Постер до фільму "Ножі наголо: Скляна цибуля" / фото Netflix

Чи вдалося фільму "Ножі наголо 2" повторити успіх попередника: огляд зіркової комедії

17:11, 26.12.2022
8 хв.

23 грудня Netflix нарешті випустив детективну комедію "Ножі наголо: Скляна цибуля", де ексцентричний детектив Бенуа Бланк у виконанні Денієла Крейга взявся за нову заплутану справу. Чи зміг фільм зрівнятися зі своїм попередником 2019 року, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Ножі наголо: Скляна цибуля" (майже без спойлерів).

Передісторія фільму

Наприкінці 2019 року в світовий прокат вийшла детективна комедія "Ножі наголо", сюжет якої обертався навколо розслідування вбивства ексцентричного письменника культових детективів Харлана Тромбі на вечірці з нагоди його 85-річчя.

Стрічка моментально стала хітом: її хвалили за неординарний сюжет, тонкий гумор та блискучу акторську гру. Це потягнуло за собою касові збори 300 мільйонів доларів при бюджеті в 40 мільйонів доларів та купу престижних відзнак. Режисер Райан Джонсон навіть був номінований на "Оскар" за найкращий оригінальний сценарій.

А ще "Ножі наголо" повернули інтерес до детективних історій в стилі Агати Крісті. Не дивно, що згодом знайшлися ті, хто захотів зняти продовження фільму – гріх втрачати таку "золоту жилу".

Перші чутки про те, що "Ножі наголо" можуть отримати продовження, з'явилися практично відразу після виходу фільму на екрани. Однак вже тоді зазначалося, що якщо у нього і буде продовження, то воно не буде пов'язане з першою частиною, а обертатиметься навколо нової справи детектива Бенуа Бланка. Згодом стало відомо, що стрімінговий гігант Netflix виклав 450 мільйонів доларів за права на випуск ще двох частин хітової детективної комедії.

Знімати другий фільм під назвою Glass Onion: A Knives Out Mystery доручили Райану Джонсону, який стояв у руля попередньої стрічки.

Про що фільм

Як і обіцяли творці фільму, друга частина виявилася взагалі ніяк не пов'язана з першою. Цього разу Бенуа Бланк, якого називають найкращим детективом у світі, опинився серед невеличкої купки людей, яких технологічний магнат Майлз Брон (така собі пародія на Ілона Маска) запросив на закриту вечірку на свій приватний острів у Греції.

Кадр з фільму "Ножі наголо: Скляна цибуля" / фото Netflix

Герой Крейга з самого початку почувається ніяково у компанії людей, яких з Броном пов'язує спільне минуле і кілька брудних секретів. Усі присутні так чи інакше залежать від хазяїна вечірки та отримують фінансування від нього – губернатор Клер Дебелла, світська левиця Берді Джей зі своєю помічницею Пег, науковець Ліонель Туссен та інфлуенсер Дюк Коді зі своєю дівчиною Віскі. Однак є тут ще одна людина, появи якої ніхто не очікував – колишня партнерка Брона по бізнесу Кассандра Бренд, з якою він вчинив дуже некрасиво.

Щоб розважити гостей, Брон вигадує гру, учасники якої мають розкрити його вбивство. Однак невдовзі відбувається справжнє вбивство, і виявляється, що кожен з колоритних персонажів має свої мотиви для цього. Детектив має докопатися до істини до того, як загине ще хтось. Втім, поступово виявляється, що ця справо – щось набагато більше, а Бланк опинився на вечірці зовсім не випадково.

Хто в головних ролях

З попередньої стрічки в нову перекочував лише один персонаж – детектив Бенуа Бланк у виконанні Денієла Крейга (серія фільмів про Джеймса Бонда, "Удача Логана", "Дівчина з татуюванням дракона").

Однією з сильних сторін першого фільму називали акторський склад – окрім Крейга там зіграли Ана Де Армас, Кріс Еванс, Джеймі Лі Кертіс, Дон Джонсон, Майкл Шеннон, Тоні Коллетт, Крістофер Пламмер, Джейден Мартелл та інші. Ціла плеяда топ-зірок, які втілили дуже яскравих персонажів, навіть якщо їхні ролі були епізодичні.  

Кадр з фільму "Ножі наголо: Скляна цибуля" / фото Netflix

Тож, звісно, і в другому фільмі творці вирішили не відставати за кількістю гучних імен: Едвард Нортон ("Бійцівський клуб", "Американська історія Ікс", "Бердмен"), Жанель Моне ("Місячне сяйво", "Антебеллум"), Кетрін Хан ("Дуже погані матусі", "ВандаВіжен"), Джессіка Хенвік ("Матриця: Воскресіння", "Сіра людина"), Кейт Хадсон ("Як позбутися хлопця за 10 днів", "Війна наречених"), Дейв Батиста ("Вартові Галактики", "Армія мерців", "Дюна"), Леслі Одом-молодший ("Вбивство у "Східному експресі", "Гамільтон", "Гарріет") та Медлін Клайн ("Дивні дива", "Зовнішні мілини"). А також Ітан Хоук ("Гаттака", "Варяг", "Місячний лицар") в епізодичній ролі.

Порівняно з першим фільмом, в "Скляній цибулі" було менше центральних персонажів, і це трохи менше розпорошувало увагу, а також звужувало коло підозрюваних. З іншого боку, за рахунок цього вони були більше розкриті.

Загалом – акторська гра і костюми у фільмі знову виявилися справжнім подарунком для кіноманів, тож можна сказати, що ставка успішно спрацювала і вдруге. Актори дійсно неймовірні, і споглядати на них неймовірно приємно.

Реакція на фільм

Прем'єра фільму відбулася у вересні 2022 року на Міжнародному кінофестивалі у Торонто, пізніше його показали ще на кількох кінофестивалях. Загалом стрічка отримала позитивні відгуки.

Так, на IMDb у нього наразі оцінка 7,4 балів з 10, при чому після виходу на стрімінгу фільм дещо втратив позиції – до релізу він мав оцінку 8 балів. На Rotten Tomatoes він отримав по 93% схвалення як від критиків, так і від глядачів, а на Metacritic – 81 бал зі 100 від кінооглядачів з поміткою must see, що відповідає характеристиці "всезагальне визнання", та 6,3 балів з 10 від широкої аудиторії, що відповідає характеристиці "загалом позитивні відгуки".

Кадр з фільму "Ножі наголо: Скляна цибуля" / фото Netflix

Якщо порівнювати за цими показниками, то поки перший фільм дещо випереджає другий – 7,9 балів на IMDb, 97% і 92% на Rotten Tomatoes та 82 та 7,7 на Metacritic.

Тут, скоріше за все, зіграв свою роль ефект порівняння – адже дві стрічки просто неможливо було не порівнювати.

Наш вердикт

Загалом можна сказати, що фільм "Ножі наголо: Скляна цибуля" скоріше зміг повторити успіх попередника, однак є кілька нюансів.

По-перше, глядачі вже не мали того вау-ефекту. У випадку з фільмом 2019 року люди біля екранів дійсно не знали, чого очікувати, тоді як в другому, в принципі, вже можна було здогадатися про основну концепцію. Ось вам колоритні персонажі, які мають "зуб" на господаря, однак очікуйте кілька неочікуваних поворотів. Втім, якщо в першому фільмі до самого кінця сценарій "заплутував сліди" щодо того, хто вбивця, то в другому все було набагато простіше і куди більш передбачувано, та й персонажі не такі складні.

Кадр з фільму "Ножі наголо: Скляна цибуля" / фото Netflix

По-друге, в якийсь момент фільм "Ножі наголо 2" почав нагадувати за атмосферою комедійний хорор "Тіло, Тіло, Тіло", що вийшов влітку 2022 року. Ми не будемо спойлерити, але, якщо ви вже подивилися обидва фільми, ви зрозумієте про що йде мова. Зрозуміло, що така схожість є випадковістю, однак, як-то кажуть, "хто перший – того і капці".

По-третє, дехто закидає другому фільму надвисокий рівень крінжу. Якщо перший фільм можна назвати "елегантним детективом", то другий – це суцільна пародія на багатих, могутніх і знаменитих, причому, часом пародія ця доволі пласка. Окрім Маска, у фільмі ще багато алюзій на відомих людей, бізнеси, предмети та вчинки. Комусь ця фішка "зайшла", комусь не дуже.

Але ж, з іншого боку, хто сказав, що другий фільм має бути таким самим, як перший? Райан Джонсон спробував зробити нову стрічку іншою, і загалом це йому вдалося. А ось кому який фільм сподобався більше – то вже справа смаку.

Кадр з фільму "Ножі наголо: Скляна цибуля" / фото Netflix

А ось що точно вдалося у другому фільмі – так це візуальна частина, починаючи від костюмів та гриму і закінчуючи декораціями маєтку Майлза Брона, власно, від нього і походить назва стрічки.

Загалом фільм "Ножі наголо: Скляна цибуля" точно не є розчаруванням. Це легке, красиве і гуморне видовище для вечірнього перегляду, щоб розслабитися. І, ймовірно, вам захочеться подивитися, за яку справу детектив Бенуа Бланк візьметься далі.

Загальна оцінка – 7,5 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів грудня 2022 року.

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся