Фільм "Місія неможлива 7" стартує в Україні 8 липня / фото Paramount Pictures

"Місія неможлива 7", "Check-in у халепу" та іспанське кіно: що подивитися на вихідних

10:05, 08.07.2023
11 хв.

У суботу 8 липня в український прокат дещо достроково вийде чергова частина кінофраншизи "Місія неможлива" з Томом Крузом. Перед цим, традиційно з четверга, 6 лютого, в кінотеатрах стартують зухвала комедія "Check-in у халепу" та паранормальний хорор "Астрал: Червоні двері". Кіногурмани зможуть подивитися на "великих екранах" культовий фольк-хорор "Плетений чоловік" та найкращі іспанські фільми останніх років. Онлайн, тим часом, вийде екшн-комедія "Родичі поза законом". Про ці та інші кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Місія Неможлива: Розплата. Частина перша

Mission: Impossible - Dead Reckoning - Part One (США, 2023, пригоди/бойовик)

Невмирущий супершпигун Ітон Хант повертається на "великі екрани" після п'ятирічної перерви. У сьомій частині легендарної франшизи, перший фільм якої вийшов ще у далекому 1996 році, легендарному агенту ЦРУ доведеться зустрітися з новими викликами та привидами минулого.

Як і в усіх попередніх частинах, головну роль виконує Том Круз. Актор-екстремал особисто виконує всі трюкі у фільмі, а також продюсує його.

Також у новому фільмі до своїх ролей повернулися Ребекка Фергюсон (Ільза Фауст), Вінг Реймс (Лютер Стікелл), Саймон Пегг (Бенджі Данн), Ванесса Кірбі (Аланна Міцополі/Біла вдова) та Генрі Черні (Євген Кітрідж).

Серед новачків франшизи – Гейлі Етвел ("Перший месник", "Агент Картер"), Пом Клементьєв ("Вартові Галактики", "Неграновані коштовності"), Кері Елвес ("Пила", "Дивні дива"), Індіра Варма ("Гра престолів", "Карнівал Роу"), Есай Моралес ("Титани", "Озарк") та інші.

Режисером фільму виступив Крістофер Маккворрі, який також зняв п'яту та шосту частини франшизи, а ще написав сценарій до четвертої. Крім того, на його рахунку робота над сценаріями до фільмів "Люди Ікс", "Операція "Валькірія", "Турист" та "Топ Ган: Маверік", а ще режисура фільму "Джек Річер". Загалом, як бачимо, він доволі давно та вельми продуктивно співпрцює з Крузом. 

Вже відомо, що сьома "Місія неможлива" налічуватиме дві частини – друга має вийти в прокат 28 червня 2024 року та буде прямим продовженням першої.

Прем'єра фільму відбулася ще 19 червня 2023 року, а в широкий прокат він має вийти 12 липня. Втім, в Україні та ще в низці країн його можна буде подивитися в кінотеатрах ще з 8 липня. Подейкують, Том Круз був вельми занепокоєної тим, що лише через тиждень після релізу нової "Місії", 20 липня, в прокат мають вийти одразу два найочікуваніших фільми року – "Барбі" та "Оппенгеймер". Ймовірно, побоюючись, що вони відтягнуть глядача від його фільму та посунуть стрічку з залів IMAX, було прийнято рішення про достроковий випуск фільму в деяких країнах.

Перші оцінки критиків доволі високі. Так, на Rotten Tomatoes у нього наразі 98% схвалення від критиків, а на Metacritic – 82 бал, що відповідає характеристиці "всезагальне визнання".

Детальніше про фільм читайте в нашій окремій рецензії.

Check-in у халепу

Joy Ride (США, 2023, комедія)

Ця зухвала комедія розповідає про чотирьох подруг, які вирушають у незабутню подорож. Коли ділова поїздка до Пекіну однієї з них, Обрі, перетворилась на катастрофу, дівчина звернулася по допомогу до своїх подруг: харизматичної та трохи дивної художниці Лоло, яскравої зірки "мильних опер" Кет та схибленої на K-Pop кузини на прізвисько Мертве Око. Їхній епічний досвід дружби, пізнання та… дикої розпусти несподівано відкриє їм правду про любов та самих себе.

Головні ролі в фільмі виконали зірка серіалу "Емілі в Парижі" Ешлі Парк та номінантка на "Оскар" за "Все завжди і водночас" Стефані Сюй. Також у фільмі зіграли Шеррі Кола та Сабріна Ву.

Режисеркою фільму виступила Адель Лім: її добре знають як сценаристку кінохіта "Шалено багаті азійці" і анімаційного блокбастера "Рая і Останній Дракон". Також вона доклалася до сценаріїв популярних проєктів "Ксена: принцеса-воїн", "Династія" тощо.

Прем'єра фільму відбулася у березні 2023 року на фестивалі SXSW, де він отримав схвальні відгуки. Так, наразі на IMDb у нього оцінка 6,9 балів з 10, на Rotten Tomatoes – 97% схвалення від критиків, а на Metacritic – 81 бал, що відповідає характеристиці "всезагальне визнання".

Астрал: Червоні двері

Insidious: The Red Door (США, 2023, трилер/жахи)

Це вже п'ята частина успішної хорор-франшизи "Астрал" від Blumhouse Productions, що має стати прямим продовженням перших двох фільмів. Події нового фільму відбуваються через десять років після завершення другого. Джош Ламберт знову возз'єднується зі своїм вже дорослим сином Далтоном, щоб заглибитися в Астрал глибше, ніж будь-коли раніше, зіткнувшись із темним минулим своєї родини та безліччю нових жахів, що ховаються за червоними дверима.

У новому фільмі до головних ролей повернулися Патрік Вілсон (Джош Ламберт), Роуз Бірн (Рене Ламберт), Тай Сімпкінс (Далтон Ламберт) та Ендрю Астор (Форест Ламберт), які грали у перших двох частинах. Також глядачі знову побачать медіума Еліз Рейнер у виконанні Лін Шей – це єдиний персонаж, який був задіяний у всіх частинах франшизи.

До речі, фільм став режисерським дебютом для виконавця головної ролі Патріка Вілсона. Він далеко не новачок в жанрі хорор, адже окрім "Астрала" він також був задіяний як виконавець головної ролі в інших проектах Blumhouse – франшиза "Закляття" та фільм "Анабель 3", що є її приквелом.

Лінія іспанського кіно

(Іспанія, 2023, фестивальне)

З 6 до 10 липня в столичному кінотеатрі "Жовтень" відбудеться фестиваль "Лінія іспанського кіно", в рамках якого глядачам покажуть п'ять знакових іспанських фільмів останніх років, які здобули визнання на батьківщині й у світі.

Фестиваль відкриється стрічкою "Найкращий бос" – найкращою європейською комедією 2022 року за версією Європейської кіноакадемії та володаркою шести нагород від Національної кінопремії Іспанії "Ґоя". Паралельно з відкриттям фестивалю фільм вийде в український прокат. Картина від режисера "Ескобара" Фернандо Леона де Араноа та продюсерів серіалів "Новий папа" і "Молодий папа" розповідає про харизматичного бізнесмена. Напередодні присудження престижної нагороди за досконале ведення бізнесу, він намагається тримати марку турботливого керівника, який невпинно працює задля добробуту співробітників. Головну роль виконує оскароносний Хав’єр Бардем ("Старим тут не місце", "Ескобар", "Дюна").

Також у програму фестивалю ввійшла драма "Колискова", яка на батьківщині стала однією з найпомітніших стрічок, здобувши цілу низку престижних нагород. Стрічка розповідає про стосунки батьків і дітей, розгортаючись довкола молодої матері (зірка "Вікторії" Лайя Коста), що проводить час у сімейному колі в селищі на узбережжі Країни Басків. Знаменитий режисер Педро Альмодовар охрестив повнометражний дебют режисерки Алауди Руїс де Азуа "одним із найкращих за останні кілька років".

Крім того, у рамках Лінії іспанського кіно на "великий екран" повертається трагікомедія "Чемпіони" Хав'єра Фессера. У центрі сюжету – тренер з баскетболу, який отримує завдання зробити чемпіонів з команди людей з ментальними порушеннями. Свого часу цей фільм став касовим рекордсменом на батьківщині, а незабаром він отримає голлівудський рімейк із Вуді Гаррельсоном від режисера "Зеленої книги" Боббі Фарреллі. Для українських глядачів стрічка лишилася майже непоміченою, адже виходила після часткового відновлення кінопрокату в пандемію Covid-19.

Покажуть на фестивалі й документальну стрічку "Стіни говорять" від метра іспанського кінематографа Карлоса Саури, який помер у лютому 2023 року. Режисер понад 50 стрічок, три з яких були номіновані на "Оскар", та володар численних нагород, цього разу дослідив еволюцію монументального живопису – від перших графічних революцій на стінах доісторичних печер до найбільш авангардних міських образів.

Для родинного перегляду в програмі передбачена комедія "Душа команди" з міжнародної конкурсної програми цьогорічного Чілдрен Кінофесту. Головна героїня стрічки режисера Роберто Буесо – нова черниця в інтернаті, вихованці якого зустрічають жінку пустощами й витівками. Щоб завоювати повагу юних розбишак, вона започатковує шкільну футбольну команду.

Плетений чоловік

The Wicker Man (Великобританія, 1973, трилер/жахи/детектив)

6 липня на екрани обраних українських кінотеатрів вийде відреставрована версія культового фільму "Плетений чоловік", що цього року відзначає 50-річний ювілей.

"Плетений чоловік" – це один із найвідоміших (і найперших) представників жанру фолк-хорор – фільмів жахів, які спираються на елементи фольклору, народні легенди та повір'я. Свій культовий статус картина здобула, оскільки була одним із перших хорорів без монстрів – у ній почуття страху несуть звичайні, порядні на вигляд люди.

За сюжетом фільму, інспектор поліції прибуває на віддалений острів, щоб розслідувати зникнення дівчинки. Однак усі місцеві мешканці вперше про неї чують. Та перш ніж повірити в те, що дівчинки ніколи не існувало, розслідувач звертає увагу на дивний язичницький культ острів’ян.

Стрічка мала потужний вплив на масову культуру. Гурт Iron Maiden записав натхненну фільмом пісню The Wicker Man. Також сюжет знайшов утілення у відеокліпах Burn The Witch від Radiohead і Goodbye від The Coral.

Історія неодноразово відроджувалася і в кінематографі: у 2006 році вийшов рімейк фільму з Ніколасом Кейджем у головній ролі, а у 2011-му режисер оригінального фільму Робін Гарді зняв картину "Плетене дерево", сповнену відсилок до стрічки 1973 року.

Картина входить у такі поважні списки як "1001 фільм, який треба побачити, перш ніж померти", "500 найкращих фільмів жахів" на думку користувачів сайту IMDb, "100 найкращих фільмів" за версією Британського інституту кіно, "100 найкращих фільмів жахів" на думку діячів жанру, "100 найвеличніших фільмів жахів" за версією Slant Magazine,"100 найбільш значущих картин жанру горор" з 1950 по 1980 рік на думку Стівена Кінга тощо.

***

Крім того, в кінотеатрах стартують покази романтичної комедії "Якби вона знала" (Нідерланди, 2022), сімейної драми "Котяче життя. Велика пригода Муурр" (Франція, 2023), бойовика "Заручник часу" (США, 2023), що також виходить офіційно в російський прокат, та дитячої анімації "Троє розбійників і лев" (Норвегія, 2022).

***

Родичі поза законом

The Out-Laws (США, 2023, комедія/бойовик)

В центрі сюжету цього фільму – молодий менеджер банку Оуен Браунінг, який збирається заручитися зі своєю нареченою. Одного разу банк захоплює сумнозвісна група злочинців, відома як "Примарні бандити". Пограбування відбувається під час його весільного тижня, і певні ознаки змушують чоловіка повірити, що грабіжники насправді можуть бути його майбутніми зятями, які щойно прибули до міста.

Головні ролі у фільмі виконали Адам Дівайн ("Трудоголики", "Ідеальний голос"), Ніна Добрев ("Щоденники вампіра", "Три ікси: Реактивізація"), Пірс Броснан (найбільш відомий за роллю Джеймса Бонда у чотирьох стрічках цієї серії) та Еллен Баркін ("Кара небесна", "Вбивча краса").

Фільм стане доступний 7 липня на Netflix.

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями – на їхню роботу впливають повітряні тривоги, відключення електроенергії та комендантська година.

Якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і вирушити в найближче бомбосховище. Зазвичай, якщо тривога менше 20 хвилин, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – пропонують обміняти квиток на інший сеанс. Опцію повернення коштів за скасовані сеанси пропонують нечасто. Аналогічна система обміну квитків діє у разі відключення електроенергії.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали липня 2023 року – цього тижня Netflix випустить першу частину другого сезону кримінально-драматичного серіалу "Лінкольн для адвоката".

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся