Кадр з фільму "Ножі наголо: Скляна цибуля" / фото Netflix

"Ножі наголо 2" та байопік про Вітні Х'юстон: що подивитися на вихідних

09:07, 22.12.2022
7 хв.

З 22 грудня в українських кінотеатрах стартують покази біографічного фільму "Вітні. Я хочу танцювати з кимось" про легендарну співачку Вітні Х'юстон та мелодраматичний трилер "Одержимі бажанням". Також в обраних кінотеатрах почнуть показувати добірку "Найкращі арт-фільми 2022". Онлайн, тим часом, вийдуть детективна комедія "Ножі наголо: Скляна цибуля" з Денієлом Крейгом та музичний фентезі-фільм "Матильда: Мюзикл". Детальніше читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку новинок тижня – як у кінотеатрах України, так і онлайн.

Ножі наголо: Скляна цибуля

Glass Onion: A Knives Out Mystery (США, 2022)

23 грудня Netflix випустить одну зі своїх найбільш очікуваних новинок року – детективну комедію "Ножі наголо: Скляна цибуля", що є продовженням хітового фільму 2019 року "Ножі наголо". Втім, з попередньої стрічки в нову перекочує лише один персонаж – ексцентричний детектив Бенуа Бланк у виконанні Денієла Крейга (серія фільмів про Джеймса Бонда, "Удача Логана", "Дівчина з татуюванням дракона").

Цього разу детектив вирушить у подорож до Греції, де технологічний магнат Майлз Брон влаштовує вечірку для своїх друзів. Щоб розважити гостей, він вигадує гру, учасники якої мають розв'язати вбивство. Однак невдовзі відбувається справжнє вбивство, і кожен з колоритних персонажів має свої мотиви для цього. Детектив Бенуа Бланк має докопатися до істини до того, як загине ще хтось.

Також у фільмі зіграли Едвард Нортон ("Бійцівський клуб", "Американська історія Ікс", "Бердмен"), Ітан Хоук ("Гаттака", "Варяг", "Місячний лицар"), Жанель Моне ("Місячне сяйво", "Антебеллум"), Кетрін Хан ("Дуже погані матусі", "ВандаВіжен"), Джессіка Хенвік ("Матриця: Воскресіння", "Сіра людина"), Кейт Хадсон ("Як позбутися хлопця за 10 днів", "Війна наречених"), Дейв Батиста ("Вартові Галактики", "Армія мерців", "Дюна") та інші.

Режисером фільму виступив Раян Джонсон, який також поставив перший фільм.

Прем'єра фільму відбулася у вересні 2022 року на Міжнародному кінофестивалі у Торонто, пізніше його показали ще на кількох кінофестивалях. Загалом стрічка отримала позитивні відгуки. Так, на IMDb у нього наразі оцінка 8 балів з 10, на Rotten Tomatoes – по 93% схвалення як від критиків, так і від глядачів, а на Metacritic – 81 бал зі 100 від кінооглядачів з поміткою must see, що відповідає характеристиці "всезагальне визнання", та 6,5 балів з 10 від широкої аудиторії, що відповідає характеристиці "загалом позитивні відгуки".

Детальніше про фільм читайте в нашій рецензії.

Вітні. Я хочу танцювати з кимось

I Wanna Dance with Somebody (США, Нова Зеландія, 2022)

З 22 грудня в українських кінотеатрах з'явиться біографічний фільм "Вітні. Я хочу танцювати з кимось", який, як можна легко здогадатися, розповість про життя та кар'єру легендарної американської поп/R&B співачки Вітні Г'юстон (1963-2012). Вона вважається однією з найуспішніших вокалісток світу: кількість проданих нею записів оцінюють у 170 мільйонів примірників. Згідно з "Книгою рекордів Гіннеса", Г'юстон є найбільш нагороджуваною артисткою всіх часів. Зокрема, у неї 6 нагород "Греммі", 15 нагород Billboard Music Awards, 21 нагорода American Music Awards, дві нагороди "Еммі" та багато інших.

Головну роль у фільмі виконала Наомі Аккі ("Леді Макбет", "Зоряні війни: Скайвокер.Сходження", "Кінець ї***ого світу"). Також у фільмі знялися Стенлі Туччі ("Милі кості", "Голодні ігри", "Перший месник"), Ештон Сандерс ("Місячне сяйво", "Іуда і чорний месія"), Нафесса Вільямс ("Чорна блискавка", "Чорне і синє") та інші.

Режисером фільму виступила Кейсі Леммонс, яка до цього зняла історичний фільм "Гарріет". Сценарій до фільму створив Ентоні МакКартен, який також написав біографічні фільми "Теорія всього" про Стівена Гокінга, "Темні часи" про Вінстона Черчилля та "Богемна рапсодія" про гурт Queen.

Одержимі бажанням

Seal of Desire (США, 2022)

Також з цього четверга в кінотеатрах України стартують покази мелодраматичного трилера "Одержимі бажанням", в центрі сюжету якого – привабливий психолог, що спеціалізується на сімейній терапії. Він використовує свої інтуїтивні здібності, щоб викривати подружні зради і спокушати убитих горем дружин. Але гравець сам стає пішаком, коли зустрічає жінку, здатну перемогти його в його ж грі.

Головні ролі у фільмі виконали Маркісс МакФадден (він же виступив режисером та сценристом) та Рейвін Рошелль, не надто відомі широкому загалу.

У світовий прокат стрічка вийшла в квітні 2022 року та отримала не найкращі відгуки. Зокрема, на  IMDb у фільму оцінка лише 4,6 балів з 10.

Матильда: Мюзикл

Roald Dahl's Matilda the Musical (Великобританія, США, 2022)

25 грудня 2022 року на Netflix стане доступним музичний фентезі-фільм "Матильда: Мюзикл", що розповість про дівчинку-вундеркінда Матильду. До неї погано ставляться вдома, а в школі доводиться терпіти знущання від жорстокої директорки. Однак невдовзі дівчинка знаходить споріднену душу в особі своєї вчительки міс Хані.

Фільм заснований на однойменному романі Роальда Даля 1988 року та мюзиклі 2010 року, а зняв його Меттью Ворчус, який до цього поставив відзначену критиками і кількома престижними нагородами та номінаціями комедійну драму "Гордість".

Головну роль у фільмі виконала юна ірландська акторка Аліша Вейр. Також у стрічці задіяні Лашана Лінч ("Капітан Марвел", "007: Не час помирати", "Королев-воїн"), Емма Томпсон ("Круелла", "Реальна любов", франшиза "Гаррі Поттер"), Стівен Ґрем ("Банди Нью-Йорка", "Великий куш", "Ірландець"), Андреа Райзборо ("Бердмен", "Смерть Сталіна", "Електричне життя Луїса Вейна") та інші.

Світова прем'єра фільму відбулася в жовтні 2022 року на Лондонському кінофестивалі, а н початку грудня він потрапив до кінотеатрів. Фільм отримав здебільшого позитивні відгуки. Так, на IMDb у нього наразі оцінка 7,4 бализ 10, на Rotten Tomatoes – по 90% схвалення від критиків та 100% від глядачів, а на Metacritic – 72 бали зі 100 від кінооглядачів та 6,8 балів з 10 від широкої аудиторії, що відповідає характеристиці "загалом позитивні відгуки".

Найкращі арт-фільми 2022

З 22 грудня 2022 року в обраних кінотеатрах України показуватимуть фільми з добірки "Найкращі арт-фільми 2022" за версією Arthouse Traffic, до якої увійдуть фільми-лауреати міжнародних кінофестивалів та кінопремій:

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями. Так, якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і відправитися в найближче бомбосховище. Найчастіше, якщо тривога менше півгодини, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – пропонують обміняти квиток на інший сеанс.

Ще одна перешкода на шляху кіноманів – відключення електроенергії. У деяких кінотетрах є генератори, тому фільми показують і під час відключення світла, проте більшість, на жаль, таку розкіш не мають. Тоді діє аналогічна система обміну квитків, як у випадку з повітряними тривогами.

При цьому сеанси прив'язані до комендантської години і роботи громадського транспорту – найбільш ранні сеанси починаються о 10:00, а найпізніші – о 19:00.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, а також найцікавіші серіали грудня 2022 року – цього тижня стартують третій сезон комедійного серіалу "Емілі в Парижі" та фентезійний міні-серіал "Відьмак: Кровне походження".

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся