Актору було 94 роки \ фото REUTERS

У Майамі у віці 94 років помер Сідні Пуатьє, перший в історії актор-афроамериканець, який отримав "Оскара" за кращу чоловічу роль.

Свій "Оскар" Пуатьє отримав в 1963 році за роль у фільмі "Польові лілії". У цій картині він зіграв чорношкірого головного героя середини століття, який взаємодіяв з релігійною Америкою, яка ще не забула закони про сегрегацію, повідомляє Бі-бі-сі.

Пуатьє традиційно грав ролі чорношкірих героїв у фільмах про расову сегрегацію \ фото REUTERS

Перша номінація Пуатьє на премію американської Кіноакадемії була ще раніше, в 1958 році, за фільм "Ті, що не схилили голови". З 2012 року Пуатьє був найстарішим з нині живучих лауреатів премії в цій категорії.

Відео дня

Читайте такожПомер володар премії "Еммі" актор Пітер Сколарі

"Ми втратили ікону, героя, бійця, національне надбання... Спочивай з миром і воскресни у славі, сер Сідні", - написав у Facebook заступник прем'єр-міністра Багамських островів Честер Купер.

У Пуатьє було подвійне громадянство Багамських островів і США.

Пуатьє традиційно грав ролі чорношкірих героїв у фільмах про расову сегрегацію в 1960-х, наприклад, в "Клаптику синяви" режисера Гордона Ралфа, або "Вгадай, хто прийде до обіду?" (1967), де біла дівчина представляє консервативним американським батькам свого чорношкірого хлопця.

Після завершення акторської кар'єри Пуатьє став режисером. Він зняв дев'ять фільмів, почавши в 70-ті, в основному це фільми комедійного жанру.

У 2009 році тодішній президент США Барак Обама удостоїв його президентської медалі Свободи, вищої громадянської нагороди країни.

У 2009 році президент США Барак Обама удостоїв його президентської медалі Свободи \ фото REUTERS

Вас також можуть зацікавити новини: