Кадр з фільму "Шан-Чі та Легенда десяти кілець" / фото Marvel Studios

Що подивитися на вихідних: новий супергерой Marvel в стилі кунг-фу і продовження любовної франшизи "Після"

08:31, 02.09.2021
14 хв.

Восени кіноринок традиційно оживає – як на "великих екранах", так і онлайн. Зокрема, з 2 вересня в українських кінотеатрах стартують покази нового бойовика в рамках кіновсесвіту Marvel "Шан-Чі та Легенда десяти кілець", де фанатам представлять нового супергероя. Також сьогодні відбудуться прем'єри третьої частини мелодраматичної франшизи "Після" і чергового трилера з Меган Фокс "У пастці". Тим часом онлайн вийде скандальна "Попелюшка" з гендерно-нейтральною феєю, мультсеріал про ЛГБТ-супершпигунів і третій сезон комедійного хоррор-серіалу "Чим ми зайняті в тіні". Детальніше читайте в огляді УНІАН.

Що нового в кінотеатрах з 2 вересня

Головною прем'єрою тижня сміливо можна назвати новий супергеройський фільм від Marvel "Шан-Чі і Легенда десяти кілець" / Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (США, 2021). УНІАН вже подивився новинку і готовий поділитися свіжими враженнями (спробуємо максимально без спойлерів, але зовсім без них ніяк).

У 2019 році фільмом "Месники: Завершення" перервалася понад 10-річна історія в рамках кінематографічного всесвіту Marvel, що обертається навколо класичної шістки Месників – Залізна Людина, Капітан Америка, Чорна вдова, Соколине око, Тор і Халк. Після цього частина персонажів покинули кіновсесвіт, а частина ще мають з'явитися в сольних фільмах і серіалах. Одночасно Marvel анонсувала четверту фазу свого кіновсесвіту, в рамках якого на екрани повинні вивести абсолютно нових супергероїв.

Зрозуміло, що боси Marvel Studios на чолі з Кевіном Файгі, що побудували таку успішну імперію, не ризикнули відразу вивалити на своїх фанатів, для яких персонажі з перших трьох фаз стали практично рідними, нових супергероїв. А тому, перед виходом "Шан-Чі і Легенда десяти кілець" – 25-го фільму в рамках КВС Marvel і першого фільму в рамках 4 фази з новими персонажами – була певна буферна зона, що поступово підводить до концепції мультивсесвіту і нової команди Месників. Таким чином, в 2021 році вже вийшли серіали "Ванда / Віжен", "Сокіл і Зимовий солдат" і "Локі", в центрі яких були другорядні персонажі з перших трьох фаз. Події їхні в основному відбувалися після "Фіналу" і вводили в сюжет нових персонажів. Ці ж цілі частково переслідувала "Чорна вдова", що вийшла на екрани цього літа. Тому вихід "Шан-Чі та Легенда десяти кілець", який серед іншого виводить на екрани першого великого супергероя-азіата, був вельми вдало розпланований.

Взагалі, дивно, чому Marvel взявся за азіатську тематику тільки зараз – у фільмів студії масивна фанатська база в Азії, і їм напевно буде приємно отримати "свого" супергероя. Плюс бойові сцени з використанням східних єдиноборств завжди успішно спрацьовували в американських бойовиках, починаючи від Брюса Лі та Джекі Чана і закінчуючи фільмами в дусі "Мортал Комбат", "Люди Ікс" і "GI Joe".

Кадр з фільму "Шан-Чі та Легенда десяти кілець" / фото Marvel Studios

Отже, в центрі сюжету – персонаж, заснований на популярному герої коміксів Marvel Шан-Чі. У коміксах він володіє численними видами бойових мистецтв, через що часто згадується як "Майстер Кунг-фу". У наступні роки герой набуває здатності створювати незліченні дублікати себе і приєднується до Месників.

У фільмі Шан-Чі, роль якого виконує канадський актор і каскадер китайського походження Сіму Лю, що не мав до цього таких вже гучних ролей, є сином тисячолітнього лідера терористичної організації "Десять кілець" Веньву, який хоче, щоб син продовжив його справу. Однак юний Шан-Чі з цим не згоден. Будучи підлітком, він тікає до США, де намагається жити пересічної життям, навіть занадто пересічним – він працює паркувальником в люксовому готелі, а весь вільний час проводить, тусуючись зі своєю найкращою подругою Кеті.

До слова, персонаж Кеті у виконанні популярної актриси і співачки Аквафіни ("Шалено багаті азіати", "Джуманджі: Новий рівень", "Вісім подруг Оушена") став одним з найяскравіших у фільмі, прийнявши на себе головну відповідальність за гумор. Однак Кеті все ж ніяк не можна назвати просто подружкою головного героя, і, судячи з усього, у персонажа є майбутнє в кіновсесвіті Marvel.

"Шан-Чі і Легенда десяти кілець" в принципі, всупереч головному герою-чоловікові, на ділі досить фіміністечіская картина, яка вводить одразу кілька сильних жіночих персонажів, здатних дати фору будь-кому. Наприклад, це сестра Шан-Чі – Сялін, також майстерний боєць з яскраво-вираженими лідерськими якостями. І, з огляду на другу сцену після титрів, що анонсує продовження "Десяти кілець", вона ще повернеться на екрани.

Роль батька головного героя дісталася іменитому гонконгському актору Тоні Люну, якого глядачі могли раніше бачити в культових фільмах "Герой", "2046" і "Любовний настрій". При цьому Веньву у фільмі вийшов більш складним і багатошаровим персонажем, ніж в коміксах. Тут ми в першу чергу бачимо не безжального терориста, а чоловіка, вбитого горем, який ні перед чим не зупиниться заради помсти. По частині драми гра Люна, мабуть, є однією з найсильніших у фільмі.

Взагалі, "Шан-Чі і Легенда десяти кілець" – це не стільки про Marvel, скільки про визнану китайську класику початку 2000-х, красива легенда в яскравій обгортці накшталт "Героя" і "Тигр, що крадеться, дракон, що причаївся". В окремих сценах відсилання до них ну дуже кидаються в очі. Цікаво, що згаданий вище Тоні Люн виконав одну з головних ролей в "Герої", а також задіяна в "кільцях" Мішель Йо – в "Тигрі".

Не обійшлося і без камбеків з попередніх фільмів кіновсесвіту. Перший – майстер містичних мистецтв Вонг (Бенедикт Вонг), якого глядачі могли бачити у фільмах "Доктор Стрендж" (2016) і двох останніх частинах "Месників" (2018-2019), також персонаж заявлений в акторському складі майбутнього "Доктор Стрендж: В мультивсесвіті божевілля "(2022). Спочатку він з'являється в короткій сцені в середині фільму, а потім – в першій сцені після титрів. Таким чином стає трішки зрозуміліше, яким чином Шан-Чі планують вплітати в основну сюжетну лінію четвертої фази: тут вам і відсилання до Доктора Стренджа, і до Капітана Марвел, і до Халка, і навіть до майбутніх "Вічних". Детальніше про сцени після титрів читайте за посиланням.

Другий камбек – Еміль Блонські / Гидота у виконанні Тіма Рота, що в перший і єдиний раз з'явився у фільмі "Неймовірний Халк" (2008). Раніше вже ходили чутки, що персонаж повернуть до кіновсесвіту в четвертій фазі. Тепер же можна припустити, що якимось чином він знайшов спільну мову з майстрами містичних наук.

Ну а саме миле і одночасно значуще для сюжету "Шан-Чі та Легенда десяти кілець" повернення пов'язано з Тревором Слеттері / Мандарином з фільму "Залізна людина 3" у виконанні Бена Кінгслі. Він разом зі своїми мімімішним пухнастим другом Морісом в якийсь момент допомагає героям, додаючи в сюжет ще більше гумору.

Варто відзначити, що за підсумками західних попередніх показів, "Шан-Чі та Легенда десяти кілець" отримав переважно позитивні відгуки. Так, на Rotten Tomatoes фільм отримав 92% схвалення на основі 134 відгуків з середньою оцінкою 7,7/10, а на сайті Metacritic середньозважена оцінка стрічки становить 71 з 100 на основі 34 рецензій. Критики відзначають, що фільм частково зберіг звичну формулу Marvel, але одночасно розширив кіновсесвіт відразу в декількох напрямках. При цьому критики відзначили, що фільм вийшов барвистим і по доброму смішним, з харизматичними персонажами у виконанні талановитих акторів.

Наш вердикт: "Шан-Чі та Легенда десяти кілець", можливо, не дуже схожий на всі ті фільми з кіновсесвіту Marvel, які ми пам'ятаємо і любимо. Але з усіма своїми жартами, трюками і добротою, та ще й видовищною красивою картинкою, він точно піднімить вам настрій. Тим не менш, він має набагато більше зв'язків з кіновсесвітом, ніж здається, даючи важливі натяки на подальший розвиток четвертої фази.

Крім того, з сьогоднішнього дня в кінотеатрах стартують покази мелодрами "Після падіння" / After We Fell (США, 2021). Це вже третя частина вельми популярної романтичної франшизи "Після", знятої за романами-бестселерами американської письменниці Анни Тодд.

Перший фільм із серії "Після" вийшов в 2019 році. І хоча він отримав негативні відгуки критиків, тим не менш, публіці історія непростих відносин хорошої дівчинки Тесси (Джозефін Ленгфорд) і поганого хлопчика Хардіна (Хіро Файнс-Тіффін) припала до смаку. Тож в 2020 році вийшло її продовження. Більше того, третя частина також не буде останньою – "Після. Глава 4" вже знаходиться на стадії пост-продакшну. Тому в "Після падіння" навряд чи варто очікувати закінчення епопеї з бурхливими возз'єднаннями/розставаннями пристрасної парочки закоханих.

Відзначимо, що з самого початку багато глядачів відзначили схожість "Після" з "50 відтінками сірого", така собі підліткова варіація. І це не дивно, адже сама Анна Тодд і не приховувала, що надихалася вищезгаданою франшизою. Ще одне джерело натхнення – музика і фандом поп-групи One Direction. Так, в 2013 році Анна почала писати фанфіки про відносини між студентами коледжу Тессою Янг і Гаррі Стайлзом, прототипом якого став один з солістів One Direction з таким же ім'ям. У підсумку оповідання отримали таку шалену популярність, що Тодд вирішила написати на їхній основі повноцінну книгу.

Ще одна кіноновинка тижня – трилер "У пастці" / Till Death (США, 2021) з Меган Фокс ("Трансформери", "Черепашки-ніндзя"), яка поки безуспішно намагається реанімувати свою кар'єру, при цьому буквально застрягши в одному жанрі. Так, в 2020-2021 році вийшли два трилери за участю красуні – "Левиця" і "Північ на злаковому полі", проте обидва отримали розгромні відгуки критиків.

На їх тлі "В пастці " видався набагато успішнішим – критики дали йому переважно позитивні відгуки, в першу чергу відзначивши гру Фокс. Так, на IMDb у нього оцінка 5,8 балів з 10 від широкої аудиторії, на Rotten Tomatoes – 88% схвалення від критиків і 60% від глядачів, а на Metacritic – 66 балів, що відповідає оцінці 6,7 балів з 10 і храктеристиці "переважно позитивні відгуки".

За сюжетом фільму, подружжя Емма і Марк святкують річницю в будиночку біля озера. Однак після романтичного вечора жінка прокидається прикутою наручниками до мертвого тіла свого чоловіка. Сама і далеко від цивілізації, вона зіткнеться з жахливими і акуратно спланованими пастками, і тепер перед нею стоїть нелегке завдання вибратися з цього жахливого місця живою.

Крім того, цього тижня в кінотеатрах з'явиться комедійний хоррор "Пекельне пекло" / Bloody Hell (США, Австралія, 2020). У центрі сюжету фільму – колишній американський військовий Рекс, якого абсолютно не пощадила доля. Він просто зайшов у відділення банку, на яке незабаром напали озброєні грабіжники. Чоловік повівся як личить герою – заволодів зброєю і перестріляв усіх зловмисників. Однак в процесі загинула співробітниця банку, і в підсумку Рекс ще й виявився винуватим, отримавши 8 років в'язниці. Але на цьому не все: звільнившись з в'язниці, він виявив пильну увагу до своєї персони, і вирішив втекти зі Штатів в тиху і спокійну Фінляндію. Зрозуміло, і там на нього чекав неприємний сюрприз…

Ну а для самих маленьких глядачів підійде сімейна анімація "Таємниця парку розваг" / Boonie Bears: The Wild Life (Китай, 2020). Мультфільм розповість про друзів-ведмедів Брамбл і Бріар, які давно вже втомилися від невгамовного і докучливого лісоруба Віка. Однак незабаром на звірів чекає нова проблема – неподалік від їхнього рідного лісу відкривається величезний парк розваг, де будь-який з відвідувачів, надівши на руку спеціальний браслет, може перетворитися на справжню тварину. Все на вибір відвідувача – можна стати левом, крокодилом або птахом. Прийшовши в дивний парк, друзі помічають, що деякі з тварин, які ще зовсім недавно були людьми, дичають і стають агресивними.

Що нового онлайн з 2 вересня

Основна маса серіальних прем'єр стартує наступного тижня, однак і під найближчі вихідні є кілька цікавих новинок. По-перше, 2 вересня вийдуть перші два епізоди 3 сезону комедійного хоррор-серіалу "Чим ми зайняті в тіні" / What We Do in the Shadows (США, 2019-) від телеканалу FX (також можна буде подивитися онлайн на Hulu на день пізніше). Проект знятий на основі однойменного новозеландського фільму 2014 року, знятого Тайкою Вайтіті та Джемейном Клементом, з ними ж у головній ролі. Тоді історія невеликої групи вампірів, що живуть в сучасному світі, які погодилися на зйомку документального фільму напередодні Великого балу нечисті, раптово отримала величезну популярність, і вивела кар'єру Вайтіті на новий рівень.

Не дивно, що, як це часто буває з успішними зарубіжними фільмами, "Чим ми зайняті в тіні" отримав серіальну версію в США. При цьому Вайтіті залишився продюсером проекту, а Клемент – автором ідеї і режисером окремих епізодів.

Зрозуміло, багато фанатів відразу почали порівнювати серіал з фільмом не на користь першого. Однак, з іншого боку, загальна у них тільки концепція – там зовсім інші герої і сюжетні лінії. Тож і серіал видався по-своєму гарний, отримавши позитивні відгуки критиків і потужну фанатську базу. Як підсумок – маємо аж третій сезон, який, вже офіційно, не стане останнім.

Тим часом на Netflix з 2 вересня стане доступний комедійний супергеройський анімаційний серіал для дорослих "Команда К" / Q-Force (США, 2021). Мультсеріал розповість про групу недооцінених супершпигунів, де всі учасники представники ЛГБТК-ком'юніті, на чолі з гей-версією Джеймса Бонда. Команда намагається отримати загальне схвалення. Однак, щоб отримати нову важливу справу, їм доводиться додати в свою команду нового учасника-натурала. Останнього, до слова, озвучив Девід Харбор, відомий за серіалом "Дивні дива" і фільмом "Чорна вдова".

Крім того, 3 вересня на Netflix вийде 5 сезон гучного кримінального серіалу "Паперовий дім" / Money Heist (Іспанія, 2017-). Цей сезон стане завершальним для найпопулярнішого неангломовного серіалу від цієї стрімінгової платформи. Він буде продовженням 3 і 4 сезонів, в яких герої взялися за друге пограбування – цього разу "Банку Іспанії".

Також з початку нового місяця Netflix традиційно вивалив чималу партію відомих фільмів минулих років, випущених іншими кіностудіями, серед яких:

  • біографічна драма "Фріда" / Frida (США, Канада, Мексика, 2002) з Сальмою Хайєк, що розповідає про життя мексиканської художниці Фріди Кало
  • "Той, хто біжить по лезу. Фінальна версія" / BladeRunner. TheFinalCut (США, 1982), що є оновленою версією культового однойменного кіберпанк-трилера з Харрісоном Фордом у головній ролі
  • "Божевільний Макс" / Mad Max (Австралія, 1979) – ще одна стара добра класика, дистопічний бойовик від режисера Джорджа Міллера з Мелом Гібсоном у головній ролі
  • Біографічна драма "Скільки коштує життя" / Worth (США, 2020) з Майклом Кітоном і Стенлі Туччі про адвоката Кенета Файнберга, який намагався домогтися компенсації для жертв терактів 11 вересня

Тим часом на Amazon 3 вересня вийде скандальна "Попелюшка" / Cinderella (США, 2021) з кубино-американською поп-співачкою Камілою Кабельо в головній ролі. Ще задовго до виходу фільму бурхливі обговорення викликав персонаж феї хрещеної у виконанні Біллі Портера – актора нетрадиційної орієнтації, відомого своєю любов'ю до фемінінних нарядів. Його персонаж на ім'я Fab G охарактеризований "гендерно-нейтральна фея".

***

Також ви можете подивитися фільми і серіали, що вийшли в попередні тижні.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся