Кадр з фільму "Королева-воїн" / фото Sony Pictures

Суперечливо, але красиво: огляд історичного екшну "Королева-воїн" з Віолою Девіс

17:15, 05.10.2022
6 хв.

6 жовтня в український прокат виходить яскравий історичний екшн "Королева-воїн" про колись процвітаюче Королівство Дагомея з володаркою "Оскара" Віолою Девіс в головній ролі. Яким вийшов фільм і чому він отримав суперечливі відгуки, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про новий історичний екшн "Королева-воїн" (без спойлерів).

Про що фільм

Події фільму "Королева-воїн" / The Woman King (США, 2022) відбуваються в африканському Королівстві Дагомея, а в центрі сюжету – кілька воїтельок місцевої гвардії Агоджі, що борються за свободу своєї батьківщини. Паралельно розкриваються особисті історії головних героїв.

Історична основа

Фільм заснований на реальних подіях – могутнє Королівство Дагомея дійсно існувало у 1620-1900 роках на території сучасних Беніну та Того. І якщо переглядаючи трейлер до фільму ви раптом подумали, що вам це щось нагадує – то все просто: реально існуючі воїтельки Агоджі, яких також називали амазонками Дагомеї, певною мірою надихнули авторів серії коміксів Marvel про "Чорну пантеру", де на сторожі Ваканди стоїть жіноча гвардія Дора Міладже.

Кадр з фільму "Королева-воїн" / фото Sony Pictures

Втім, саме позиціонування фільму як заснованого на реальних подіях зіграло з ним злий жарт. Річ у тім, що, як мовить історія, Королівство Дагомея досягло свого розквіту завдяки работоргівлі з європейцями, причому воїтельки Агоджі брали активну участь у цьому, захоплюючи в полон жителів інших африканських племен. Натомість у фільмі ця історія представлена як героїчна боротьба дагомейців за свободу.

Так, історія з участю Дагомеї у работоргівлі у фільмі згадується, однак максимально м’яко. І цей факт дуже обурив частину глядачів, головним чином, афроамериканців – героїзацію дагомейців вони назвали неприйнятною.

Актори і персонажі

Головну роль у фільмі виконала володарка "Оскара" Віола Девіс ("Прислуга", "Вдови", "Загін самогубців", серіал "Як уникнути покарання за злочин"). Варто зазначити, що 57-річна акторка, яка у більшості кіноманів аж ніяк не асоціюється з бойовиками, дійсно вразила своєю формою у ролі генерала Наніски. Вона чудова впоралася з роллю, хоча дехто з глядачів у залі і дивувався, як це вона зголосилася в такому зніматися. Ми ж нічого проти цього не маємо.

Також одну з головних ролей у фільмі виконала британська акторка Лашана Лінч, яку глядачі могли бачити у ролях жіночої версії Бонда у "007: Не час помирати" та пілота Марії Рембо у "Капітан Марвел". На нашу скромну думку, це один з найбільш харизматичних персонажів у фільмі.

Кадр з фільму "Королева-воїн" / фото Sony Pictures

Справжнім проривом фільму критики назвали молоду південно-африканську акторку Тусо Мбеду, яка стала відома широкому загалу після серіалу "Підземна залізниця". Їй дісталася центральна роль молодої дівчини, яка поступає на навчання до Агоджі, щоб стати могутньою воїтелькою.

Роль короля Дагомеї Гезо виконав Джон Бойєга, найбільше відомий за роллю Финна в третій трилогії "Зоряні війни". До речі, Гезо – це реальний король Дагомеї, що правив у 1818-1859 роках. Втім, знову ж таки, реальний Гезо був зовсім не таким, яким він показаний у фільмі (прямо такий собі Т’Чалла на мінімалках) – саме за часів його правління в Дагомеї процвітала работоргівля. За сприятливих умов він розгортав військові кампанії проти сусідніх племен, щоб захопити якнайбільше полонених і потім продати їх як рабів. Більш того, коли британські місії пропонували йому подумати над припиненням работоргівлі, він ці пропозиції відкидав, адже не хотів втрачати джерело поповнення казни.

Кадр з фільму "Королева-воїн" / фото Sony Pictures

У фільмі ж більше сконцентрувалися на його протистоянні з державою Ойо (воно теж колись існувало) та залученні жіночої частини населення до бойових дій. Втім, навряд чи в реальному житті Гезо надавав так багато повноважень воїтелькам Агоджі.

Було у фільмі й кілька "білих" персонажів, приміром, одного з них зіграв Хіро Файнс-Тіффін з трилогії "Після". Втім, усі вони прогнозовано були поганцями.

Про режисера

Режисером фільму стала Джина Прінс-Байтвуд, яка має доволі яскраву фільмографію, часто повертаючись до афроамериканської спадщини. Її режисером дебютом на "великому екрані" стала романтична спортивна драма "Любов та баскетбол" 2000 року, продюсером якої став сам Спайк Лі. Картина отримала позитивні відгуки критиків та чимало престижних нагород і номінації, в тому числі правозахисного толку.

У 2008 році вийшла її друга повнометражна робота – соціальна драма "Таємне життя бджіл", яка також отримала гарні реакції. Останньою роботою режисерки перед "Королевою-воїном" став бойовик "Стара гвардія" з Шарліз Терон у головній ролі.

Як фільм сприйняли критики

Прем’єра фільму відбулася на Міжнародному кінофестивалі у Торонто 9 вересня 2022 року, а за тиждень "Королева-воїн" вийшла у прокат в США. Фільм отримав здебільшого позитивні відгуки – особливо критики відзначили гру Віоли Девіс, акторський прорив Тусо Мбеду та хореографію.

Кадр з фільму "Королева-воїн" / фото Sony Pictures

Натомість чимало глядачів розкритикували картину за спотворення історичних фактів.

Наразі на IMDb у фільму оцінка 6,2 бали з 10, на Rotten Tomatoes – 94% схвалення від критиків та 99% від глядачів, а на Metacritic – 77 балів від кінооглядачів та лише 2,5 бали від широкої аудиторії.

В прокаті фільм поки не став успішним – при бюджеті в 50 млн долларів він зібрав лише на 50,9 млн доларів касових зборів. Втім, він поки не виходив за межами американського ринку.

Наш вердикт

Фільм вийшов красивим та яскравим, з видовищними хореографією та бойовими сценами, ще хорошою акторською грою і привабливими персонажами – тож якщо ви шукаєте легке та переможне видовище без прив’язування до історичної основи, то фільм може вам цілком зайти.

Кадр з фільму "Королева-воїн" / фото Sony Pictures

З іншого боку, тут є кілька моментів в дусі "індійських фільмів" та "роялів в кущах", таких наївних і натягнутих, що трохи псують враження від якісного бойовика та перетворюють його на дитячу казочку. Таке може не всім сподобатися.

Ну і якщо ви серйозно ставитеся до історії та прагнете історичної справедливості, фільм вас також може дещо роздратувати, адже це ніяк не в’яжеться з вкладеним до сюжету пафосом.

Загальна оцінка – 6 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів жовтня 2022 року.

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся