Топ-5 найцікавіших фільмів Київського тижня критики 2023 / колаж УНІАН, кадри з фільмів

12-18 жовтня 2023 року у столиці відбудеться вже сьомий за рахунком Київський тиждень критики, що є одним з головних українських кінофестивалів.

УНІАН підготував добірку з п'яти нових фільмів, які варто обов'язково подивитися в рамках фестивалю.

Ля Палісіада

(Україна, 2023, драма/детектив/нуар)

Події фільму розгортаються у 1996 році за п'ять місяців до вступу в дію мораторію на смертну кару. Двоє давніх друзів – детектив міліції та судовий експерт – мають розкрити заплутану справу про вбивство їхнього колеги, у вдову якого вони обидва були закохані багато років тому. Занурені в заплутану справу й давно забуті спогади, вони створюють майбутнє, в якому мають жити їхні діти, успадкувавши нереалізовані прагнення батьків.

Режисером фільму виступив Філіп Сотниченко ("Технічна перерва", "Цвях"), а головні ролі виконали – Андрій Журба, Новруз Пашаєв, Валерія Олейнікова, Олександр Пархоменко, Олена Мамчур, Олександр Малєєв та Василь Маняк.

Світова премʼєра фільму відбулася на 52 International Film Festival Rotterdam взимку 2023 року, де стрічка здобула нагороду від Міжнародної федерації кінопреси (FIPRESCI). Пізніше фільм здобув перемогу в номінації "Найкращий повнометражний фільм" на 28 Vilnius International Film Festival "Kino Pavasaris".

В широкий український прокат фільм "Ля Палісіада" вийде 11 січня 2024 року.

Прісцила

Priscilla (США, Італія, 2023, драма/байопік)

Як можна здогадатися з назви, чи не вперше в історії мова піде не про самого короля рок-н-ролу Елвіса Преслі, а його дружину – Прісциллу. Відправною точкою подій у фільмі стане 1959 рік. Прісцилла – юна донька американського військового, який несе службу в Німеччині. Дівчина сумує за безтурботним підлітковим життям в Америці й без вагань приймає від незнайомця запрошення на вечірку. Там вона зустрічає Елвіса Преслі – і починається сповнена пригод і небезпек історія їхнього кохання, шлюбу та скандального розлучення.

За свою роботу в картині актриса Кейлі Спені ("Погані часи в Ель-Роялі") отримала Кубок Вольпі Венеційського міжнародного кінофестивалю 2023 року за найкращу жіночу роль. Елвіса ж у стрічці втілив Джейкоб Ейлорді – зірка серіалу "Ейфорія" та актор "Солодкого сходу", який теж покажуть на Київському тижні критики.

Режисеркою фільму виступила Софія Коппола ("Труднощі перекладу", "Незаймані самогубиці").

Фільм, прем'єр якого відбулася на Венеційському кінофестивалі у вересні цього року, отримав позитивні відгуки. Так, на Rotten Tomatoes у нього наразі 92% схвалення від критиків, тоді як на Metacritic у нього 83 бали зі 100 з позначкою must see, що відповідає характеристиці "всезагальне визнання".

В широкий прокат фільм має вийти 3 листопада 2023 року.

Анатомія падіння

Anatomie d'une chute (Франція, 2023, кримінал/драма/трилер)

Фільм-переможець цьогорічного Каннського кінофестивалю розповідає про німецьку письменницю Сандру, яка живе зі своїм чоловіком Самуелем та сином Даніелем з вадами зору у віддаленому гірському шале у французьких Альпах. Коли Самуель гине за загадкових обставин, слідство не може визначити, чи це було самогубство, чи навмисне вбивство. Зрештою Сандру заарештовують за вбивство, і суд починає розглядати під мікроскопом її бурхливі сімейні стосунки та неоднозначну особистість. Коли на лаві підсудних опиняється маленький Даніель, у судді починають закрадатися сумніви про невинність Сандри.

Режисеркою фільму виступила Жюстін Тріє ("У ліжку з Вікторією", "Сибіл"), а головні ролі виконали Сандра Гюллер ("Тоні Ердман", "Між рядами") та Сванн Арло ("З божої волі", "Анархісти").

Фільм має 98% схвалення від критиків на Rotten Tomatoes з відзнакою "Сертифікована свіжість", тоді як на Metacritic у нього 88 бали зі 100 з позначкою must see, що відповідає характеристиці "всезагальне визнання".

Назавжди-назавжди

(Україна, Нідерланди, 2023, драма/coming-of-age)

Події фільму відбуваються наприкінці 90-х років минулого століття. У пошуках захисту та місця, якому вона справді належить, Тоня переходить зі школи в центрі міста до іншої – у спальному районі, де потрапляє до компанії відчайдушної молоді. Разом вони шукають пригоди та неприємності на околицях постсоціалістичного Києва. Незабаром дівчина починає відчувати потяг одразу до двох нових знайомих, і це виливається у заплутаний любовний трикутник. Водночас складне минуле Тоні переслідує її, кидаючи виклик новій дружбі та романтичним стосункам. Чи зможе вона знайти власний шлях або ж загубиться у нових суперечливих відносинах?

Режисером фільму виступила Анна Бурячкова, для якої це повнометражний ігровий дебют. До цього вона понад 10 років займалася створенням музичних відео, телевізійної реклами та соціальних кампаній.

Головні ролі у фільмі виконали Аліна Чебан ("Найкращі вихідні"), Захар Шадрін ("Снайпер. Білий ворон"), Артур Алієв, Єлизавета Цілик та Дар‘я Жихарська.

Фільм було відібрано до конкурсної програми Orizzonti Extra Венеційського міжнародного кінофестивалю 2023 року.

Дивний спосіб життя

Strange Way of Life (Іспанія, Франція, 2023, драма/вестерн/ЛГБТ)

Події цього провокаційного 30-хвилинного фільму відбуваються на заході США, а в центрі сюжету – двоє старих друзів, які в молодості разом заробляли на життя як мисливці за головами. Через 25 років один несподівано відвідує іншого, проте в підсумку ця зустріч призводить до несподіваних наслідків.

Головні ролі у фільмі виконали Ітан Хоук ("Товариство мертвих поетів", "Гаттака", "Тренувальний день", "Варяг") і Педро Паскаль ("Нарко", "Мандалорець", "Останні з нас", "Нестерпна тяжкість величезного таланту").

Зняв фільм найвпливовіший іспанський режисер сучасності, дворазовий лауреат "Оскара" Педро Альмодовар ("Все про мою матір", "Погане виховання", "Повернення", "Розімкнуті обійми", "Шкіра, в якій я живу", "Паралельні матері"). Альмодовар – відкритий гей, і ЛГБТ-тематика досить часто піднімається в його фільмах.

Прем'єра фільму відбулася у травні 2023 року на Каннському кінофестивалі. Він отримав 74% схвалення від критиків з відзнакою "Сертифікована свіжість".

Загалом, українські кіномани зможуть подивитися в рамках цьогорічного фестивалю "Київський тиждень критики" фільми з чотирьох програм та один спеціальний показ (загалом 26 фільмів):

  • програма "Жіноча роль" – присвячена легендарним українським акторкам. Серед фільмів програми – мелодрама Сергія Параджанова "Квітка на камені" (1962), драма Юрія Іллєнка "Лісова пісня. Мавка" (1982), історичний фільм Івана Кавалерідзе "Прометей" (1935) та ще три фільми.
  • міжнародна ретроспектива "Людина з кіноапаратом" – розповідають про тих, хто робить кіно, і хто його дивиться. Серед фільмів програми – нуарна драма Біллі Вайлдера "Бульвар Сансет" (1950), комедійний байопік Тіма Бертона "Ед Вуд" (1994), драма Пола Томаса Андерсона  "Ночі в стилі буґі" (1997) та ще три фільми.
  • програма "Фокус: Україна –  Польща" – покаже шість прем’єр сучасних хітів українського та польського виробництва. Серед фільмів програми – нуарна драма Філіпа Сотниченка "Ля Палісіада" (2023), драма Тоні Ноябрьової "Ти мене любиш?" (2023), драма Аґнєшки Голланд "Зелений кордон" (2023) та ще три фільми.
  • міжнародна програма – покаже визнані кінохіти з найбільших світових кінофестивалів 2023 року. Середі фільмів програми – біографічна драма Софії Копполи "Прісцила" (2023), фінська комедійна драма "Опале листя" (2023), бельгісько-нідерландська сюреалістична драма "Знамення" (2023) та ще чотири фільми.
  • спеціальний показ – ЛГБТ-вестерн Педро Альмодовара "Дивний спосіб життя" з Ітаном Гоуком та Педро Паскалем, який також був вперше показаний в Каннах 2023.

Детальніше з програмою фестивалю можна ознайомитися за посиланням.

Крім того, в рамках цьогорічного Київського тижня критики будуть оголошені лауреати шостої Національної премії кінокритиків "Кіноколо". Серед фаворитів – фільми "Степне", "Ля Палісіада", "Люксембург, Люксембург" і "20 днів у Маріуполі".

Вас також можуть зацікавити новини: