Том Круз знову зіграв супершпигуна Ітана Ханта / фото Paramount Pictures

Том Круз знову робить неможливе: огляд фільму "Місія неможлива 7"

12:29, 11.07.2023
9 хв.

У минулі вихідні, за кілька днів до світового релізу, в українських кінотеатрах почали показувати чергову частину знаменитої франшизи "Місія неможлива" з Томом Крузом про пригоди невмирущого супершпигуна Ітана Ганта і компанії. УНІАН вже подивився новинку і готовий розповісти, чому критики в захваті від новинки.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Місія: Неможлива – Розплата Частина перша" (Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One) – максимально без спойлерів.

Трохи передісторії

Як для Віна Дізеля "Форсаж", так і для Тома Круза "Місія неможлива" стала проектом усього життя. Тільки якщо "Форсажі" – це скоріше лютий крінж, "Місії" позиціонують себе як щось на порядок вище.

У далекому 1996 році, на той момент 34-річний Круз, що як раз перебував на піку кар'єри, поєднуючи успішні бойовики з серйозним кіно, вперше приміряв на себе амплуа супершпигуна Ітана Ганта, здатного розрулити будь-яку проблему та врятувати людство. Паралельно він виступив і продюсером. Тоді стрічку з 80-мільйонним бюджетом зняв сам Браян Де Пальма, на рахунку якого були такі знакові фільми, як "Обличчя зі шрамом" та "Недоторкані", а окрім Круза ролі у ній отримали Джон Войт, Ванесса Редґрейв, Жан Рено, Вінг Реймс та Емануель Беар. Саундтрек до фільму писали одні з найкращих композиторів Голівуду Денні Ельфман та Алан Сільвестрі, хоча авторами того самого культового треку були не вони, а американський джазовий піаніст Лало Шіфрін. Якщо ще додати потужну промо-кампанію, фільм мав усе, щоб стати кінохітом. І він ним став, поклавши початок великій франшизі.

Команда Ітана Ганта потрапила у нову небезпечну пригоду / фото Paramount Pictures

Нині, через 27 років, вже 59-річний Круз (саме стільки акторові було на момент зйомок) у вже сьомій частині франшизи так само вражає глядачів карколомними трюками, які він виконує самостійно з мінімальною кількістю комп'ютерної обробки. Водночас франшизі вдається вдало одночасно слідувати своїм власним канонам і новим тенденціям.

Про що новий фільм

Події нової частини відбуваються через деякий час після фіналу шостої частини "Місія нездійсненна: Фолаут", що вийшла на екрани у 2018 році. На початку фільму (що точно порадує українців, адже там ефектно підривають російський підводний човен) глядачів підводять до головного антагоніста фільму – шпигунської програми, яка еволюціонувала у так звану "Сутність" і тепер планує захопити світ.

Далі глядачі повертаються до Ітана Ганта, який отримує чергове небезпечне завдання – відшукати дуже важливі ключі. Погодившись на нову справу, герой потрапляє у вир подій, що можуть бути фатальними для нього та його близьких, одночасно стикаючись з привидом зі свого минулого.

Традиційно, протягом усього фільму Гант перескакує з однієї мальовничої локації на іншу (які вам після цього одразу ж хочеться відвідати) – часом це виправдано, часом зроблено суто для картинки, як, наприклад, сцени в Римі. Адже іншого пояснення, навіщо було переміщувати події з Венеції до Риму і назад протягом однієї доби, коли те саме могло відбутися в сетінгу одного міста, в нас немає. Так, деякі сцени можуть здаватися дещо затягнутими – десь можна було менше бігти, десь менше їхати, а десь менше битися. Але, тим не менш, це виглядає ефектно, тому пробачимо.

Оскільки це лише перша частина великого фіналу, чекати на повне завершення історії у цьому фільмі не варто. Втім, на відміну від інших популярних франшиз на кшталт "Месників" чи "Форсажу", де перша частина фіналу завершувалася потужним кліфхенгером на найцікавішому, в даному випадку маємо цілком завершено логічну кінцівку першого акту, яка прямо натякає на те, що глядачам очікувати далі. І це, насправді, є доволі вдалим рішенням.

Режисером фільму виступив Крістофер Маккворрі, який також зняв п'яту та шосту частини франшизи, а ще написав сценарій до четвертої. Він же знімає восьму частину. Крім того, на його рахунку робота над сценаріями до фільмів "Люди Ікс", "Операція "Валькірія", "Турист" та "Топ Ган: Маверік", а ще режисура фільму "Джек Річер". Як бачимо, він доволі давно та плідно співпрацює з Крузом.

Старі та нові персонажі

За що завжди можна було похвалити франшизу "Місія неможлива", так це за вміння вчасно прощатися з персонажами, які вже своє віджили, та вводити нових, щоб оживити франшизу. От і в новій частині, головний герой знаходить нових/старих союзників і нових/старих ворогів, а також декого втрачає.

По факту, у сьомій частині маємо лише двох персонажів, які були у франшизі від початку і до кінця – окрім самого Ганта, у фільмі всьоме з'явився хакер, напарник та близький друг героя Лютер Стікелл у виконанні Вінга Реймса. Також глядачі знову побачили героя Саймона Пега – технічного спеціаліста Бенджі Данна (це його п'ята поява на екрані). Традиційно, саме Бенджі відповідає за гумор у франшизі.

Саймон Пегг традиційно відповідає за гумор / фото Paramount Pictures

Крім того, у фільмі знову з'явилися періодична напарниця команди Ганта – колишня агент Мі-6 Ільза Фауст (Ребекка Фергюсон), харизматична торговиця зброєю Аланна Міцополі/Біла вдова (Ванесса Кірбі) разом зі своїм братом Золою (Фредерік Шмідт) та нинішній голова ЦРУ Юджен Кітрідж (Генрі Черні), який востаннє з'являвся аж у першому фільмі франшизи.

Гейлі Етвелл дебютувала у франшизі в образі крадійки Грейс / фото Paramount Pictures

Водночас у сюжет ввели кількох нових важливих персонажів. Найбільш помітним з них стала злодійка Грейс, яку зіграла Гейлі Етвел, найбільш відома за роллю агента Пеггі Картер у фільмах та серіалах кіновсесвіту Marvel. Разом з Крузом вони утворили доволі яскравий та харизматичний дует, де вони постійно намагаються перехитрити один одного, одночасно розуміючи, що лише об'єднавшись вони зможуть вижити та запобігти катастрофі. При цьому парочка додала фільму здорового гумору. З іншого боку, в очі кидається певна застаріла наївність героя Круза, який, будучи суперагентом з 30-річним стажем, у перший день знайомства готовий вмерти за вельми сумнівну даму, яка нічого хорошого у відповідь для нього не робить. Але такий вже він, невиправний романтик Гант, створений свого часу на противагу серцеїду Бонду.

Пом Клементьєв також вперше з'явилася у франшизі / фото Paramount Pictures

Також з кіновсесвіту Marvel до франшизи "Місія неможлива" перекочувала Пом Клементьєв, яка до цього грала Богомолицю у "Вартових галактики". Французька акторка з чудовою фізичною підготовкою зіграла стильну та дещо божевільну найманку Періс, роль якої стала по-справжньому важливою лише під кінець фільму.

Есай Моралес виконав роль головного антогоніста / фото Paramount Pictures

Головним антагоністом-людиною у фільмі став вбивця-фанатик Габріель, якого "Сутність" обрала своїм провідником. Як з'ясувалося, його з Гантом поєднує спільне минуле, хоча раніше персонаж у франшизі не з'являвся. Роль Габріеля виконав Есай Моралес, якого наш глядач може знати за серіалами "Титани", "Озарк" та "Як я зустрів вашу маму".

Реакція на фільм

Прем'єра фільму "Місія нездійснена 7" відбулася ще 19 червня 2023 року, і перші реакції до останнього трималися в таємниці. Лише на минулих вихідних почали з'являтися перші оцінки критиків, і вони більш ніж високі. Так, на IMDb у нього наразі 8,3 бали з 10 на основі майже 8 тисяч відгуків широкої аудиторії. При цьому на Rotten Tomatoes він має 99% схвалення від майже 200 критиків, а на Metacritic – 81 бал від понад 50 оглядачів, що відповідає характеристиці "всезагальне визнання" з поміткою Must See.

Критикам нова "Місія" сподобалася / фото Paramount Pictures

В широкий прокат нова "Місія" має вийти 12 липня. Втім, в Україні та ще в низці країн його вирішили запустити раніше. Подейкують, Том Круз був вельми занепокоєної тим, що лише через тиждень після релізу фільму, 20 липня, в прокат мають вийти одразу два найочікуваніших фільми року – "Барбі" та "Оппенгеймер". Ймовірно, побоюючись, що вони відтягнуть глядача від його фільму та посунуть стрічку з залів IMAX, було прийнято рішення про достроковий випуск фільму (ходять чутки, що Круз навіть намагався вмовити студії посунути прем'єри цих фільмів).

Наш вердикт

"Місія неможлива 7" – це зразкове розважальне кіно, де усе виконане з почуттям міри (ну добре, майже усе) та зі смаком. Тут чудові спецефекти, видовищні погоні та бійки, харизматичні актори та персонажі, ненав'язливий невульгарний гумор та в міру драматизму. Тож понад 2,5 години екранного часу пролітають на одному диханні.

При цьому, якщо ви фанат франшизи – ви точно не будете розчаровані. Ризикнемо навіть сказати, що новий фільм виявився логічнішим та вдалішим за деяких попередників. Якщо ж ви не дивилися усі частини або не дивилися жодної – вам теж буде цікаво, якщо ви любите якісні та видовищні шпигунські бойовики, адже по ходу фільму глядачам ненав'язливо дають увесь необхідний бекграунд, щоб розуміти хто є хто.

"Місія неможлива 7" – це дуже якісний шпигунський бойовик / фото Paramount Pictures

А ще нова "Місія" показує, що Том Круз на "правильному боці", і це не може не радувати українського глядача – він вчергове "грає" на темі глобального протистояння США та Росії, герої іронізують на тему російських супутників, називаючи їх сміттям, а ще підкреслюють, що Крим – це Україна (сподіваємося, це не самодіяльність українського дубляжу і так було й в оригіналі).

Загальна оцінка – 8 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів липня 2023 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся