Кадр з фільму "Повсталий з пекла" / фото Hulu

"Королева-воїн", "Повсталий з пекла" та "Нічний вовкулака": що подивитися на вихідних

09:15, 06.10.2022
11 хв.

Цього тижня в український прокат вийдуть історичний екшн "Королева-воїн" з Віолою Девіс, науково-фантастична драма "Хроніки Веспер", готичний горрор "Інші" з Ніколь Кідман та ще кілька новинок. Також у змішаному форматі стартує фестиваль Дні польського кіно. Онлайн, тим часом, вийдуть перезапуск фільму жахів "Повсталий з пекла", марвелівський "Нічний вовкулака", трилер "Найщасливіша дівчина у світі" з Мілою Куніс та фільм жахів "Телефон містера Гаррігана" за твором Стівена Кінга. Детальніше читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку новинок тижня – як у кінотеатрах України, так і онлайн.

Королева-воїн / The Woman King (США, 2022)

Фільм, заснований на реальних подіях, розкаже про силу та відвагу жінок, які виборювали власну незалежність в Королівстві Дагомея, що існувало у 1620-1900 роках на території сучасних Беніну та Того.

Головні ролі у фільми виконали Віола Девіс ("Прислуга", "Вдови", "Загін самогубців", серіал "Як уникнути покарання за злочин"), Тусо Мбеду ("Підземна залізниця"), Лашана Лінч ("007: Не час помирати", "Капітан Марвел"), Джон Бойєга (трилогія "Зоряні війни: Пробудження сили"), Хіро Файнс-Тіффін (трилогія "Після") та інші.

Режисером фільму стала Джина Прінс-Байтвуд, яка серед іншого до цього зняла бойовик "Стара гвардія" та романтичну драму "Поза світлом".

Прем’єра фільму відбулася на Міжнародному кінофестивалі у Торонто 9 вересня 2022 року, а за тиждень "Королева-воїн" вийшла у прокат в США. Фільм отримав здебільшого позитивні відгуки – особливо критики відзначили гру Віоли Девіс, акторський прорив Тусо Мбеду та хореографію. Натомість чимало глядачів розкритикували картину за спотворення історичних фактів, адже насправді Дагомея була великим центром работоргівлі, відтак, багато кого обурила героїзація її воїтельок.

Наразі на IMDb у фільму оцінка 6,2 бали з 10, на Rotten Tomatoes – 94% схвалення від критиків та 99% від глядачів, а на Metacritic – 77 балів від кінооглядачів та лише 2,5 бали від широкої аудиторії.

Більше детально про фільм можна прочитати в нашій окремій рецензії.

Хроніки Веспер / Vesper (Франція, Бельгій, Литва, 2022)

Події цієї науково-фантастичної драми відбуваються у майбутньому, коли екосистему Землі зруйновано, і тринадцятирічна Веспер намагається вижити разом зі своїм паралізованим батьком у світі, що змінився назавжди. Одного разу героїня зустрічає таємничу жінку, яка змусить Веспер використати увесь свій розум, силу та навички біохакінгу, щоб відвоювати власне право на майбутнє.

Головні ролі у фільмі виконали Раффіелла Чепмен ("Теорія всього", "Дім дивних дітей міс Сапсан", "Темні початки"), Едді Марсан ("Джентльмени", "Шерлок Голмс", "Атомна блондинка") та інші.

Постановником фільму виступила литовська режисерка Крістіна Буозіте, яка у своїх картинах полюбляє показувати внутрішній світ жінок через фантастичні елементи. Попередніми її роботами є фільми "Колекціонер" та "Зникаючі хвилі".

На IMDb у фільму оцінка 6,2 балів з 10, на Rotten Tomatoes – 89% схвалення від критиків та 68% від глядачів, а на Metacritic – 70 балів від кінооглядачів та 4,8 балів від широкої аудиторії.

Інші / The Others (США, Іспанія, Франція, Італія, 2001)

Також 6 жовтня в українських кінотеатрах стартують ретроспективні покази готичного містичного трилера "Інші", що вважається одним з найкращих зразків жанру. Фільм має низку престижних нагород та номінацій.

Події фільму розгортаються на Нормандських островах в 1945 році наприкінці Другої світової війни. Жінка на ім’я Грейс живе одна у віддаленому будинку вікторіанської епохи та виховує дітей у суворих релігійних правилах, а її чоловік досі не повернувся з війни. Їхні діти страждають на дивну хворобу: вони не можуть перебувати на прямому денному світлі. Невдовзі в будинку починають відбуватися дивні події і жінка починає підозрювати, що тут поселилися привиди.

Головну роль у фільмі виконала Ніколь Кідман, за що вона отримала премію "Сатурн" та номінації на "Золотий глобус", BAFTA та ще кілька престижних відзнак.

Режисером фільму виступив Алехандро Аменабар, також відомий за фільмами "Відкрий очі", "Море всередині", "Агора" та "Затемнення".

На IMDb у фільму оцінка 7,6 балів з 10, на Rotten Tomatoes – 84% схвалення від критиків та 77% від глядачів, а на Metacritic – 74 балів від кінооглядачів та 8,5 балів від широкої аудиторії.

Крім того, цього тижня в українських кінотеатрах стартують покази документального фільму "Королева Єлизавета II: Її славне правління" / Queen Elizabeth II: Her Glorious Reign (Великобританія, 2022) та комедійного фантастичного фільму "Прибулець з майбутнього" / Le visiteur du futur (Франція, 2022).

XVII Дні польського кіно

З 6 по 16 жовтня триватиме фестиваль Дні польського кіно – проект Польського Інституту в Києві, який відбувається вже сімнадцять років поспіль. Традиційно у програмі представлено найцікавіший доробок польського кінематографу останніх років.

Цього року фестиваль складається з онлайн та офлайн частин. Глядачі зможуть подивитися три фільми онлайн – "Вавилон 13", "Квартирантка" та "Тітка Гітлера". Ще два фільми – "Соната" та "Смерть Зиґельбойма" – покажуть у кінотеатрі "Жовтень" у Києві.

Крім того, у зв’язку з російсько-українською війною в рамках фестивалю відбувається спеціальна подія #SolidarityWithUkraine, тож окрім актуальних польських фільмів, у програмі також буде представлена створена спеціально на замовлення Польського Інституту у Києві документальна короткометражна стрічка про культурні втрати під час війни.

Усі фільми демонструються українською мовою та польською/англійською/німецькою мовами з українськими субтитрами.

Більше інформації шукайте за посиланням.

Телефон містера Гаррігана / Mr. HarrigansPhone(США, 2022)

На Netflix 5 жовтня вийшов фільм жахів "Телефон містера Гаррігана", заснований на однойменному оповіданні Стівена Кінга, з Дональдом Сазерлендом ("Громадянин Ікс", "Голодні ігри", "Падіння Місяця") та Джейденом Мартеллом ("Воно", "Ножі наголо", "Захищаючи Джейкоба") у головних ролях.

В центрі сюжету фільму – хлопець на ім’я Крейг. Коли помирає його близький знайомий похилого віку містер Гарріган, юнак з’ясовує, що може спілкуватися з померлим через iPhone, який поклали до труни.

Режисером фільму виступив Джон Лі Генкок, найбільше відомий завдяки роботі над фільмами "Порятунок містера Бенкса", "Розбійники з великої дороги" та "Дрібниці".

На жаль, критики на Rotten Tomatoes фільм не оцінили – за підсумками тестових переглядів у нього лише 35% схвалення.

Повсталий з пекла / Hellraiser (США, 2022)

7 жовтня Hulu випустить надприродний фільм – перезапуск культової франшизи "Повсталий з пекла", що виходила з 1987 по 2018 роки, заснованої на повісті The Hellbound Heart Клайва Баркера.

Сюжет всіх фільмів будується навколо маленької скриньки, винайденої іграшкових справ майстром Філіпом Лемаршаном в 1784 році. На скриньці були накреслені невідомі символи, які, складаючись в певну комбінацію, відкривають двері в пекло. Через ці двері до тих, хто їх відчинив, приходять демони сенобіти, які дарують їм незабутні задоволення, але забирають їхні душі з собою до пекла, піддаючи їх жахаючим своєю збоченістю насильницьким тортурам.

Однією з відмінностей перезапуску "Повсталого з пекла" від попередніх частин стане те, що вперше роль головного сенобіта Пінхеда виконала жінка – американська актриса Джеймі Клейтон, відома за серіалом "Восьме почуття".

Роль торговця антикваріатом у новій версії фільму виконав Горан Вішніч (серіал "Швидка допомога", фільми "Електра", "Дівчина з татуюванням дракона").

Критики на Rotten Tomatoes, які вже встигли переглянути новинку, дали новому "Повсталому з пекла" 100% схвалення.

Нічний вовкулака / WerewolfbyNight(США, 2022)

Також 7 жовтня Disney+ випустить ще одну новинку "під Гелловін" – цього разу від Marvel.

Чорно-білий фільм, стилізований під старі фільми жахів, розповість про супергероя Джека Рассела, який через сімейне прокляття перетворюється на перевертня. Коли він зумів опанувати свої здібності, він став блукаючим супергероєм, що знищує всяку нечисть.

Головну роль у фільмі виконав мексиканський актор Гаель Гарсія Берналь ("І твою маму теж", "Погане виховання", "Че Гевара: Щоденники мотоцикліста").

Режисером фільму виступив композитор Майкл Джаккіно, який створив музику до безлічі популярних фільмів, серіалів та комп’ютерних ігор. Вперше в якості режисера він себе спробував під час роботи над серіалом "Зоряний шлях: Короткі походи", а "Нічний вовкулака" став для нього повноцінним режисерським дебютом.

Критики на Rotten Tomatoes, які вже встигли переглянути фільм, дали йому 100% схвалення.

Найщасливіша дівчина на світі / Luckiest Girl Alive (США, 2022)

Ще одна новинка онлайн від 7 жовтня вийде на Netflix – "Найщасливіша дівчина на світі".

У центрі сюжету фільму, заснованого на однойменному бестселері американськоъ письменниці Джесіки Нолл 2015 року випуску, гостра на язик мешканка Нью-Йорка Енні ФаНеллі. Здається, у неї є все: затребувана посада в модному глянцевому журналі, вражаючий гардероб і весілля мрії на горизонті. Але коли режисер кримінального документального фільму пропонує їй розповісти свою версію шокуючого інциденту, який стався в престижній школі, коли вона була підлітком, Енні змушена зіткнутися віч-на-віч з похмурою правдою, яка загрожує зруйнувати її ретельно вибудуване життя.

Головну роль у фільмі виконала американська актриса українського походження Міла Куніс ("Чорний лебідь", "Секс по дружбі", "Дуже погані матусі", "Третій зайвий"). Також у фільмі знялися Фінн Віттрок ("Американська історія жахів", "Незломлений", "Гра на пониження"), Скут МакНейрі ("Одного разу в Голлівуді", "Фарго", "Блондинка"), Дженніфер Білз ("Чотири кімнати", "Секс в іншому місті", "Книга Боби Фетта"), Конні Бріттон ("Нешвілл", "Американська історія ужсов", "Перспективна дівчина") та інші.

Режисером фільму виступив Майк Баркер, який до цього працював переважно над серіалами, серед яких "Пісочний чоловык", "Розповідь служниці", "Фарго", "Бродчерч", "Чужеземка" та інші.

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями. Так, якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і відправитися в найближче бомбосховище. Найчастіше, якщо тривога менше півгодини, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – пропонують обміняти квиток на інший сеанс.

При цьому сеанси прив'язані до комендантської години і роботи громадського транспорту – найбільш ранні сеанси починаються о 10:00, а найпізніші – о 19:00.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в прокат в попередні тижні, а також найкращі серіали жовтня 2022 року – цього тижня стартує готичний горрор "Інтерв'ю з вампіром", комедійний горрор "Вампір Реджинальд", вестерн "Вокер: Незалежність", журналістська драма "Аляска Дейлі", містичний серіал "Клуб опівнічників" та ще кілька цікавинок.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся