Постер до фільму "Судна ніч назавжди" / фото Blumhouse Productions

Що подивитися на вихідних: хоррор "Судна ніч назавжди", культовий "Апокаліпсис сьогодні" та трилогія "Хоббіт"

08:33, 01.07.2021
16 хв.

Липень принесе в українські кінотеатри ще більше гучних і не дуже прем'єр, і перші з них вийдуть вже цього тижня – адреналіновий екшн "Льодовий дрифт", фільм жахів "Судна ніч назавжди" і мультфільм від творця "Мадагаскару". Також в кінотеатрах можна буде подивитися кілька європейських новинок і ретроспективні покази головного антивоєнного фільму в історії – культового "Апокаліпсис сьогодні" Френсіса Форда Копполи. Тим часом стрімінгові сервіси підготували кілька серіальних новинок, а Netflix взагалі вирішив вивалити на своїх передплатників гору фільмів минулих років, включаючи трилогію "Хоббіт". Детальніше читайте в огляді УНІАН.

Що нового в кінотеатрах з 1 липня

Безумовно, головною прем'єрою липня має стати багатостраждальна "Чорна вдова" зі Скарлетт Йоханссон від Marvel, вихід якої на екрани був відкладений більш ніж на рік через пандемію коронавірусу. Однак відбудеться вона тільки за тиждень, 9 липня. Втім, це не означає, що в найближчий тиждень українським кіноманам нічого буде подивитися на "великих екранах".

Одна з головних новинок тижня – зовсім не літній екшн "Льодовий дрифт" / The Ice Road (США, 2021) з Ліамом Нісоном ("Список Шиндлера", "Заручниця") і Лоуренсом Фішберном ("Матриця", "Апокаліпсис сьогодні") у головних ролях. Поставив фільм Джонатан Хенслі, найбільш відомий як автор сценаріїв до фільмів "Джуманджі", "Міцний горішок 3: Відплата" і "Армагеддон". Детальніше про всіх причетних до створення фільму можна дізнатися за посиланням.

За сюжетом фільму, група вантажівок повинна доставити спорядження на місце аварії на алмазній шахті на півночі Канади. І не просто так, а по дуже тонкому льоду. Однак незабаром виявляється, що життя як гірників, що опинилися в пастці, так і самих водіїв вантажівок залежать не тільки від погодних умов, але і від дечого ще.

Цікаво, що у фільму є реальна основа – компанія Trappers, що фігурує у фільмі, це діюча транспортна компанія у Вінніпезі, що виконий подібні перевезення, а її власник став прототипом персонажа Лоуренса Фішберна.

УНІАН вже встиг сходити на допрем'єрний показ фільму, який отримав на IMDb рейтинг 5,5 балів, а тому готовий поділитися своїми враженнями. Отже, "Льодовий дрифт" впевнено отримує плюс за видовищність – красиві пейзажі, добре зняті екшн сцени, вдалий звуковий супровід. Фільм виглядає доволі легким і не затягнутим, при цьому тримає в напрузі, хоча, в принципі, там немає особливих сюжетних поворотів і глядач досить швидко приблизно розуміє, чим все закінчиться.

Але, як відзначили нам звичайні глядачі в залі, герої за весь фільм наробили стільки дурних помилок, що дивно, як з них взагалі хтось дожив до кінця. Ми-то розуміємо, що так і було задумано для сюжету, але глядачі сприймають в дусі "ну як так можна було взагалі вчинити".

Ну а окремо хочеться відзначити ще одного маленького героя – пацючка в кабіні фури головних героїв. Ми за нього щиро хвилювалися.

Наш вердикт: "Льодовий дрифт" цілком можна подивитися в кінотеатрі, щоб добре і ненапряжно провести час після важкого дня і помилуватися красивими сніговими краєвидами, коли за вікном +30. Головне, не судіть занадто строго сюжет і дії героїв.

Ще одна новинка тижня – фільм жахів-антиутопія "Судна ніч назавжди" / The Forever Purge (США, 2021), що є вже п'ятим за рахунком у франшизі "Судна ніч" від знаменитої Blumhouse Productions. Для тих, хто пропустив, ще з першої частини були показані альтернативні США – процвітаючі економічно, з рекордно низькими безробіттям і рівнем злочинності. Однак був у цього благополуччя й інший бік – тоталітарний режим і явище під назвою "Судна ніч". Раз на рік з 19:00 години вечора 21 березня до 7 години ранку наступного дня злочинна діяльність, у тому числі вбивства, ставала законною, а всі служби безпеки та надання медичної допомоги припиняли роботу. Ця подія, відома як "чистка", була покликана дати людям можливість "випустити пару", звівши рахунки з тими, хто, на їхню думку, заслуговує на розправу. Убиті розцінювалися як "жертви в ім'я позбавлення від злочинності".

І якщо в перших трьох фільмах нам показувався розвиток подій в хронологічній послідовності, то четверта частина була приквелом всього цього. П'ята ж частина повертає глядачів до кінця третього фільму. Врятована тоді сенатор Чарлі Роан таки стає президентом США і скасовує "Судну ніч". Цього разу в центрі сюжету – мексиканська пара, яка втекла з наркокартелю та ховається на ранчо в штаті Техас. Незабаром вони несподівано потрапляють в полон до групи невідомих, які, всупереч закону, хочуть влаштувати свою "Судну ніч".

Франшиза "Судна ніч" є доволі успішною, хоча і отримує змішані відгуки критиків. Одні критикують фільми за сценарій і велику кількість кліше, а інші хвалять за концепцію, підбір акторів (в перших частинах навіть було кілька гучних імен – Ітан Хоук, Ліна Хіді, Френк Грілло, Маріса Томей), стиль і екшн. При цьому попередні чотири фільми і серіал в рамках франшизи примудрилися зібрати в прокаті понад 450 млн доларів при сумарному бюджеті близько 35 млн доларів. А це вельми вражаючі результати. П'ята частина вже отримала перші відгуки критиків – досить непогані 6,7 балів з 10 на IMDb.

Для юних кіноглядачів цього тижня в кінотеатрах почнуть показувати анімаційний фільм від студії DreamWorks Animation "Бебі Бос 2: Сімейний бізнес" / The Boss Baby: Family Business (США, 2021), що є продовженням вельми успішного мультфільму 2017 року з концепцією, яка на перший погляд здається справжньою маячнею. Тим не менш, той факт, що відповідає за обидві частини Том Макграт, який раніше зняв три частини хітового мультфільму "Мадагаскар", трохи заспокоює.

Нагадаємо, в першій частині глядачів познайомили з незвичайним персонажем, який хоч і виглядає як немовля, поводиться як дорослий і вирішує проблеми вселенського масштабу. Ось і в другій частині, двом дорослим братам доведеться об'єднатися, щоб побороти лиходія, що збирає армію злих малюків. Але для цього їм самим доведеться стати дітьми.

Варто відзначити, що над оригінальною озвучкою персонажів мультфільму працювала ціла армія голлівудських зірок – Алек Болдуін, Джеймс Марсден, Єва Лонгорія, Джиммі Кіммел, Ліза Кудроу і Джефф Голдблюм.

Крім того, цього тижня в український кінопрокат вийде три європейські фільми. По-перше, це комедія "Школа хороших дружин" / La bonne épouse (Франція, 2020), що стала лауреатом премії "Сезар" 2021 за кращий дизайн костюмів. У головній ролі – Жюльєт Бінош ("Англійський пацієнт", "Шоколад", "Нестерпна легкість буття"). Акторами другого плану виступили такі французькі зірки як Іоланда Моро ("Амелі", "В будинку"), Ноемі Львівські ("Шоколад"), Едуард Баер ("Астерікс і Обелікс", "Поліна і таємниця кіностудії"). За свої ролі вони отримали номінації на премію "Сезар".

Події фільму обертаються навколо школи для домогосподарок, де головна героїня Полетта вчить жінок бути вірними дружинами і берегинями сімейного затишку. Але в травні 1968 року все йде шкереберть: її справа на межі банкрутства, а над Францією віє дух свободи, який ось-ось сколихне патріархальний світ.

Режисер стрічки – лауреат премій "Сезар" Мартен Прово ("Поцілунок Беатріс", "Серафіна з Санліса"). Оператором став лауреат премій BAFTA і "Сезар", номінант на "Оскар" Гійом Шиффман ("Артист", "Молодий Годар").

На IMDb у фільму рейтинг 5,8 балів з 10, а на Rotten Tomatoes – 67% схвалення.

По-друге, до кінотеатрів добереться романтична комедія "За що нам це?" / Qu'est-cequ'onaencorefaitaubonDieu? (Франція, 2019). І щоб трохи заінтригувати нашого читача, відзначимо, що це продовження того самого фільму, який став прототипом такого "шедевру" українського кінематографа, як "Скажене весілля". У французькій версії продовження "толерантної" комедії у головних героїв аж четверо дочок, і всі вони підібрали собі чоловіків інших народів. Клод і Марі вже навіть змирилися з тим, що їхніми зятями стали араб, єврей, китаєць і африканець. Однак тепер на них чекає новий удар: всі дочки разом з чоловіками вирішили переїхати з Франції до інших країн. Батьки вирішують їх утримати від такої затії.

Варто відзначити, що і французька історія зуміла знайти популярність серед глядачів, та й критики її не рознесли. Можливо, з гумором у французів все-таки трохи краще, але це не точно. Так чи інакше, але на IMDb у фільму рейтинг 6,1 з 10 балів.

По-третє, глядачам покажуть кримінальний трилер "Відділ Q: Ефект Марко" / Marco Effekten (Данія, Німеччина, 2021). У центрі сюжету – підліток-член злочинного клану на ім'я Марко, який мріє тільки про одне – втекти і зажити нормальним життям. Одного разу він випадково дізнається про страшне вбивство, за це клан виносить йому смертний вирок. Єдиний шанс на порятунок – непідкупний начальник відділу поліції Карл Мьорк, який веде розслідування давнього вбивства. Глядачам обіцяють сюжетний заміс з фінансових махінацій у вищих ешелонах влади, злочинних розборок кланів і розслідування нерозкритих страшних справ минулого.

В основу сюжету фільму ліг роман данського письменника Юссі Адлера-Олсена, за книгами-бестселерами якого вже була знята серія фільмів, в нашій адаптації для зручності об'єднана під назвою "Містеріум". Цінителі похмурих скандинавських детективів вже могли бачити чотири фільми за мотивами циклу – "Містеріум. Початок" (2013), "Містеріум. Мисливці на фазанів" (2014), "Містеріум. Темрява в пляшці" (2016) і "Містеріум. Журнал 64" (2018). У центрі сюжетів всіх історій – похмурий досвідчений детектив Карл Мьорк і його новий напарник, новачок Асад, що працюють в так званому "відділі Q" – архіві нерозкритих справ. Історії витримані в дусі типових скандинавських детективів, з додаванням теми міграції – Асаду регулярно нагадують про його коріння.

Щоправда, "Ефект Марко" не є прямим продовженням попередніх фільмів, а скоріше перезапуском. Так, Миколу Лі Коса і Фареса Фареса, що виконували головні ролі до цього, в новій версії замінили Ульріх Томсен ("Новий Папа", "Час відьом") і Закі Юссеф ("Примарна вежа"). На IMDb у фільму рейтинг 5,2 бала з 10.

Ну а кіногурманів порадують ретроспективні покази культової класики – військової драми "Апокаліпсис сьогодні" / Apocalypse Now (США, 1979) режисера Френсіса Форда Копполи. Картина, що потрапила у всілякі рейтинги найкращих фільмів, зібрала обійму всіляких премій і нагород, вважається до того ж вважається головним антивоєнним фільмом в історії. Саме "Апокаліпсис сьогодні", побудований на темі війни у В'єтнамі, першим поставив новий тренд для військових фільмів – не оспівування і героїзація війни, а зображення її жахів. На IMDb фільм заслужено утримує високий рейтинг 8,4 бала з 10.

Головна сюжетна лінія фільму обертається навколо капітана спецназу Бенджаміна Вілларда (Мартін Шин), відрядженого в джунглі Камбоджі, щоб усунути божевільного полковника Уолтера Курца (Марлон Брандо). Останній сколотив тут загін з місцевих жителів і звинувачується у вбивстві кількох потрібних американському уряду в'єтнамців. В ході подорожі з Віллардом відбувається багато дивних подій, і під впливом навколишнього оточення він у міру наближення до мети поступово втрачає відчуття реальності та перестає розуміти, що йому робити далі.

У числі інших яскравих персонажів – напівнавіжений фотожурналіст-філософ в поселенні Курца у виконанні Денніса Хоппера і ексцентричний командир "повітряної кавалерії" підполковник Кілгор у виконанні Роберта Дюваля. В епізодичних ролях були зайняті такі актори, як Харрісон Форд, Скотт Гленн і Лоренс Фішберн.

Фільм став широко відомий в пресі задовго до його випуску через довгий і важкий процес зйомок. Фільм знімався з березня 1976 року по серпень 1977 року на Філіппінах, і за низки причин обійшовся набагато дорожче, ніж це планувалося. Американський уряд відмовився допомагати команді, дізнавшись що фільм не буде вихваляти дії США у В'єтнамі, актори надмірно вживалися в ролі, а потім були проблеми з монтуванням матеріалу, якого виявилося занадто багато. Пізніше Коппола навіть зізнавався, що на грунті всього цього він почав думати про самогубство.

До слова, в український прокат вийде не початкова версія фільму, а розширена, над якою працював сам Френсіс Форд Коппола.

Що нового в онлайн з 1 липня

Перший тиждень липня на стрімінгових сервісах видасться відносно спокійним в плані серіальних новинок, тож глядачі будуть додивлятися нові епізоди серіалів, які виходять в ефір щотижня. Так, на Disney+ 30 серпня вийшов четвертий епізод міні-серіалу "Локі" / Loki (США, 2021) про одного з найпопулярніших персонажів кіновсесвіту Marvel. Проект вже переступив своєрідний екватор і за підсумками чотирьох з шести епізодів продовжує утримувати високі рейтинги – на IMDb у нього середня оцінка 8,9 з 10, а на Rotten Tomatoes – 93% схвалення від критиків і 88% від аудиторії.

Варто відзначити, що відносно спокійний третій епізод, сконцентрований на взаєминах Локі (Том Хіддлстон) з його жіночою варіацією Сільвією (Софія Ді Мартіно), під час спілкування яких відкрився пікантний факт про бісексуальність героя, тим не менш був більш прохолодно сприйнятий глядачами, ніж перші два. Можливо, частково справа в тому, що в третьому епізоді був відсутній персонаж Мобіуса М. Мобіуса (Оуен Вілсон), взаємодію якого з Локі критики назвали однією з найсильніших сторін перших двох епізодів. Втім, візуальна частина третього епізоду і наявність декількох кумедних моментів все ж утримували серіал на рівні. З іншого боку, за підсумками третього епізоду серіал "Локі" став все більше схожим на британський довгограючий проект "Доктор Хто" про подорожі в просторі й часі. Добре це чи погано – зрозуміємо трохи пізніше.

До слова, напередодні виходу третього епізоду Marvel опублікував так званий Mid-Season Sneak Peek, в якому спочатку показав головні події перших трьох епізодів, а потім – уривки з майбутніх двох. Вже звідти зрозуміло, що попереду на глядачів чекає ще більше екшену, візуальних ефектів і сюжетних поворотом.

Варто відзначити, що четвертий епізод не підкачав. Тут розповідь зосередився на полюванні співробітників "Управління тимчасовими змінами" на чолі з Мобіусом на втікачів. До розв'язки залишилося зовсім небагато.

Тим часом HBO Max 1 липня запустить анімаційний серіал "Том і Джеррі в Нью-Йорку" / Tom and Jerry in New York (США, 2021), присвячений безглуздому і нещадному протистоянню кота і миші. За сюжетом, кіт Том стає резидентом 5-зіркового готелю Royal Gate, а мишеня Джеррі слідує за котом, щоб спробувати отримати безкоштовну їжу. Ну а далі все буде як завжди, коли мова заходить про цих двох.

У свою чергу, на Netflix 2 липня вийде мелодраматичний 6-серійний серіал "Молоді монархи" / Young Royals (Швеція, 2021). Сюжет обертається навколо юного принца Вільгельма, якого відправляють в престижну школу-інтернат. Пікантності проекту додає той факт, що, очевидно, молодий монарх більше цікавиться хлопцями.

Також 2 липня сервіс випустить хоррор "Вулиця страху. Частина перша: 1994" / Fear Street: Part One – 1994 (США, 2021). За сюжетом фільму, в 1994 році після жахливої трагедії в містечку Шейдісайд група підлітків дізнається, що серія шокуючих подій, що відбуваються в місті протягом багатьох років, може бути не випадкова. Більш того, наступними жертвами можуть виявитися самі герої. Всього Netflix випустить три частини "Вулиць страху" – наступні дві вийдуть 9 і 16 липня.

Крім того, на цьому тижні Netflix вивалить на своїх передплатників цілу гору фільмів, випущених в минулі роки. Серед іншого сервіс випустить всі фільми з трилогії "Хоббіт" від Пітера Джексона за мотивами повісті Дж. Р. Р. Толкіна: "Хоббіт: Несподівана подорож" (The Hobbit: An Unexpected Journey, 2012), "Хоббіт: Пустка Смауга" (The Hobbit: The Desolation of Smaug, 2013) і "Хоббіт: Битва п'яти воїнств" (The Hobbit: The Battle of the Five Armies, 2014).

Крім цього на платформі з'явиться мелодрама "До зустрічі з тобою" / Me Before You (США, Великбританія, 2016) з "матір'ю драконів" Емілією Кларк і Семом Клафліном, кримінальний бойовик "Жага смерті" / Death Wish (США, 2018) з Брюсом Віллісом, фентезі-бойовик "Воїни Династії" / Dynasty Warriors (Гонконг, 2021) за мотивами однойменної японської відеоігри, анімаційний фільм "Сімейка Аддамс" / The Addams Family (США, 2019) з Оскаром Айзеком і Шарліз Терон на озвучці, комедія "К-9 III: приватні детективи" / K-9: P. I. (США, 2002) про детектива поліції і його пса-напарника, романтична комедія "Консьєрж" / For Love or Money (США, 1993) з Майклом Джей Фоксом, комедія "Нестерпні боси 2" / Horrible Bosses 2 (США, 2014) з Джейсоном Судейкісом і Дженніфер Еністон та інші.

***

Також ви можете подивитися фільми і серіали, що вийшли в попередні тижні.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся