Кадр з фільму "Аватар" 2009 року / фото 20th Century Fox

"Аватар", "Кримінальне місто 2" та Мангеттенський фестиваль короткометражок: що в кіно з 22 вересня

09:13, 22.09.2022
8 хв.

З 22 вересня 2022 року в українських кінотеатрах очікується кілька новинок – бойовик "Кримінальне місто 2", а також трилери "Покаяння" та "Риф: Монстр глибин". Крім того, українським кіноманам напередодні виходу фільму "Аватар: Шлях води" ще раз покажуть перший фільм знаменитої саги. Також в кінотеатрах стартує щорічний Мангеттенський фестиваль короткометражних фільмів. Онлайн, тим часом, вийде романтична комедія "Знайомтесь, мила" з зіркою "Теорій великого вибуху" Кейлі Куоко та коміком Пітом Девідсоном. Детальніше читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку новинок тижня – як у кінотеатрах України, так і онлайн.

Аватар / Avatar (США, 2009)

Поки увесь світ чекає на вихід у грудні 2022 року продовження культового науково-фантастичного фільму "Аватар" від режисера Джеймса Кемерона, у кінотеатрах України вирішили нагадати глядачам, що, власне, відбувалося у першому фільмі.

Основні події фільму відбуваються у середині 22 століття на вигаданій далекій планеті Пандорі з надзвичайною флорою та фауною, яку населяють триметрові блакитні розумні гуманоїди. Група вчених з Землі, ресурси якої фактично вичерпані, вирушає на колонізовану людьми Пандору на пошуки рідкісного мінералу, здатного покласти край проблемам землян.

Головні ролі у фільмі виконали Сем Вортінгтон ("Термінатор: Спасіння прийде", "Битва Титанів", "Еверест"), Зої Салдана ("Зоряний шлях", "Вартові Галактики", "Проект Адам") та Сігурні Вівер ("Чужий", "Мисливці на привидів", "Серцеїдки").

Сага "Аватар" – фактично проект всього життя для режисера Джеймса Кемерона ("Термінтор", "Чужі", "Титанік"). Він почав працювати над концепцією першого фільму ще у середині 90-х, але, за його словами, на той момент ще не існувало технологій, здатних втілити його бачення картини. Врешті-решт, він випустив перший "Аватар" тільки у 2009 році. Картина мала комерційний успіх і здобула схвалення критиків, побила декілька рекордів по зборах, ставши першим фільмом в історії кінематографа, касові збори якого перевищили позначку в 2 мільярди доларів. Фільм був номінований на "Оскар" в дев'яти категоріях і переміг в трьох з них: "найкраща операторська робота", "найкращі візуальні ефекти" і "найкраща робота художника-постановника".

Після успіху фільму Кемерон підписав контракт з 20th Century Fox на створення аж чотирьох сиквелів, втім, на вихід другої частини довелося чекати цілих 13 років. Очікується, що на ще три фільми доведеться чекати менше – вони вийдуть у 2024, 2026 та 2028 роках.

Кримінальне місто 2 / Beomjoе dosi 2 (Південна Корея, 2022)

Фільм є продовженням успішної картини 2017 року, що стала першою з серії "Кримінальне місто" – вже відомо, що третя частина перебуває в розробці. В центрі сюжету – харизматичний оперативник сеульської поліції Ма Сок, який бореться зі злочинністю. У другій частини герой вирушає зі спецзавданням до В’єтнаму, щоб зловити злочинця-втікача, який нападає на туристів. Але на місці виявляються нові обставини.

Головну роль в обох фільмах виконав один з найуспішніших акторів Південної Кореї Ма Дон Сок, відомий за фільмами "Потяг до Пусана" та "Вічні".

Фільм вийшов в прокат на батьківщині ще влітку 2022 року, зібравши чималу "касу" й позитивні відгуки.

Покаяння / The Enforcer (США, 2022)

В центрі сюжету фільму – найманий убивця на ім'я Куда. Одного разу він зустрічає 15-річну дівчину Біллі, якій немає куди повернутися і до кого звернутися. Біллі нагадує Куді його власну доньку-підлітка. Коли герой дізнається, що власниця стриптиз-клубу силою затягнула Біллі у кіберсекс-торгівлю, Куда готовий пожертвувати всім заради порятунку дівчини.

Головну роль у фільмі виконав Антоніо Бандерас ("Маска Зорро", "Відчайдушний", "Шкіра, в якій я живу", "Uncharted: Незвідане"). Також у ньому зіграли Кейт Босворт ("Повернення Супермена", "Двадцять одне", "Солом'яні пси"), Золі Гріггс ("Wu-Tang: Американская сага", "Макс Фіст") та інші.

Риф: Монстр глибин / The Reef: Stalked (Австралія, 2022)

За сюжетом фільму, чотири подруги вирушають на екзотичний острів у Тихому океані, щоб зайнятись дайвінгом та каякінгом. Для них це мають бути ідеальні канікули: подалі від цивілізації, в оточенні лазурної води та піщаних пляжів. Однак вони ще не знають, що монстр з самої глибини приготувався до полювання, і скоро велика біла акула перетворить їхні найбільші жахи на реальність.

Фільм є сиквелом фільму "Риф" 2010 року – обидві картини зняв Ендрю Трауцкі, що спеціалізується на трилерах про виживання у дикій природі.

У світовий прокат картина вийшла ще влітку 2022 року і отримала середні відгуки.

Мангеттенський фестиваль короткометражних фільмів 2022

22 вересня у кінотеатрах України стартує найбільший у світі інтерактивний фестиваль короткометражок, в рамках якого переможців визначають безпосередньо глядачі. Триватиме захід до 7 жовтня.

Цього року до програми фестивалю увійшло 10 фільмів з різних країн у різноманітних жанрах:

Дон проти блискавки / Don Vs Lightning (Великобританія, 2021). Старий буркотун Дон прагне спокійного життя в сільській місцевості Шотландського нагір'я. Та його тихе щодення вже ніколи не буде таким, як раніше, адже у всесвіту на чоловіка свої плани.

З Любов'ю, тато / Love, Dad (Чехія, Словаччина, 2021). Вже доросла жінка знаходить листи, які батько колись писав їй із в’язниці. Вона вирішує відповісти йому, виклавши все те, про що не наважувалася сказати раніше.

Врятувати бджіл / Save The Bees (США, 2022). Жахлива подія робить і без того безладне розставання закоханих ще більш безладним. Тоді пара вирішує забути про свої розбіжності, щоб урятуватися.

Лікування / El Tratamiento (Іспанія, 2019). Клініка пропонує лисим чоловікам надійний спосіб відновити волосся… за умови, що їх не відлякує один суперечливий побічний ефект.

Вільне падіння / Free Fall (Франція, 2021). Лондонський біржовий маклер із поганою репутацією укладає угоду всього свого життя. Стається це 11 вересня, в день атаки Всесвітнього торговельного центру в Нью-Йорку. Фільм натхненний реальною історією.

Фетиш / Fetish (США, 2022). Секс на одну ніч вже не здається головній героїні хорошою ідеєю, коли ранковий сніданок опісля супроводжується фетишизмом.

Плавець свободи / Freedom Swimmer (Австралія, Франція, 2021). Дідусь розповідає онуці, як він колись плив з Китаю до Гонконгу. Але тепер острів, який колись був для нього свободою, став зовсім інакшим.

Ковдра / Lakana (Фінляндія, 2022). Фінляндія, зима 1939-го. 10-річну дівчинку відправляють за молоком для братика. Тонкий лід – не єдина небезпечна річ на її шляху.

Варша / Warsha (Франція, Ліван, 2022). Варша стежить за Могамедом, сирійським мігрантом, який працює кранівником у Бейруті. Одного ранку він зголошується керувати одним із найвищих і найнебезпечніших кранів у Лівані. Далеко від усіх, він може втілити свою таємну пристрасть і знайти свободу.

Велика зелень / Le Grand Vert (Франція, 2020). Власниця лісозаготівельної компанії застрягає на дереві без драбини та без сигналу на мобільному телефоні. Єдиний вихід — угору, в пошуках зв’язку.

Детальніше про фестиваль ви можете прочитати за посиланням.

Знайомтеся, мила / Meet Cute (США, 2022)

21 вересня Peacock випустить романтичну комедію з зіркою "Теорій великого вибуху" Кейлі Куоко та коміком Пітом Девідсоном в головних ролях.

Картина розповість про жительку Мангеттену Шейлу, яка випадково знаходить машину часу в манікюрному салоні. Вона вирішує скористатися нею, щоб виправити те, що пішло не так, на її останньому побаченні.

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями. Так, якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і відправитися в найближче бомбосховище. Найчастіше, якщо тривога менше півгодини, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – повертають гроші або пропонують обміняти квиток на інший сеанс.

При цьому сеанси прив'язані до комендантської години і роботи громадського транспорту – найбільш ранні сеанси починаються о 10:00, а найпізніші – о 19:00.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в прокат в попередні тижні, а також найкращі серіали вересня 2022 року – цього тижня стартують черговий серіал зі світу "Зоряних війн" під назвою "Андор" та сиквел/перезапуск популярного науково-фантастичного серіалу початку 90-х "Квантовий стрибок".

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся