"Форсаж X" виходить в український прокат / фото Universal Pictures

"Форсаж X" та все інше: що подивитися на вихідних

10:41, 19.05.2023
9 хв.

Головною кінопрем'єрою цього тижня, безперечно, стане десята частина легендарної франшизи "Форсаж" на чолі з Віном Дізелем. Можна скільки завгодно її критикувати і розтягувати на меми, однак в підсумку всі її дивляться. Тим часом, онлайн вийде кілька гучних фільмів минулих років. Про ці та інші новинки тижня читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Форсаж X

Fast X (США, 2023, пригоди/кримінал/екшн)

Кінофраншиза "Форсаж" давно вже перетворилася на мем. І попри те, що поціновувачі кіно по всьому світу не втомлюються критикувати фільми про пригоди Доменіка Торетто і Ко, ми-то знаємо, що вони все одно їх дивляться – адже як ще пояснити такі шалені касові збори?

В новій частині культової франшизи героям кине виклик Данте Рейєс (Джейсон Момоа з "Аквамена" та "Гри престолів") – син бразильського наркобарона Ернана Рейєса, вбитого Доменіком Торетто та його командою у фільмі "Форсаж 5" 2011 року. Данте був свідком смерті свого батька і знищення його злочинної імперії. Втративши усе, він витратив 12 років на розробку плану помсти Доменіку, що забрати у нього найцінніше – родину.

Десята частина "Форсажу", до якої глядачів підводили майже так само далекоглядно, як до фільму "Месники: Завершення", зібрала більшість акторів, відомих за попередніми частинами – окрім самого Віна Дізеля, в ньому знову з'являться Мішель Родрігез, Тайріз Гібсон, Лудакріс, Наталі Еммануель, Джордана Брюстер, Сон Кан, Джейсон Стейтем, Джон Сіна, Скотт Іствуд, Хелен Міррен і Шарліз Терон. Також є й камбеки-сюрпризи.

Крім того, у фільмі буде кілька новачків – Брі Ларсон ("Капітан Марвел"), Алан Ріхтсон ("Таємниці Смолвіля"), Даніела Мелькіор ("Загін самогубців") і Ріта Морено ("Вестсайдська історія"). А ще камео Мідоу Рейн Вокер – єдиної дочки зірки "Форсажу" Пола Вокера, який загинув 10 років тому.

Режисером фільму виступив Луї Летер’є ("Битва титанів", "Неймовірний Халк", "Ілюзія обману", "Перевізник 2", "Люпен").

"Форсаж 10" має завершити основний цикл франшизи, однак вже відомо, що точно буде 11 частина, яку називають перехідною – з замахом на те, щоб продовжити історію вже з новими персонажами. Більш того, під час прем'єри фільму в Римі 12 травня цього року Він Дізель заявив про намір розтягнути фінал не на дві частини, а на три – в тому числі за участю Двейна "Скелі" Джонсона, який виконував роль Люка Гоббса у кількох частинах франшизи.

Фільм "Форсаж 10" матиме одну важливу сцену після титрів, якої варто дочекатися. Якщо не боїтеся спойлерів, можете почитати про неї ось тут.

Наразі на IMDb у фільму 6 балів з 10.

Огляд фільму від УНІАН читайте в нашому окремому матеріалі.

БлекБеррі

BlackBerry (Канада, 2023, комедія/драма/біографія)

Літературною основою сценарію до цього фільму стала книга Джекі Мак-Ніш, яка розповідає про зліт і падіння канадського підприємства BlackBerry, широко відомого як виробник однойменних бізнес-смартфонів. У центрі сюжету – взаємини засновників компанії Майкла Лазарідіса та Джима Балсиллі.

Головні ролі у фільмі виконали Джей Барушель ("Як приборкати дракона", "Кінець світу по-голлівудські") та Гленн Говертон ("Фарго", "Полювання"), а режисером фільму виступив Метт Джонсон ("Nirvanna the Band the Show", "Операція "Лавина").

Прем'єра фільму відбулася 17 лютого 2023 року на 73-му Берлінському кінофестивалі, де він отримав здебільшого позитивні відгуки. Наразі на IMDb у фільму 7,9 балів з 10, на Rotten Tomatoes – 98% схвалення від критиків проти 90% від глядачів, а на Metacritic – 80 балів зі 100 від кіноекспертів та 7,2 бали з 10 від широкої аудиторії, що в обох випадках відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

На жаль, стрічка також виходить офіційно в російський прокат, і цей факт вельми справедливо може відбити бажання в українців йти на нього до кінотеатру, особливо на тлі того, що більшість впливових кінокомпаній світу припинили продавати свої фільми росіянам після повномасштабного вторгнення Росії до України 24 лютого 2022 року. Як бачимо, декому гроші не пахнуть.

Цнотливі самогубиці

The Virgin Suicides (США, 1999, мелодрама/драма)

Цього тижня в українських кінотеатрах також стартують ретроспективні покази психологічної драми Софії Копполи "Цнотливі самогубиці" 1999 року. В центрі сюжету фільму – родина Лісбон, в якій ростуть п'ятеро дочок-підлітків. Після того, як 13-річна Сесилія скоює самогубство, її сестри стають об'єктом пильної уваги всіх жителів містечка, особливо сусідських хлопців, що влаштовують за дівчатками справжнє стеження. Бажаючи відгородити дочок від навколишніх людей, батьки поступово припиняють усіляке спілкування із зовнішнім світом і забороняють дочкам виходити з дому.

Головні ролі у фільмі виконали Кірстен Данст, Кетлін Тернер, Джеймс Вудс, Джош Гартнетт, Ей Джей Кук, Гайден Крістенсен, Джонатан Такер та інші.

Фільм став повнометражним режисерським дебютом дочки легендарного Френсіса Форда Копполи – Софії, а його прем'єра відбулася на Каннському кінофестивалі 1999 року, де він отримав позитивні відгуки та дав старт подальшій кар'єрі режисерки ("Труднощі перекладу", "Марія-Антуанетта", "Елітне суспільство").

Наразі на IMDb у фільму 7,2 бали з 10, на Rotten Tomatoes – 80% схвалення від критиків проти 81% від глядачів, а на Metacritic – 76 балів зі 100 від кіноекспертів та 7,4 бали з 10 від широкої аудиторії, що в обох випадках відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Інтерв'ю

The Interview (США, 2014, комедія/сатира/бойовик)

В центрі сюжету цієї сатиричної комедії – відомий і талановитий журналіст популярного ток-шоу Девід Скайларк та його найкращий друг та за сумісництвом продюсер Аарон Раппапорт. Вони давно мріяли зробити щось видатне, тому вирішили взяти інтерв'ю у північнокорейського диктатора Кім Чен Ина. Втім, згодом до них звернулося ЦРУ з проханням убити останнього.

Головні ролі у фільмі виконали давні друзі та творчі партнери Джеймс Франко та Сет Роґен, які також разом працювали над такими фільмами, як "Зелений шершень", "Ананасовий експрес", "Кінець світу по-голлівудські", "Горе-творець" та багато інших. Також Роґен виступив співрежисером та співсценаристом фільму.

Фільм "Інтерв'ю" вийшов у світовий прокат наприкінці 2014 року, втім його шлях до кіноглядачів був дуже непростим. Спочатку вихід фільму перенесли, а потім взагалі скасували – через погрози про-північнокорейських хакерів і бойкот з боку власників кінотеатрів. Також фільм розкритикували в самій КНДР та дружніх до неї країнах, в тому числі в Росії. Втім, невдовзі фільм таки вийшов в обмежений прокат. В Україні він так і не був представлений офіційно.

Прогнозовано, фільм отримав суперечливі відгуки. Наразі на IMDb у фільму 6,5 бали з 10, на Rotten Tomatoes – 52% схвалення від критиків проти 48% від глядачів, а на Metacritic – 52 бали зі 100 від кіноекспертів ("змішані або середні відгуки") та 6,6 балів з 10 від широкої аудиторії ("в цілому позитивні відгуки").

Фільм став доступний на Netflix 15 травня 2023 року.

Оселя зла: Вітаємо в Раккун-Сіті

Resident Evil: Welcome to Raccoon City (США, Німеччина, 2021, екшн/хорор/наукова фантастика)

"Оселя зла", напевно, є однією з найвідоміших франшиз про зомбі-апокаліпсис. Цього разу глядачів вирішили повернути в 1998 рік і розкрити їм всі секрети загадкового Раккун-Сіті – місця, де колись знаходився успішний фармацевтичний гігант корпорації "Амбрелла", а тепер зачаїлося глибинне зло.

Цього разу фільм обійшовся без Міли Йовович, з якою у багатьох асоціюється знаменита франшиза. Тепер у центрі сюжету опинилися центральні персонажі серії відеоігор, на яких базується кінофраншиза – Клер Редфілд (Кая Скоделаріо з "Молокососів" і "Той, що біжить в лабіринті") і її брат Кріс Редфілд (Роббі Амелл з "Флеша" і "Секретних матеріалів"). Також у фільмі з'явилися такі персонажі, як Леон Скотт Кеннеді, Джилл Валентайн, Альберт Вескер, Ада Вонг та інші.

Оновлена версія "Оселі зла" була доволі прохолодно сприйнята як критиками, так і глядачам. Наразі на IMDb у фільму 5,2 бали з 10, на Rotten Tomatoes – непристойно низькі 30% схвалення від критиків проти 65% від глядачів, а на Metacritic – 44 бали зі 100 від кіноекспертів ("змішані або середні відгуки") та 3,7 бали з 10 від широкої аудиторії ("в цілому негативні відгуки"). Нашу рецензію на фільм читайте за посиланням.

Фільм став доступний на Netflix 17 травня 2023 року.

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями – на їхню роботу впливають повітряні тривоги, відключення електроенергії та комендантська година.

Якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і вирушити в найближче бомбосховище. Зазвичай, якщо тривога менше 20 хвилин, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – пропонують обміняти квиток на інший сеанс. Опцію повернення коштів за скасовані сеанси пропонують нечасто. Аналогічна система обміну квитків діє у разі відключення електроенергії.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали травня 2023 року – цього тижня стартує комедія "Висока пустеля" від Apple TV+. Головні ролі у серіалі виконали Патриція Аркетт ("Справжнє кохання", "Загублене шосе", "Стигмати"), Метт Діллон ("Аптечний ковбой", "Дикі штучки", "Дім, який побудував Джек") та Руперт Френд ("Хітмен: Агент 47", "Смерть Сталіна", серіал "Батьківщина").

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся