Запис було знайдено через півстоліття \ wikipedia.org

В ефірі ліверпульської радіостанції вперше прозвучала пісня під назвою Radhe Shaam, яку в 1968 році Рінго Старр і Джордж Харрісон записали разом з відомим індійським музикантом Аашишем Ханом.

Через більш ніж півстоліття після запису плівка була виявлена на горищі будинку продюсера і автора композиції Суреша Джоші, її офіційно випустять сьогодні.

Коли Харрісон і Старр записували цю композицію, The Beatles працювали над новим синглом Hey Jude, який повинен був стати першим релізом Apple - нової компанії "ліверпульської четвірки". Оскільки музиканти планували використовувати магнітофон з вісьмома доріжками, вони вирішили переміститися зі своєї звичної студії EMI на Еббі-роуд в Trident Studios, розташованій в лондонському Сохо, оскільки там була необхідна апаратура.

Відео дня

Читайте такожОпубліковано новий кліп на одну з найвідоміших пісень The Beatles (відео)

В цей же момент Суреш Джоші записував там музику до свого документального фільму East Meets West ("Схід зустрічається із Заходом").  Харрісон і Старр погодилися взяти участь у записі. За словами Джоші, Харрісон хотів зробити щось незвичайне, тому він написав "рок-пісню в індійському стилі". Хоча вокальну партію виконує класичний індійський музикант Аашиш Хан, вона зроблена в типовому стилі рок-музики того часу: гітарний риф і соло Харрісона на Radhe Shaam, як і ударні Рінго Старра, цілком могли б знайти своє місце в одному із записів The Beatles.

Найпершими слухачами нової пісні, записаної половиною ліверпульської четвірки, вчора стали близько 100 осіб в Ліверпульському музеї The Beatles. Менеджер музею Пол Перрі каже, що це "абсолютно чудова" композиція, і музичний почерк Харрісона і Старра впізнається в ній з перших нот.

"Це був надзвичайний момент, - розповів Перрі про перше публічне відтворення Radhe Shaam. - Гітара Джорджа звучить дуже впізнавано, він немов би знову повернувся до нас. Барабани Рінго теж важко з чимось сплутати".

Після запису композиція так і не була випущена і лежала на горищі у Джоші близько 50 років. "Час йшов, The Beatles розпалися, у них у всіх з'явилися різні проблеми, так що ніхто не хотів її випускати", - розповів 77-річний продюсер.

Все змінив локдаун, введений в Британії через пандемію коронавірусу: саме завдяки цьому у Джоші з'явився час, щоб знайти коробку із записом і віддати її на реставрацію, повідомляє Бі-бі-сі.

За словами автора композиції, її текст на мові хінді розповідає про речі, які зараз стали особливо актуальними: "у центрі самої пісні - концепція про те, що ми всі - єдине ціле, і будь-які завдання здійсненні. Це якраз те, що ми всі зрозуміли під час нинішньої пандемії".

Всі доходи від випуску Radhe Shaam підуть на благодійні цілі.

Вас також можуть зацікавити новини