Кращі фільми про Україну і війну / колаж УНІАН, джерело-скріншоти фільмів

Українські фільми бувають дуже різними – смішними та трагічними, романтичними та історичними. У цих фільмах кожен українець побачить щось рідне та знайоме, адже вони розповідають про нас. На Всесвітній день кіно 10 лютого публікуємо добірку – найкращі українські фільми у різних жанрах, які обов'язково принесуть задоволення та надовго запам'ятаються.

Ціна правди, 2019, драма, трилер, біографічний фільм

Цей фільм про Україну на реальних подіях є продуктом спільного українсько-британо-польського виробництва. Картина розповідає про одну із найстрашніших трагедій українського народу – Голодомор. В основі фільму – реальні журналістські розслідування, а також свідчення людей, які пережили Голодомор.

Сюжет розповідає про молодого британського журналіста Гарета Джонса, який прославився тим, що взяв інтерв'ю у Гітлера. В 1933 році він їде до Москви за новою гучною історією - інтерв'ю зі Сталіним. Але там він дізнається, що радянська влада приховує якийсь жахливий секрет про Україну і не пускає туди іноземців. З ризиком для свого життя і попри погрози НКВС, Гарет Джонс особисто відвідує Україну і вперше розповідає правду про Голодомор всьому світу.

Цей історичний фільм про Україну повністю правдивий, що робить його страшнішим за будь-які вигадки.

Камінний хрест, 1968, соціальна драма

Цей радянський фільм про Україну знятий народним артистом України Леонідом Осикою на кіностудії ім. Довженка. В основі сценарію – однойменна повість Василя Стефаника. Картина визнана одним із найкращих кінотворів про Україну за всі часи за версією Національного центру Олександра Довженка.

Фільм показує нелегке життя мудрого та дуже старого селянина Івана Дідуха. Чоловік має ділянку на кам'янистій горі, але через старечі хвороби важко справляється з оранням. Якось у його будинок проникає злодій. Іван ловить його і за місцевим законом має вбити, але не робить цього. Мудрий чоловік розуміє, що найбільше на покарання заслуговує влада, через яку люди змушені красти задля виживання.

У другій половині фільму Івану та його дружині випадає можливість виїхати до Канади за кращою долею. Від'їзд зі своєю дорогої серцю батьківщини він сприймає як смерть, а односельці відспівують чоловіка, наче небіжчика.

Атлантида, 2019 рік, драма, антиутопія

Ця картина отримала приз за найкращий фільм на Венеціанському кінофестивалі, тому безумовно гідна перегляду. Військовий фільм про Україну розмірковує на тему повоєнного життя, а ролі у ньому зіграли не професійні актори, а реальні ветерани та волонтери.

Події фільму відбуваються у 2025 році. Російсько-українська війна закінчилась. Ветеран Сергій повертається до свого рідного міста на сході України. Його батьківщина дуже постраждала від обстрілів та екологічних катастроф, а багато районів стали нежлими. У зруйнованому, але любому місті серед інших ветеранів з ПТСР Сергій намагається налагодити цивільне життя.

Гуцулка Ксеня, 2019, мюзикл, комедія, романтика

Легкий і веселий музичний фільм занурить глядача в атмосферу карпатського села. Картина розповідає про юнака на ім'я Яро, який разом з родиною мігрував з Ворохти в Америку. Батько залишив йому у спадок 1 мільйон доларів, але з вимогою, що син одружується на справжній свідомій українці. У пошуках гідної нареченої Яро приїжджає в рідну Ворохту, де знайомиться з юною гуцулкою Ксенею.

Ukraïner. The Movie, 2019, художній документальний фільм

Цей документальний фільм про Україну поєднав 6 окремих історій українців із різних куточків країни. Усі вони живуть своїм життям та мають власні традиції. Один із героїв розписує хати на Поділлі, другий – водій маршрутки, третій – збирач меду диких бджіл, четвертий – працівник Чорнобильської АЕС. Всі вони дуже різні, і всі представляють народ найбільшої країни в Європі.

Чорний ворон, 2019, історична драма

Цей основний на реальних подіях історичний фільм показує події 1922 року у Холодному яру, де українські повстанці борються із радянською владою проти окупації українських земель.

Головний герой фільми - отаман Іван Чорноус на прізвисько Чорний Ворон. Він керує повстанням проти більшовиків. Окупанти розшукують та вбивають українських патріотів, а холодноярівці намагаються їм завадити. Фільм дуже актуальний і в наш час, коли українці знову борються за долю держави.

Вас також можуть зацікавити новини: