Кадр з фільму "Форсаж 9: Нестримна сага"

Що подивитися на вихідних: невгамовний Він Дізель, жіноча версія Локі та документалка про пінгвіняток

08:27, 17.06.2021
18 хв.

Цього тижня на українських кіноманів чекає чимала порція прем'єр. Вже офіційно в прокат вийде чергова частина франшизи "Форсаж" з невгамовним Віном Дізелем. Також в кінотеатрах покажуть діснеївсько-піксарівський мультфільм "Лука", китайський фентезі "Битва світів" і ще кілька кіноновинок. Тим часом Disney+ підготував другий епізод "Локі" з Томом Хіддлстоном, на Apple TV+ відбудеться прем'єра серіалу про аеробіку з Роуз Бірн, а на Netflix з'являться одразу чотири проекти. Також в онлайн на кіноманів чекає прем'єра 5 сезону "дорослого" мультфільму "Рік і Морті" і "Тиждень швейцарського кіно". Детальніше читайте в огляді УНІАН.

Що нового в кінотеатрах з 17 червня

З ослабленням карантину по всьому світу кіноринок починає поступово оживати. Як підсумок, до великих екранів нарешті добираються всі ті "гучні" фільми, які мали вийти в прокат ще в минулому році, а також свіжі фільми 2021 року випуску.

Отже, тепер вже офіційно з 17 червня в український прокат виходить чергова, вже дев'ята частина однієї з найвідоміших кінофраншиз – "Форсаж 9: Нестримна сага" / F9: The Fast Saga (США, 2021) з незмінним Віном Дізелем у головній ролі (хоча допрем'єрні покази активно йшли ще з минулого четверга). Він же є продюсером довгограючого проекту, перша частина якого вийшла ще в далекому 2001 році. На сьогоднішній день це найбільша і найприбутковіша франшиза студії Universal – загальносвітові касові збори всіх частин становлять майже 6 мільярдів доларів.

За сюжетом, головний герой франшизи – легендарний вуличний гонщик Домінік Торетто – нарешті "осів" і веде спокійне життя разом зі своєю давньою партнеркою Летті та сином Брайаном. Однак вони розуміють, що розслаблятися не можна і нова небезпека завжди десь поруч. Тепер Домініку доведеться зустрітися з привидами минулого, якщо він хоче врятувати найдорожчих людей. Класична команда героїв знову збирається разом, щоб запобігти зухвалому планові з захоплення світу, який придумав найнебезпечніший злочинець і найбезстрашніший водій з усіх, з ким вони стикалися раніше.

Новий фільм із серії "Форсаж", судячи з трейлеру, обіцяє ще більше карколомних сцен з машинами і не тільки, побудованих проти всіх законів фізики і здорового глузду, а також нові сюжетні повороти, хоча, здавалося б, куди вже далі. Цього разу у фільмі з'явиться злий брат Домініка Торетто –Джейкоб у виконанні американського рестлера-актора Джона Сіни. Також до своїх ролей повернуться відомі за попередніми фільмами Мішель Родрігес, Джордана Брюстер, Тайріз Гібсон, Наталі Еммануель, Шарліз Терон, Сон Кан, Хелен Міррен і Курт Рассел.

Варто відзначити, як би не занудствували "цінителі серйозного кіно", фільми з серії "Форсаж" завжди користуються великою популярністю серед масового глядача. І ми розуміємо, чому – іноді просто хочеться подивитися щось ось таке легке, але видовищне. Та й є в "Форсажах" якась "тепла" чарівність, і всі герої вже майже як рідні, за стільки-то фільмів.

На Заході фільм вийшов трохи раніше, і отримав змішані відгуки. На Rotten Tomatoes у нього 69% схвалення, а на IMDB – 5,2 бали. Критики оцінили фільм за екшн, а ось новий лиходій їм сподобався не дуже.

Ще одна гучна новинка тижня – анімаційний фільм "Лука" / Luca (США, 2021) спільного виробництва визнаних авторитетів жанру Walt Disney Pictures і Pixar Animation Studios, який відмінно підійде для юних кіноглядачів.

Мультфільм в жанрі комп'ютерна анімація переносить глядачів в мальовниче італійське селище на березі моря, де на перший погляд звичайний хлопчик на ім'я Лука чудово проводить час зі своїм найкращим другом Альберто. Вони заводять друзів, влаштовують пустощі та роблять все те, що властиво дітлахам в період дорослішання. Ось тільки ще хлопчаки приховують один секрет: насправді вони жителі підводного світу, про існування якого люди навіть не підозрюють.

В український прокат мультфільм виходить одночасно зі світовим, плюс "Лука" буде випущений в США з 18 червня 2021 року ексклюзивно на стрімінговій платформі Disney+.

Крім того, з 17 червня в український прокат вийде бойовик "Поганці" / The Misfits (США, 2021), що також проходить під назвою "Пограбування по-джентльменськи". У центрі сюжету – геніальний злодій Річард Прайс, який здійснює зухвалу втечу з федеральної в'язниці суворого режиму. Незабаром він сходиться з групою сучасних "Робін Гудів", які переконують Пейса приєднатися до них, щоб скоїти крадіжку століття. Вони мають викрасти мільйони золотих злитків, які зберігаються в одній з найбезпечніших в'язниць на землі, що належить шахраєві-бізнесменові Шульцу, і використовуються для фінансування терористичних груп у всьому світі. Саме ця нехороша людина стоїть за ув'язненням героя.

Незважаючи на настільки неоригінальний сюжет, у фільм вдалося заманити практично легендарних акторів – Пірса Броснана (чотири фільми "Бондіани") і Тіма Рота ("Скажені пси", "Кримінальне чтиво", "Чотири кімнати", "Теорія брехні"). Втім, це не врятувало фільм від доволі скромних відгуків: на Rotten Tomatoes у нього всього 17% схвалення від критиків проти 76% від глядачів, а на IMDb – 4,3 бали з 10.

Також цього тижня в прокат виходить пригодницький фентезі "Битва світів" / А Writer's Odyssey / Ci sha xiao shuo jia (Китай, 2021). Фільм розповідає історію автора серії фентезійних романів про молодого чоловіка, якого він назвав своїм ім'ям. Герой книги жадає помсти за сестру, а також має намір подолати могутнього бога Редмейна і покласти край його тиранії. На цьому шляху на хлопця чекають суворі випробування і участь в масштабних битвах. Але чи здогадується письменник, що події його роману можуть змінювати реальність, в якій живе він сам? І що безжальний вбивця в червоному вже отримав завдання вбити?

Варто відзначити, що у фільму доволі непогані відгуки. Так, на Rotten Tomatoes критики дали йому цілих 92% схвалення, правда, грунтуючись лише на 12 рев'ю, а глядачі оцінили фільм в 78% свіжості. При цьому на IMDb у "Битви світів" рейтинг 6,3 бали з 10 на основі понад тисячі відгуків.

Комедійна драма "Мейнстрім" / Mainstream (США, 2020) від Джії Копполи (наймолодшої з тієї самої легендарної кінодинастії) розповість про дівчину на ім'я Френкі (її роль виконала підросла дочка Уми Турман та Ітана Хаука – Майя Хоук), яка застрягла на позиції бармена в локальному стендап-клубі. Разом з товаришем Джейком вона постійно задається питаннями цінностей сучасного суспільства, поки не зустрічає таємничого Лінка у виконанні Ендрю Гарфілда ("Соціальна мережа", "Нова Людина-павук") – хлопця, який, здається, живе поза всякими соціальними правилами. Френкі так надихається, що вирішує зняти його анти-мейнстрімні переконання на відео і викласти в мережу.

Світова прем'єра фільму відбулася на 77-му Венеціанському кінофестивалі. Втім, судячи з усього, фільм ще однієї з роду Коппола не дуже припав до душі критикам і глядачам: на Rotten Tomatoes у нього рейтинг 34% свіжості від експертів і 37% від аудиторії, а на IMDb "Мейнстрім" оцінили в 4,8 бали з 10.

Кіногурманів же цього тижня порадує добірка Oscar Shorts 2021, що складається з п'яти найкращих короткометражних фільмів року за версією Американської кіноакадемії. Володаркою премії "Оскар" в 2021 році стала американська стрічка "Два далеких незнайомця", яка розповідає про темношкірого хлопця, що потрапляв у петлю часу. Він змушений знову і знову переживати смертельну сутичку з поліцейським, яка невідворотно чекає його на шляху додому. Події фільму перегукуються з історією вбивства Джорджа Флойда в травні 2020 року, яке стало каталізатором антирасистського протестного руху Black Lives Matter.

Головний герой "Кімнати для листів" – співробітник в'язниці, якого переводять на роботу в поштову кімнату, після чого він глибоко втягується в особисте життя одного ув'язненого. У головній ролі – Оскар Айзек, відомий глядачам за трилогією сиквелів "Зоряних воєн", а також за фільму "З машини". Драма "Відчувати наскрізь" зіштовхує нужденного підлітка з глухосліпим, який намагається потрапити додому. Несподівана зустріч перетворюється на пригоду. "Відчувати наскрізь" – перший фільм, в якому головну роль виконує глухосліпий актор.

"Подарунок" – призер BAFTA, Манхеттенського фестивалю короткометражних фільмів та багатьох інших фестивалів і кінопремій. Це драма спільного виробництва Великобританії і Палестини. Особливо актуальна на тлі загострення конфлікту між Ізраїлем і Палестиною, вона розповідає про життя серед військових кордонів. Шопінг-тур на Західний берег річки Йордан перетворюється на небезпечну подорож, коли подарунок на річницю весілля стає об'єктом підозри.

Проблеми незахищеності біженців стосується ізраїльська драма "Біле око". Вона розповідає про чоловіка, який випадково знаходить на вулиці свій вкрадений велосипед. Однак новим власником виявився еритрейський біженець, який має інше бачення ситуації. Хто з них двох – справжня жертва?

Що нового онлайн з 17 червня

Безумовно, протягом найближчих тижнів головною серіальною подією буде міні-серіал "Локі" / Loki (США, 2021) з Томом Хіддлстоном, що виходить щосереди на Disney+. Проект відноситься до четвертої фази кінематографічного всесвіту Marvel і безпосередньо пов'язаний з фільмами франшизи.

Перший епізод "Локі" вийшов минулого тижня, і моментально отримав захоплені відгуки і критиків, і глядачів. Так, в день виходу перший епізод серіалу під назвою "Благородна мета" / Glorious Purpose отримав на IMDb, де в першу чергу враховується думка глядацької аудиторії, найвищу оцінку 9,5 балів з 10. Через тиждень вона опустилася до 8,9, але і це вважається вражаючим результатом. Другий епізод серіалу, що вийшов 16 червня і отримав назву "Варіант" / The Variant, поки що теж утримує оцінку 9,5. На Rotten Tomatoes у "Локі" за підсумками двох епізодів вражаючи високий рейтинг 96% свіжості від критиків і 88% схвалення від глядачів.

Багато в чому за успіх серіалу варто віддати належне акторові Тому Хіддлстону, чий харизматичний Локі практично відразу став одним з найулюбленіших серед глядачів персонажів кіновсесвіту Marvel.

Увага, далі присутні спойлери!

На початку першого епізоду, Локі потрапляє під контроль секретної організації "Управління часовими змінами" – практично відразу після того, як він ховається з тессерактом під час подорожі Месників в минуле у фільмі "Месники: Завершення" (2019). Далі йому пояснюють, що в результаті цього альтернативна версія Локі створила нову часову лінію, і тепер йому слід розібратися з усіма часовими парадоксами, які утворилися в результаті цього. Головний з них – одна з альтернативних версій Локі, натяк на яку з'являється наприкінці першого епізоду. А протистояти Локі може тільки Локі, саме тому "Управління" і хоче його завербувати.

По ходу всього першого епізоду раз у раз спливають ностальгічні відсилання до попередніх фільмів кіновсесвіту з Локі, і на радість фанатів в епізодах з'являється оригінальна шістка Месників. Правда, всі ці сцени – нарізка з фільмів, а не новий матеріал. Власне, таким чином творці вирішили відповісти на одне з найбільш хвилюючих питань з приводу особистості Локі в серіалі. Справа в тому, що в центрі сюжету опиняється більш рання версія Локі – та сама, яка була одним з головних антагоністів у фільмі "Месники" (2012). І щоб перетягнути його на бік добра, герою показують "нарізку" знакових моментів з його життя в основній часовій лінії – тих, під впливом яких Локі кілька разів змінював сторону і врешті-решт героїчно загинув у боротьбі з Таносом у фільмі "Месники: Війна нескінченності" (2018). Чи спрацює це, або ж Локі погодиться приєднатися до "Управління часовими змінами" виключно виходячи з корисливих мотивів, ми, ймовірно, дізнаємося пізніше.

При цьому перші два епізоди "Локі" ввели в сюжет кілька важливих персонажів, включаючи впливового члена "Управління часовими змінами" Мобіуса м. Мобіуса у виконанні Оуена Вілсона ("Північ у Парижі", "Готель "Гранд Будапешт", "Знайомство з батьками"). Практично відразу ж критики виділили взаємини між персонажами Хіддлстона і Вілсона як одну з найсильніших сторін серіалу.

Крім того, у другому епізоді з'явилася жіноча версія Локі, роль якої виконала англійська актриса Софія Ді Мартіно ("Yesterday", серіал "Шпигуни"). Саме її варіація Локі подається як антагоніст, який має намір відтворити хаотичний мультивсесвіт, що існував до появи Священної часової лінії, в якій, власне, і відбувалися всі попередні події кіновсесвіту Marvel.

Також критики високо оцінили загальну візуальну складову серіалу, особливо похваливши роботу дизайнерів і операторів. В цілому, проект вийшов несхожим на попередні роботи в рамках кіновсесвіту, і багато критиків навіть охрестили його як "вихід кіновсесвіту Marvel на новий рівень".

Нагадаємо, це вже третій серіал в рамках кіновсесвіту Marvel в подібному форматі – в січні-лютому був показаний серіал "Ванда/Віжен" з Елізабет Олсен і Полом Беттані, а в березні-квітні вийшов "Сокіл і Зимовий солдат" з Ентоні Макі і Себастіаном Стеном, за підсумками яких глядачам представили канонічну Багряну відьму і нового Капітана Америка.

Обидва серіали отримали захоплені відгуки серед критиків і глядачів, а також вже почали збирати перші нагороди – на церемонії MTV Movie & TV Awards 2021, яка пройшла в ніч з 16 на 17 травня, вони в сумі отримали шість нагород, перемігши у всіх категоріях, в яких вони були номіновані. На "Локі" боси Marvel покладають не менші надії.

Netflix цього тижня вирішив порадувати своїх підписників наймилішим документальним серіалом "Місто пінгвінів" / Penguin Town (Південна Африка, 2021), який, як ви зрозуміли з назви, розповідає про пінгвіняток. Ці милі незграбні пернаті, які не вміють літати, але у воді відчувають себе справжніми господарями життя, на все літо окупують крихітне південноафриканське містечко Саймонстаун біля Кейптауна, щоб створити пари і виростити потомство. У ролі закадрового оповідача виступив американський стендап-комік і актор Петтон Освальт. Всі серії першого сезону серіалу доступні онлайн з 16 червня.

Крім того, для любителів скандинавської естетики на Netflix 18 червня вийде містичний серіал "Катла" / Katla (Ісландія, 2021). У центрі сюжету – події, що відбуваються в ісландській глибинці через рік після виверження реально існуючого вулкана Катла. Раптово до селища починають повертатися люди, яких вважали загиблими.

Крім того, цього тижня на Netflix вийде другий сезон постапокаліптичного серіалу "Чорне літо" / Black Summer (США, 2019-) про нашестя зомбі та четвертий сезон веб-серіалу "Еліта" / Élite (Іспанія, 2018-) про життя трьох підлітків, які отримали стипендію для навчання в престижній школі та потрапили в кругообіг принижень, залякувань і навіть вбивств.

Водночас на Apple TV+ 18 червня відбудеться прем'єра комедійного драматичного серіалу "У ритмі життя" / Physical (США, 2021) з Роуз Бірн у головній ролі ("Подружки нареченої", "Люди Ікс: Перший клас", "Астрал", "Кролик Петрик"). Серіал розповість історію домогосподарки з Сан-Дієго зразка 80-х. Вона абсолютно незадоволена своїм нудним життям і самою собою, проте все змінюється, коли жінка відкриває для себе світ аеробіки.

20 червня на екрани повернеться культовий комедійний мультсеріал "Рік і Морті" / Rick and Morty (США, 2013-), що розповідає про цинічного вченого-алкоголіка, який залучає свого онука в небезпечні міжпросторові пригоди. Свого часу серіал, що виріс з хуліганської анімаційної пародії на франшизу "Назад в майбутнє", отримав надзвичайно високі відгуки критики, яка особливо відзначала його оригінальність, креативність і почуття гумору.

Ну а для кіногурманів з 18 по 27 червня в онлайн форматі відбудеться 5-й ювілейний фестиваль "Тиждень швейцарського кіно", до програми якого увійшли найактуальніші фільми Швейцарії останніх років. Цього року фокусом фестивальної програми стали проблеми екології, яким присвячена серія документальних фільмів.

Так, номінант Sundance 2021 і головний призер Docudays 2021, фільм "Приборкання саду" / Taming the Garden (2021) розповідає про вишукане захоплення колишнього прем'єр-міністра Грузії – колекціонування столітніх дерев. Хобі його небезпечне: щоб пересадити величезне дерево, доводиться зрубати інші, переносити кабелі електромереж і прокладати нові дороги через мандаринові плантації.

Стрічка "Нобелівський громадянин" / Citoyen Nobel (2020) знайомить глядачів з нобелівським лауреатом з хімії Жаком Дюбоше, який став талісманом молодіжних кліматичних страйків. Картина була номінована на швейцарську кінопремію 2021 за найкращий монтаж.

Продовжує тему кліматичних страйків фільм "Спекотніше, ніж клімат" / Plus chauds que le climat (2020) про еко-активізм на місцевому рівні, що отримав сильний поштовх у Швейцарії після закликів молодої активістки Грети Тунберг. Він демонструє рік діяльності групи, яка організовує п'ятничні протести в швейцарському містечку Біль.

22 червня о 20:00 в рамках Тижня швейцарського кіно також відбудеться круглий стіл на тему "Природа – для всіх, і все – для природи". Захід транслюватиметься на сторінці "Артхаус Трафік" у Facebook.

Крім документальних стрічок на екологічну тематику, в програму також увійшли три ігрові фільми різних жанрів. Драма "Моя маленька сестричка" / Schwesterlein (2020) розповідає про возз'єднання двох близнюків – важко хворого Свена, зірки театру, і Лізи, яка колись покинула свої художні амбіції і рідне місто. У фільмі знялися зіркові актори Ніна Хосс ("Єлла", "Батьківщина"), Ларс Айдінгер ("Уроки фарсі", "Робота без авторства"), Марта Келлер ("Марафонець") і Йенс Альбінус ("Німфоманка"). Стрічка стала номінантом на "Золотого ведмедя" і премію "Тедді" Берлінале 2021, а також володаркою п'яти Швейцарських кінопремій 2021. Українська прем'єра відбулася на кінофестивалі "Молодість" 2021.

Історична сімейна драма "Як Гітлер вкрав рожевого кролика" / Als Hitler das rosa Kaninchen stahl (2019) – це екранізація однойменного автобіографічного роману Джудіт Керр. Картина розповідає про дев'ятирічну дівчинку, сім'я якої змушена тікати з рідної Німеччини після приходу до влади нацистів. Це найкращий молодіжний фільм 2020 року за версією Баварської та Німецької кіноакадемій, хіт Чілдрен Кінофесту 2021.

"Годинник цокає" / Die fruchtbaren Jahre sind vorbei (2019) – сучасна комедія про пригоди жінок за тридцять у світі, переповненому високих вимог суспільства, пов'язаних з дітьми та відносинами. Номінант на приз глядацьких симпатій кінофестивалю "Золотурн" 2020.

Переглянути стрічки фестивалю можна з 18 до 27 червня на сайті swissfilm.org.ua безкоштовно. Перегляд можливий тільки на території України. Всі фільми демонструються мовою оригіналу з українськими субтитрами. Кількість переглядів деяких стрічок обмежена.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся