Джейсон Момоа зіграв у "Форсажі X" головного антагоніста / фото Universal Pictures

Джейсон Момоа затьмарює усіх: огляд фільму "Форсаж X"

17:19, 17.05.2023
8 хв.

18 травня 2023 року в український прокат виходить чергова частина однієї з найуспішніших кінофраншиз сучасності – "Форсаж". Ця серія фільмів давно вже встигла перетворитися на мем, однак попри скептицизм критиків і жартики поважних поціновувачів кіно, "Форсажі" все одно збирають завидну "касу" та топ-зірок. Чи вдалося "Форсажу X" переплюнути своїх попередників за кількість гаражного пафосу та абсурдністю трюків, а також чому усіх так вразив персонаж Джейсона Момоа, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм Форсаж X (Fast X) – максимально без спойлерів.

Як підготуватися до перегляду фільму "Форсаж X"

Метавсесвіту "Форсажу" можуть позаздрити навіть Marvel та DC. Доменік Торетто більше 20 років, фільм за фільмом, вибудовував свою сім'ю. Герої гинули, а потім воскресали, ворогували, а потім об'єднувалися, втрачали пам'ять і знову поверталися в сім'ю, набували спільних ворогів і потім разом їх знищували.

Десь на дев'ятій частині "Форсаж" почав вибудовувати свій аналог фіналу марвелівської "Саги нескінченості" – хронологія нормалізувалася, зв'язки між героями остаточно встановилися і більшість персонажів з усіх попередніх частин нарешті опинилися вплетені в єдиний сюжет.

"Форсаж X" є першою частиною великого фіналу франшизи / фото Universal Pictures

Відповідно, щоб під час перегляду десятої частини бути в темі та розуміти хто є хто, бажано пригадати все, що було у попередніх дев'яти фільмах, а також спін-офі "Гоббс і Шоу". Якщо дивитися усе це вам взагалі ліньки – то хоча б перечитайте короткий зміст серій на Вікіпедії, бо так просто не розберетеся в новинці.

Про що фільм

В новій частині культової франшизи героям кинув виклик Данте Рейєс – син бразильського наркобарона Ернана Рейєса, вбитого Доменіком Торетто та його командою у фільмі "Форсаж 5" 2011 року. Данте був свідком смерті свого батька і знищення його злочинної імперії. Втративши усе, він витратив 12 років на розробку плану помсти Доменіку. А найгірше покарання для Торетто – забрати у нього найцінніше, тобто, родину.

Щоб здолати харизматичного психопата Данте, команді Торетто доведеться ризикнути усім, знайти нових спільників, об'єднатися з ворогами та навіть декого втратити.

При цьому ця частина "Форсажу" має відкритий фінал, завершуючись кількома кліфхенгерами. Ще до виходу фільму було відомо, що це буде перша частина великого фіналу основного всесвіту "Форсажу". Наразі друга частина фіналу "Форсаж 11" запланована на 2025 рік, однак під час прем'єри фільму Він Дізель заявив про намір розтягнути фінал на три частини – в тому числі за участю Двейна "Скелі" Джонсона, який виконував роль Люка Гоббса у кількох частинах франшизи. Нагадаємо, персонаж був відсутній після восьмої частини і власного спін-офу – подейкують, через конфлікт з Дізелем, якому не сподобалося, що "Скеля" перетягує на себе так багато уваги.

Команда "Форсажу X"

Режисером фільму виступив Луї Летер’є, який до цього відзначився блокбастерами "Битва титанів", "Неймовірний Халк", "Ілюзія обману" та "Перевізник 2", а також роботою над хітовим серіалом "Люпен" від Netflix.

Він Дізель є головною рушійною силою "Форсажу" / фото Universal Pictures

Але… Всі ми розуміємо, що в центрі усього тут стоїть Він Дізель – виконавець ролі Доменіка Торетто. Фактично, ця франшиза – проект усього його життя, і він, вочевидь, налаштований тягнути його до останнього. Саме він є одним з продюсерів фільму і саме він багато в чому вирішує основні сюжетні повороти та кого запросити грати у фільмі.

Десятий "Форсаж" зібрав більшість акторів з попередніх частин / фото Universal Pictures

Десята частина "Форсажу" зібрала більшість акторів, відомих за попередніми частинами – окрім самого Віна Дізеля, в ньому знову з'явилися Мішель Родрігез (Летті Ортіс), Тайріз Гібсон (Роман Пірс), Лудакріс (Тедж Паркер), Наталі Еммануель (Рамзі), Джордана Брюстер (Міа Торетто), Сон Кан (Хан Соуль-О), Джейсон Стейтем (Декард Шоу), Джон Сіна (Джейкоб Торетто), Скотт Іствуд (Ніхто Молодший), Хелен Міррен (Магдалена Шоу) і Шарліз Терон (Сайфер). Також на глядачів чекають камбеки-сюрпризи, але то ви самі побачите.

Крім того, у фільмі є кілька новачків – Брі Ларсон ("Капітан Марвел"), Даніела Мелькіор ("Загін самогубців") та Алан Ріхтсон ("Таємниці Смолвіля") зіграли нових персонажів, на яких, ймовірно, чекає довге (або на когось не дуже довге) життя у франшизі. Усі вони пов'язані з важливими героями попередніх фільмів.

Брі Ларсон серед новачків франшизи "Форсаж" / фото Universal Pictures

Є тут і кілька ностальгійних персонажів – легендарна Ріта Морено (оригінальна "Вестсайдська історія") зіграла бабусю Доменіка Торетто, і це було особисте побажання Віна Дізеля. А ще у фільмі було невеличке камео моделі Мідоу Рейн Вокер – похресниці Дізеля та єдиної дочки зірки "Форсажу" Пола Вокера, який загинув 10 років тому. Сам персонаж Уокера у фільмі згадується лише у флешбеках, однак в кадрі його нема – хоча Брайн О'Коннер у всесвіті "Форсажу" досі живий.

Джейсон Момоа усіх затьмарив у "Форсажі X" / фото Universal Pictures

Головним антагоністом у новій частині став персонаж Джейсона Момоа ("Аквамен", "Гра престолів") – карикатурний яскравий соціопат Данте Рейєс, такий собі Джокер у світі "Форсажу". Він однозначно зумів підняти ставки у "Форсажі" до максимуму, а ще перетягнув на себе увагу від усіх інших акторів (сподіваємося, Він Дізель не дуже образиться).

Сцени після титрів

Фільм "Форсаж 10" має одну важливу сцену після титрів, якої варто дочекатися. Її зміст ми, звісно, розкривати вам не будемо, але гарантуємо, що вона частково задасть напрямок руху наступної частини серії.

Якщо не боїтеся спойлерів, можете почитати про неї ось тут.

Реакція на фільм

Офіційна прем'єра фільму відбулася в Римі 12 травня 2023 року, куди завітали виконавці головних ролей. Ймовірно, Рим обрали невипадково – адже саме там відбувалися події зав'язки фільму.

Прем'єра "Форсажу X" символічно відбулася у Римі / фото Universal Pictures

Наразі відгуків про фільм небагато. Традиційно, вони змішані – як завжди, у критиків є питання фактично до усього. Тим не менш, ті ж критики виділили акторську гру Момоа, який таки зумів привнести щось нове до франшизи і оживити її.

Наразі на IMDb у фільму 6 бали з 10, решта агрегаторів поки не опублікували реакції.

Наш вердикт

Всі прекрасно розуміють, що франшиза "Форсаж" – це фільми суто для розваг, і вони з цим завдання справляються на відмінно. Сюди ходять за видовищем і хеппі-ендом. Сюди не ходять за акторською грою оскарівського рівня, науковою достовірністю чи складними роздумами. Доменік Торетто тут, як завжди, с абсолютно дерев'яним обличчям штовхає пацанські гаражні тиради про родину, а зірки рівня Брі Ларсон чи Шарліз Терон нарешті мають шанс не надто напружуючись отримати чималі гонорари та нагадати про себе широкій аудиторії. Усі трюкі тут не піддаються жодним законам фізики, кожен новий персонаж майже гарантовано виявиться чиїмось родичом, а в сюжет можуть повернути навіть на 200% мертвих персонажів.

Франшиза "Форсаж" – це фільми суто для розваги / фото Universal Pictures

При цьому творці "Форсажів" абсолютно не засмучуються через критику та жарти. Навпаки, вони цим уміло користуються. Вони і далі знімають найабсурдніші сцени, які, тим не менш, затамовують подих глядача своєю ефектністю. Вони і далі продовжують насичувати фільм цитатами про родину, ніби підливаючи додатковий матеріал для мемчиків, а також відшукувати нових членів родини у найнеочікуваніших місцях.

З іншого боку, попри всю свою абсурдність, "Форсаж" в цілому – логічна франшиза. До кожного сюжетного повороту глядачів підводять послідовним ланцюжком події, а герої мають зрозумілу мотивацію.

Чи варто йти до кінотеатру на новий "Форсаж"? Якщо ви хочете відключити мізки і просто подивитися яскраве розважальне кіно – "Форсаж" це саме те, що вам треба. Тільки обов'язково йдіть на кіно з друзями та родиною, а ще прихопіть попкорн і напої. Якщо ви ніяк не можете на 2,5 години вимкнути снобізм – тоді краще утриматися.

Загальна оцінка – 6 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів травня 2023 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся