"Королі репу" вийдуть в прокат 3 серпня 2023 року / фото Adastra Cinema

3 серпня 2023 року в український прокат виходить музична кримінальна комедія "Королі репу" від режисера Мирослава Латика ("Халепа на 5 baksiv", "Максим Оса та золото Песиголовця"). 

В центрі сюжету фільму – 17-річний Діма "Казан", який більше за все мріє стати репером і підкорити серце сільської красуні Свєти. Разом з другом Женею "Арахісом" вони пишуть тексти, виступають у сільському клубі та будують плани на майбутнє. Але одного разу Казану пропонують легко і швидко заробити – він погоджується і… потрапляє в кримінал. Зрозумівши, в яку халепу він потрапив, хлопець шукає вихід і намагається зіскочити, але ставки в цій грі тільки підвищуються.

Як знімали стрічку, що було найважчим на зйомках, хто знявся в головних ролях, кого зіграла суперзірка українського кіно і театру Ірма Вітовська ("Брама", "Мої думки тихі") та в інших цікавих питаннях ми розбиралися разом з прокатником Adastra Cinema.

Чому навчився Михайло Дзюба

"Реп не співають – реп читають", – повторює Казан. А от самому актору Михайлу Дзюбі, який виконав його роль, довелось вчитися читати реп, хоча до участі у фільмі він також писав біти і тексти. Тож, готуючись до фільму, актор спостерігав за реп-виконавцями і розпитував в них поради, а потім все це відпрацьовував, щоб почувати себе більш впевнено.

Михайло Дзюба вчився читати реп / фото Adastra Cinema

А ще актору довелося вчитися керувати автівкою – Дзюба навіть брав уроки з екстремального водіння з професійним водієм-гонщиком. За сюжетом його герой ганяє на автівці, а невдовзі й сам актор зміг хвацько керувати своїми "Жигулями".

Як Wellboy освоював бій

Майже завжди для нової ролі доводиться чомусь вчитися: артист Антон Вельбой (сценічний псевдонім Wellboy) для зйомок в "Королях репу" вчився сценічному бою. Як зізнався співак, він це робив вперше, тож було трохи складно, але цікаво.

Про сценарій

Режисер Мирослав Латик зізнався, що переробляв початковий сценарій: "Період сценарних правок був складним, тому що первинний текст був більш жорсткий, про 90-і. А я хотів дати людську мотивацію героям. І хоча загальна канва залишилась, в сценарії я багато переробив".

Мирослав Латик переробляв сценарій до фільму / фото Adastra Cinema

Значно змінився і образ сільської красуні Свєти – в первинному варіанті вона була занадто холодна і бездушна. Також були додані деякі сцени бандитського бізнесу.

Мова персонажів

Хоча майже всі діалоги писали режисер і сценаристи, кожен з героїв розмовляє своєю периферійною мовою. Кожен з акторів додавав до мови своїх персонажів деякі окремі вирази і слова: актор Юрій Кулініч придумав слова-паразити своємоу герою, а акторка Олена Узлюк додавала певні мовні звороти. Саме тому з’являється відчуття, що персонажі розмовляють справжньою живою мовою.

Музика як історія

Музика в фільмі – дуже важлива. Саундпродюсером стрічки став композитор Cepasa, який також підбирав музику та інтегрував її в контекст фільму. Крім того, у фільмі лунають композиції таких відомих виконавців, як Kalush, KAZKA та Crechet.

Wellboy також читав реп у фільмі / фото Adastra Cinema

До того ж окремі композиції написали Михайло Дзюба і Мирослав Латик. А ось Вельбой, який більш відомий як сольний музичний виконавець та автор пісень ("Гуси", "Вишні", "Додому"), не написав жодної композиції для фільму, але зізнався, що читати реп в кадрі було дуже цікаво.

Де відбувалися зйомки

Весь фільм був знятий в Київській області, де були знайдені реальні локації – наприклад, будівля магазину, де працює Свєта, та сільський клуб, художники лише додали деякі деталі.

І хоча мова йде про сучасність, є відчуття, що події відбуваються в 90-і – саме через локації тих часів. Але сучасна периферія так і виглядає – містить сліди 90-х, 80-х і навіть 70-х років.

Повія на дорозі

Ірма Вітовська грає у фільмі жінку складної долі Нінку "Обочину", яку всі в селі вважають повією, тому що вона стоїть на трасі. Але як насправді – глядачі дізнаються вже після перегляду стрічки.

Ірма Вітовська зіграла роль жінки зі складною долею / фото Adastra Cinema

Автори фільму розповідають, що одного разу стався дивний випадок: під час зйомок біля Вітовської, яка була нафарбовані для ролі та в лабутенах, зупинилася автівка. Але в ту мить до акторки підскочили дівчата-гримерки з окликами: "Це зйомки! В нас тут зйомки! Не заважайте!". Автівка поїхала далі, але, здається, люди в машині вирішили, що на дорозі реально стоїть повія.

Про незвичайне на зйомках "Королів репу"

Під час фільмування група вийшла за графік, але їм вдалося неймовірне – вибити додаткову зміну. "Це коштувало чималих грошей, але продюсери пішли на це заради фільму. І я зараз цей момент пригадую з теплом, бо все було cool-cool, круто-круто і красиво-красиво. З ніжністю до людей, з якими ми робили фільм", – пригадав режисер Латик.

Wellboy про найскладніше

Антон Вельбой зізнався, що більш за все йому було важко вставати зранку та вчити текст. А найприємнішим стало читати реп зі сцени – артист відмітив, що відчув себе сільською зіркою.

Актори дуже нервували перед зйомками / фото Adastra Cinema

Михайло Дзюба про перший досвід

Актор зізнався, що найскладнішим для нього було зайти в перший кадр. Знімали, як Казан заходить в магазин, обличчя актора не було видно – бо сцену знімали зверху. Михайло розповідає, що його буквально трусило через величезну відповідальність і перший кадр. Але як тільки зняли кадри, розбили тарілку (за звичаєм група це робить після фільмування першого кадру) – все пішло чудово.

Вас також можуть зацікавити новини: