Фільм "Королі репу" вийшов в Український прокат / фото Adastra Cinema

Коли розбиваються мрії: огляд української кримінальної драми "Королі репу"

14:02, 04.08.2023
6 хв.

3 серпня 2023 року в широкий український прокат нарешті вийшла музично-кримінальна драма "Королі репу" режисера Мирослава Латика, яка встигла заслужити визнання критиків ще два роки тому. Чому варто подивитися цей фільм зараз, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про український фільм "Королі репу".

Про що фільм

Події фільму відбуваються в наші дні в неназваному, але дуже типовому українському селі, життя в якому нудне та безперспективне, тож більшість місцевих бачать єдиний шанс на краще життя у втечі звідси.

Головні герої – двоє молодих хлопців, Діма "Казан" та Женя "Арахіс", які разом мріють про кар'єру реперів. Втім, схоже, поки що їхні мрії обмежуються виключно підкоренням місцевого сільського клубу. Адже навіть коли мати Діми починає говорити про переїзд до "міста", останній усіляко перешкоджає втіленню цієї ідеї – хоча, здавалося б, він мав би навпаки радіти цій перспективі, адже там в нього було б набагато більше шансів побудувати музичну кар'єру.

Куди більше Діма мріє про підкорення серця сільської красуні Свєти. Остання хоч і проявляє певний інтерес до свого залицяльника, тим не менш, для неї набагато важливіші вдале заміжжя з кимось з немісцевих і гроші.

Тож коли на горизонті у Діми з'являються легкі, хоч і брудні гроші від криміналу – його боротьба з совістю триває недовго. Він слухняно виконує усі прохання бандюків та навіть залюбки тусується з ними по модних клубах. Однак коли справи заходять занадто далеко і хлопець вирішує зробити правильний вибір та порвати з новими "бізнес-партнерами", виявляється, що зробити це не так просто. Тож поступово рушиться не лише життя головного героя, але й усі його мрії та надії.

Паралельно Діма втрачає зв'язок з музикою та своїм другом дитинства Женею, який в підсумку виявився куди більш розсудливим, хоча спершу саме він подавався як головний дурник у компанії (втім, в нього хоча б справжня робота була).

Хто в головних ролях

Безперечно, головною зіркою фільму став молодий український актор Михайло Дзюба, який до цього зіграв другорядні ролі у трилері "Між нами" (2021) та у серіалі "На тому боці" (2020). "Королі репу" – це його перша головна роль, і, варто зазначити, він з нею впорався чудово. Причому екранний Діма абсолютно відрізняється від Михайла, якого ми побачили на прем'єрному показі.

Роль Жені дісталася популярному співакові Антону Вельбою (сценічний псевдонім Wellboy), який прославився завдяки хітам "Вишні" та "Гуси". Саме навколо цього персонажа будувалася більшість комедійних моментів у фільмі. 

Антон Вельбой, Ірма Вітовська та Михайло Дзюба / фото Adastra Cinema

У невеличкій, але важливій роль у фільмі з'явилася і легенда українського театру і кіно Ірма Вітовська – вона втілила образ жінки складної долі Нінки "Обочини", яку всі в селі вважають повією, однак за її історією насправді ховається дещо куди більш трагічне. До речі, як стверджують творці фільму, акторка настільки перевтілилася на свою героїню, що під час зйомок біля неї зупинилася машина, ймовірно, дійсно сприйнявши її за повію.

Ну а роль головного антагоніста – хитрого і жорстокого бандита на прізвисько "Сухий" – чудово втілив актор театру і кіно Юрій Кулініч. Нашому глядачеві він найбільше відомий за роллю жорстокого російського військового у фільмі Наталки Ворожбит "Погані дороги" (2020). За цю роботу в 2021 році Кулініч отримав нагороди в категорії "Найкраща чоловіча роль" за версією національних кінопремій "Золота дзиґа" та "Кіноколо".

Про режисера

Режисер фільму Мирослав Латик – зовсім не новачок в кіно. Він починав свою режисерську кар'єру ще на початку 2000-х з короткометражок, деякі з яких були відзначені нагородами на вітчизняних кінофестивалях. Пізніше він змістив увагу на телебачення, протягом багатьох років працюючи як режисер-постановник над ТВ-шоу, серіалами та документальними проектами.

Найбільшого успіху досяг веб-серіал "5baksiv.net", що транслювався у 2015-2016 роках, на основі якого у 2019 році Латик випустив ще й свій дебютний повнометражний фільм "Халепа на 5 baksiv".

Режисер Мирослав Латик / фото Adastra Cinema

Після цього Латик отримав запрошення стати режисером козацького фентезі "Максим Оса та золото Песиголовця", який називають першою в історії українського кінематографу екранізацією коміксу. В український прокат фільм вийшов восени 2022 року, а вже в січні 2023 року він став доступний на Netflix.

Паралельно він працював над "Королями репу".

Музика у фільмі

Автори фільмі підкреслюють, що вся музика у фільмі – українська, і вони дуже пишаються цим фактом.

Композитором та саундпродюсером фільму виступив український електронний музикант Cepasa (Павло Ленченко). Також у фільмі лунають треки таких відомих українських музикантів, як Kalush, KAZKA, Crechet, Wellboy та інших.

Антон Вельбой теж вперше читав реп / фото Adastra Cinema

До речі, що Дзюба, що Вельбой, попри те, що обоє в реальному житті мають досвід написання текстів та музики, "читали реп" вперше (так, "реп не співають – реп читають", як постійно повторює "Казан" протягом фільму).

Особливо хочемо відзначити трек про картоплю.

Реакція на фільм

Прем’єра фільму "Королі репу" відбулась ще на Одеському міжнародному кінофестивалі 2021 року, де стрічка стала справжнім фаворитом показів. Пізніше фільм Латика отримав безліч відзнак та схвальних відгуків на українських та міжнародних кіноподіях.

Нині на IMDb у фільму доволі висока оцінка 7,7 балів з 10.

Наш вердикт

"Королі репу" – це ще один приклад фільму, який доводить, що на сучасне українське кіно можна ходити до кінотеатрів не лише насилу з патріотичних міркувань "просто щоб підтримати своє", а тому, що там на вас чекає дійсно цікаве видовище.

Фільм "Королі репу" вартий того, щоб його подивитися / фото Adastra Cinema

Під яскравою картинкою, сучасним саундом і колоритним сільським гумором, фільм "Королі репу" є доволі глибокою та гіркою історією про дорослішання, правильний вибір і розбиті мрії.

Загальна оцінка – 7,5 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів серпня 2023 року.

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся