Новинки в кінотеатрах з 12 жовтня / колаж УНІАН, скріншоти

Київський тиждень критики, "Шлях поколінь" та концерт Тейлор Свіфт: що подивитися на вихідних

09:13, 14.10.2023
12 хв.

Головною кіноподією цього тижня в Україні стане фестиваль Київський тиждень критики, в рамках якого українські кіномани зможуть побачити головні фестивальні хіти цього року як українського, так і іноземного виробництва. Також в кінотеатрах можна буде подивитися українську воєнну драму "Шлях поколінь" та фільм-концерт Taylor Swift: The Eras Tour. Тим часом, онлайн вийдуть шведський комедійний хорор "Конференція" та американська юридична драма "Погребіння". Про ці та інші кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Київський тиждень критики

З 12 по 18 жовтня 2023 року в українській столиці відбудеться вже сьомий за рахунком Київський тиждень критики, що є одним з головних українських кінофестивалів.

Загалом в рамках фестивалю українським кіноманам покажуть 26 фільмів – як українського, так і іноземного виробництва, які вже встигли засвітитися на найбільших кінофестивалях світу.

Зокрема, можна буде подивитися фільм-переможець цьогорічних Канн "Анатомія падіння", новий фільм Софії Копполи "Прісцила", українську нуарну драму "Ля Палісіада", ЛГБТ-вестерн Педро Альмодовара "Дивний спосіб життя", драму Аґнєшки Голланд "Зелений кордон", фінську комедійну драму "Опале листя", бельгісько-нідерландську сюреалістичну драму "Знамення" та ще кілька гідних уваги кіноновинок.

Крім того, на глядачів чекають ретпроспективні покази класики як українського, так і світового кіно в секціях "Жіноча роль" (присвячена легендарним українським акторкам) та "Людина з кіноапаратом" (про тих, хто робить кіно, і хто його дивиться).

Продаж фестивальних абонементів уже припинився, однак квитки на кожен сеанс окремо досі наявні.

Детальніше з програмою фестивалю ви можете ознайомитися в нашому окремому матеріалі.

Шлях поколінь

(Україна, 2022, драма/військовий/екшн)

Події фільму починаються у 2014 році в розпал російсько-української війни. Молодий програміст Назар, який не бажає воювати, разом зі своєю дівчиною мандрує країною і зупиняється перепочити в одному лісі. У сні до нього приходить український воїн з минулого, який воював в цьому місці, проти різних ворогів. Між ними відбувається непроста розмова, яка закидає нашого героя в те саме минуле і назавжди змінює майбутнє хлопця, де на нього чекає бій з підлим і сильним ворогом. Проте, спочатку Назар змушений перемогти самого себе і зробити вибір: вагітна дружина, яка кохає його, чи країна, яка охоплена полум’ям війни. Сите життя в тилу чи бій на смерть з ворогом, який нищить все живе та спалює українські міста і села. Покинути країну чи битися з всесвітнім злом? За словами авторів, фільм заснували на реальній історії.

Режисером фільму став колишній журналіст Володимир Сидько ("Віденська кава", "Ціна конфлікту"), а воєнний журналіст Михайло Ухман виступив продюсером і співсценаристом. Фільм знімали за 20 кілометрів від тимчасово окупованого Донецька на позиціях українських захисників у 2020 році. Бюджет фільму склав всього лише 1,5 мільйони гривень, а окрім акторів в ньому знялися справжні військові. Також у кадрі є справжня військова техніка і зброя.

Водночас частину коштів зі зборів від продажу квитків на сеанси творці фільму обіцяють передати ЗСУ на покупку дронів, тож це чудова нагода відвідати кінотеатр.

Фільм-концерт Тейлор Свіфт

Taylor Swift: The Eras Tour (США, 2023, музика/концерт/документальне)

В обраних кінотеатрах України з 13 жовтня розпочнуться покази концертного фільму, присвяченого турне американської співачки Тейлор Свіфт. Артистка вважається однієї з найбільш відомих американських поп-зірок 21 століття, і в США вона має шалену популярність – настільки, що збори від продажу квитків на цей фільм-концерт ще на стадії передпродажу перевищили витрати на його виробництво.

The Eras Tour – це шостий концертний тур Свіфт, що розпочався в Глендейлі 17 березня 2023 року і має завершитися 2024 року. Шоу триває понад три години, а його сет-лист складається з 44 пісень, розділених на 10 окремих номерів, які концептуально відображають десять студійних альбомів співачки. Турне мало комерційний успіх і отримало схвалення критиків, а також стало культурним та економічним феноменом, підкріпленим безпрецедентним попитом на квитки.

Зняв фільм Сем Ренч, який до цього поставив концертний фільм Billie Eilish Live at the O2.

Шалені гроші

Dumb Money (США, 2023, комедія/драма/байопік)

Фільм заснований на божевільній реальній історії, описаній у книзі "Антисоціальна мережа: шорт-сквіз GameStop та група трейдерів-аматорів Ragtag, які поставили Волл-стріт на коліна". У центрі сюжету – звичайний хлопець Кіт Ґілл, який вкладає свої заощадження в акції і постить про це в соцмережах. Якимось чином йому вдається перетворити магазин відеоігор у торговельному центрі GameStop на найпопулярнішу компанію у світі. Раптово він багатіє сам, а разом з ним – і його фоловери. Втім, це дуже обурює мільярдерів з Волл-стріт, які вирішують завдати удару у відповідь. Обидві сторони розуміють, що їхні світи перевернулися з ніг на голову, і життя вже не буде таким, як раніше.

Головні ролі у фільмі виконали Пол Дано ("Юність", "Фабельмани", "Бетмен"), Сет Роґен ("Зелений шершень", "Інтерв'ю", "Пем і Томмі"), Піт Девідсон ("Загін самогубців: Місія навиліт", "Тіло Тіло Тіло"), Шейлін Вудлі (франшиза "Дивергент", "Мавританець"), Себастіан Стен (трилогія "Перший месник", "Я, Тоня", "Пем і Томмі"), Вінсент Д'Онофріо ("Шибайголова", "Сестра Ретчед"), Нік Офферман ("Останні з нас", "Парки та зони відпочинку"), Ентоні Рамос ("На висоті", "Трансформери: Повстання звірів") та інші.

Режисером виступив австралієць Крейг Гіллеспі (фільми "Круелла", "Я, Тоня", "Ларс і справжня дівчина", серіал "Пем і Томмі"), для якого це вже не перший байопік в кар'єрі.

Прем'єра фільму відбулася на початку вересня 2023 року на Toronto International Film Festival, де він отримав позитивні відгуки. Зокрема, на IMDb у нього нині оцінка 7,1 бал з 10, а на Rotten Tomatoes він отримав по 84% схвалення як від критиків, так і від глядачів. Водночас, на Metacritic у фільму 66 балів зі 100 від кінооглядачів та 7 балів з 10 від широкої аудиторії, що в обох випадках відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

З поганих для українського глядача новин – фільм також вирішили офіційно випустити в прокат в Росії, причому ще й на тиждень раніше, ніж в більшості країн світу.

Портрет королеви

Portrait of the Queen (Великобританія, 2022, документальний)

Протягом усього життя британська королева Єлизавета II залишалась найпопулярнішою жінкою на планеті. За довгі 70 років правління монарх кожної миті перебувала під прицільним поглядом: її фотографували так часто, що за цими знімками можна простежити еволюцію фотографії, її любили, наче члена сім’ї, але й завзято критикували за найменший промах. Кожному хотілось дізнатись, якою є королева насправді, без зайвих декорацій та офіційного церемоніалу? Що змушує її усміхатись, а що засмучує? Якою є Єлизавета, коли дає волю емоціям? Відповіді на ці запитання дають фотографи, які працювали з королевою, та яким пощастило прочинити завісу таємничої неприступності, щоб за символом монархії побачити справжню людину.

В якості оповідача у фільмі виступив легендарний англійський актор Чарльз Денс ("Гра престолів", "Корона", "Чужий 3", "Інший світ: Кровна помста").

У світовий прокат фільм вийшов восени 2022 року та отримав схвальні відгуки. Так, на IMDb у нього оцінка 7,1 бал з 10.

Фрілансер

Freelance (США, 2023, комедія/бойовик)

В центрі сюжету фільму – колишній оперативник спецназу, який застряг на ненависній роботі. Він неохоче береться за підробіток на фрілансі, щоб забезпечити приватну охорону журналістки, яка хоче взяти інтерв’ю у безжального, але бездоганно одягненого диктатора вигаданої латиноамериканської країни. Втім, під час зйомки, яка назавжди може змінити життя ведучої, вибухає військовий переворот, а незвичайне тріо посеред джунглів буде намагатися врятуватися від жорстоких вбивць та навчитися довіряти один одному, щоб вибратися живими з цієї халепи.

Головні ролі у фільмі виконали Джон Сіна ("Загін самогубців: Місія навиліт", "Форсаж 9"), Елісон Брі (серіал "Спільнота") та Хуан Пабло Раба (серіал "Нарко").

Зняв фільм французький режисер П'єр Морель, на рахунку якого такі фільми, як "13-й район", "Заручниця" та "З Парижа з любов'ю".

Нині фільм має оцінку 5,2 бали з 10 на IMDb.

Також наступного тижня фільм офіційно випустять в російський прокат.

Мстивий вчитель

Les vengeances de Maître Poutifard (Франція, 2023, комедія)

Ця типова французька комедія (жанр на любителя) розповідає про професора Путіфара, який нарешті вийшов на заслужену пенсію. Але він не забув жодного з учнів, які псували йому життя у школі. Зараз вони дорослі – хтось збудував вдалу кар’єру бізнесмена, хтось став поп-зіркою… Але біда прийде в їхні життя звідти, звідки вони не очікували: колишній вчитель разом зі своєю мамою розробив підступний план, як їм усім помститись.

У світовий прокат фільм вийшов влітку 2023 року та отримав середні відгуки. Так, на IMDb у нього нині оцінка 5,5 балів з 10.

Будинок з привидами

A Savannah Haunting (США, 2021, жахи)

Фільм розповідає про сім’ю, що переїжджає в Новий Орлеан, сподіваючись почати життя з чистого аркуша. Однак незабаром у новому будинку починають відбуватися моторошні речі – діти бачать дивні мітки, мати сімейства Рейчел переслідує лялька, що нагадує загиблу доньку, а в підвалі утворюються тріщини. Щоб урятувати сім’ю, Рейчел має розгадати страшну таємницю місця, в якому було збудовано будинок.

Фільм вийшов в світовий прокат ще навесні 2021 року та отримав суперечливі відгуки. Так, на IMDb у нього нині оцінка 4,5 балів з 10, натомість на Rotten Tomatoes він отримав аж 83% схвалення від глядачів (оцінок від критиків фільм не має).

Варто зазначити, що ще на початку 2023 року фільм виходив в офіційний прокат в Росії – додатковий аргумент не на користь цього посереднього хорору з низькими оцінками.

Конференція

The Conference (Швеція, 2023, жахи/комедія)

В центрі сюжету фільму – розмаїта група держслужбовців, яка під час начебто звичайного відпочинку на природі намагається знайти спільну мову й розібратися з кровожерливим убивцею.

Режисером фільму виступив Патрік Еклунд, чий короткометражний комедійний фільм "Замість абракадабри" був номінований на "Оскар" у 2010 році.

Головну роль у фільмі зіграла шведська акторка Катя Вінтер, найбільш відома міжнародному глядачеві за ролями у серіалах "Декстер" та "Сонна лощина".

Фільм стане доступний на Netflix 13 жовтня 2023 року.

Погребіння

The Burial (США, 2023, драма/юридичне)

Події цього фільму, натхненого реальними подіями, відбуваються у 1995 році. Адвокат у справах про травми Віллі Е. Гері з вражаючим послужним списком допомагає власнику похоронного бюро Джеремайє Джозефу О'Кіфу, що збанкрутував, подати до суду на похоронну компанію Loewen, очолювану Раймондом Лоуеном. У результаті Гері виграє справу в суді присяжних на суму 500 мільйонів доларів, а компанія Loewen повідомляє про банкрутство.

Головні ролі у фільмі виконали Джеймі Фокс ("Рей", "Джанґо вільний", "Денна зміна") та Томмі Лі Джонс ("Люди в чорному", "Бетмен назавжди", "Старим тут не місце").

Прем'єра фільму відбулася на Toronto International Film Festival в середині вересня 2023 року, а тиждень тому він вийшов в обмежений американський прокат. Нині на IMDb у нього оцінка 6,5 балів з 10, натомість на Rotten Tomatoes він отримав 90% схвалення від критиків та 71% від глядачів.

Фільм стане доступний на Prime Video 13 жовтня 2023 року.

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями – на їхню роботу впливають повітряні тривоги, відключення електроенергії та комендантська година.

Якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і вирушити в найближче бомбосховище. Зазвичай, якщо тривога триває менше 20 хвилин, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – пропонують обміняти квиток на інший сеанс. Опцію повернення коштів за скасовані сеанси пропонують нечасто. Аналогічна система обміну квитків діє у разі відключення електроенергії.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали жовтня 2023 року – цього тижня на Netflix вийде хорор-серіал "Падіння дому Ашерів". Тим часом, на Apple TV+ стартує драматичний серіал "Уроки хімії" з Брі Ларсон, а на Adult Swim – сьомий сезон мультсеріалу для дорослих "Рік та Морті".