Кадр з фільму "Ґодзілла та Конґ: Нова імперія" / фото Warner Bros. Pictures

Найбільша битва Титанів: огляд фільму "Ґодзілла та Конґ: Нова імперія"

15:45, 29.03.2024

УНІАН ділиться враженнями про новий фільм з всесвіту MonsterVerse "Ґодзілла та Конґ: Нова імперія", який вже можна подивитися в кінотеатрах України.

28 березня 2024 року в український прокат вийшов науково-фантастичний екнш "Ґодзілла та Конґ: Нова імперія" (Godzilla x Kong: The New Empire), в якому двом гігантським монстрам довелося об'єднатися, щоб зупинити масштабну катастрофу. Якою вийшла п'яти частина медіафраншизи MonsterVerse від Legendary Pictures, читайте в оглядів УНІАН.

Гігантська мавпа Кінг Конг та не менша за розмірами рептилія Ґодзілла лякають (та розважають) кіноглядачів вже майже століття, давно вже здобувши статус культових монстрів.

Так, Конг, який з моменту свого створення отримав статус Короля звірів, вперше з'явився на великих екранах ще у 1933 році у пригодницькому фільмі жахів "Кінг Конг" від американських режисерів Меріана Купера та Ернеста Шодсака. Він одразу ж заслужив захоплені відгуки, а пізніше здобув статус найкращого фільму жахів всіх часів за версією Rotten Tomatoes. На далі до образа гігантського примата на великих та малих екранах, як в ігровому, так і анімаційному форматах, поверталися близько 20 разів.

Виклик Конгу через лише 20 років наважилися кинути японці, випустивши у 1954 році науково-фантастичний кайдзю-фільм "Ґодзілла" від режисера Ісіро Хонди. Власне, саме після нього почав набувати популярність кіножанр "токусацу", який згодом поповнився новими гігантськими монстрами "кайдзю" – Мотрою, Гідорою, Зеро та іншими.

Причому фільмів про Ґодзіллу набагато більше, ніж про Конга – в Японії їх знімають пачками аж донині, незалежно від нинішньої американської франшизи від Legendary Pictures (причому вельми успішно). Наприклад, останній японський фільм "Ґодзілла мінус один" від режисера Такаші Ямазакі отримав захоплені відгуки та цілу купу престижних нагород і номінацій. В тому числі номінацію за найкращі візуальні ефекти на 96-й церемонії вручення нагород премії "Оскар", ставши першим фільмом про Ґодзіллу, який отримав номінацію на найпрестижнішу в світі кінопремію, і першим японським фільмом, номінованим у цій категорії.

Вперше ж Кінг Конга та Ґодзіллу звели на великих екранах у 1962 році в фільмі спільного виробництва Японії та США авторства вже згаданого вище Ісіри Хонди. Цей фільм користувався шаленою популярністю та залишається донині найбільш фінансово успішною стрічкою про Ґодзіллу.

Але повернемося до франшизи від Legendary Pictures. У 2009 році почали ходити чутки, що ця американська кіностудія веде переговори з японською Toho, щоб отримати права на зйомку фільмів про Ґодзіллу. І вже через два роки стало відомо, що новий фільм про цього гігантського монстра зніме британський художник візуальних ефектів та режисер Гарет Едвардс, на рахунку якого на той момент був незалежний фільм "Монстри" 2010 року, схвально сприйнятий як критиками, так і глядачами. На екрани фільм "Ґодзілла", події якого були перенесені в сучасні часи, вийшов у 2014 році, отримавши позитивні відгуки та чималі касові збори.

За три роки на екрани вийшов фільм "Конг: Острів Черепа", який з "Ґодзіллою" пов'язувала таємна організація "Монарх", що займається вивченням цих великих монстрів. У 2019 році вийшов фільм "Ґодзілла ІІ: Король монстрів", що був прямим продовженням фільму 2014 року, а ще через два роки глядачі побачили перше оновлене протистояння двох монстрів у фільмі "Ґодзілла проти Конга", що одночасно став продовженням фільмів 2017 та 2019 років.

До речі, також у 2023 році вийшов перший серіал з всесвіту MonsterVerse – "Монарх: Спадщина монстрів", що розповідав про походження компанії "Монарх".

Події п'ятого фільму серії під назвою "Ґодзілла та Конґ: Нова імперія" відбуваються за кілька років після фільму 2021 року. Після того, як ворогуючі між собою монстри об'єдналися заради того, щоб дати бій штучно створеному монстру Мехаґодзіллі, вчені з "Монарха" робили усе можливе, щоб ці двоє не перетнулися знову, адже нова зустріч цих альфа-самців може стати фатальною не лише для них, але й для людей та міст, які трапляться їм на шляху.

Отже, Кінг Конг поступово обживається у відкритій в попередній частині Порожнистій Землі, звідки, власне, і походять кайдзю. Конгу там явно сумно, адже він все ніяк не може відшукати собі подібних, та й здоров'я підводить. Аж раптом він натикається на групу інших мавп, очолюваних божевільним диктатором Скаром – і їхні плани аж ніяк не мирні.

Тим часом, на поверхні Землі Ґодзілла, який облюбував собі як місце для сну римський Колізей, починає дивно поводитися, ніби готуючись до нової битви. Коли вчені розумують, що Конгу самому не впоратися, вони вирішують ризикнути та покликати йому на допомогу Ґодзіллу. Але чи зможуть двоє домінантних хижаків побороти інстинкти заради порятунку людства?

До речі, на відміну від попередніх фільмів франшизи, в кінці цього немає жодних сцен після титрів. Втім, режисер Адам Вінгард, який також зняв попередній фільм франшизи (а ще хорори "Азбука смерті", "Відьма з Блер: Нова глава" та "Зошит смерті"), вже натякнув, що він не проти зняти й третю частину франшизи про Кінг Конга і Ґодзіллу.

Актори та персонажі

У новій частині франшизи відбулося часткове оновлення акторського складку. Так, з попередніх частин на екрани повернулися лише Ребекка Голл ("Залізна людина 3", "Вікі Крістіна Барселона") та Браян Тайрі Генрі ("Вічні", "Швидкісний потяг"), які повторили ролі вченої "Монарха" доктора Ілен Ендрюс та ведучого викривальних подкастів Берні Хейса, зацикленого на величезних монстрах.

Також свою роль з фільму 2021 року повторила юна акторка Кейлі Хаттл, втіливши образ прийомної дочки доктора Ендрюс та одночасно останньої представниці племені іві з Острова Черепа на Землі – Джиї. Власне, саме вона і стала центральним персонажем нинішнього фільму – їй належить усіх врятувати та з'ясувати таємницю походження свого народу.

Серед нових персонажів – монстро-ветеринар Треппер у виконанні англійського актора Дена Стівенса (серіали "Абатство Даунтон", "Легіон", фільми " Красуня і Чудовисько", "Неідеальний чоловік"). Цей персонаж видався одним з найхаризматичніших у новому фільмі, одночасно комедійним та милим. Такий собі простий позитивний герой з 80-х в гавайці, яких зараз не так часто показують на екранах.

Варто зазначити, що в цьому фільмі творці мінімізували кількість головних персонажів, що пішло йому на користь. Наприклад, фільм 2021 року навпаки був перевантажений героями, і, чесно кажучи, далеко не всі вони там були прямо так вже необхідні.

З іншого боку, глядачам взагалі не розповіли, куди поділися деякі центральні персонажі з фільму 2021 року, поява яких у новій частині була б цілком логічною. Але, вочевидь, з якихось причин Александр Скашґорд, який грав головну роль геолога Натана Лінда у фільмі 2021 року, та Міллі Боббі Браун, яка грала важливу роль Медісон Рассел у фільмах 2019 та 2021 років, не змогли чи не захотіли з'являтися в новій частині. Тож їх просто тихенько повністю викреслили з сюжету.

Світова прем'єра фільму відбулася 25 березня 2024 року в Лос-Анджелесі, а за два дні його почали показувати по всьому світу. Перші відгуки про новий фільм MonsterVerse змішані – критики оцінили фільм середньо, дорікаючи йому за формат відеогри "без душі". Також вони зауважували, що фільм фактично не несе нічого нового по темі. Втім, схоже, широкій аудиторії такій формат навпаки сподобався.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 6,7 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 56% схвалення від критиків та аж 93% від глядачів. Водночас, на Metacritic фільм отримав від кіноекспертів 48 зі 100 балів (відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки"), а від широкої аудиторії – 9,1 з 10 балів ("всезагальне визнання").

Як і у випадку з більшістю "попкорн-фільмів", ваша реакція на фільм залежатиме від очікувань, які на нього покладаються. Якщо ви шукаєте легке видовище на вечір, де гігантські монстри щосили мутузять один одного, зовсім не дивлячись на супутні руйнування і жертви, з харизматичними персонажами, дурнуватим гумором і парою-трійкою зворушливих моментів, фільм ймовірно вам зайде. Якщо ж ви фанат класичних японських сюжетів, чекаєте від фільму чогось революційного і загалом дуже серйозно до нього ставитесь, фільм навряд чи вас чимось вразить (втім, і розчарування не принесе).

Чи треба дивитися попередні частини MonsterVerse перед походом до кінотеатру? Звісно, зайвим не буде (або хоча б почитати стислий переказ на Вікіпедії). Втім, якщо раптом вам буде ліньки цим займатися, загалом там і так все буде зрозуміло, фільм цілком можна дивитися і як окрему історію.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів квітня 2024 року.