"Хороший, поганий, коп" з Джерардом Батлером вийшов в український прокат / фото planetakino.ua

"Хороший, поганий, коп": чи врятувала бойовик поява "спартанця" Джерарда Батлера (рецензія)

08:03, 16.11.2021
4 хв.

Якщо ви сумували за бойовиками після низки "солодких" артхаусних фільмів у кінотеатрах, в прокат вийшов фільм "Хороший, поганий, коп" з Джерардом Батлером. Побачивши прізвище цього актора в афіші, одразу розраховуєш, що стрічка буде як мінімум середньою. Але чи виправдає ця кінокартина сподівання?

Джерард Батлер - зірка улюблених у багатьох фільмів, серед яких "Законослухняний громадянин", "Падіння Олімпу", "300 спартанців". Френк Грілло відомий за екшном "Охоронець дружини кілера" і пригодницькою стрічкою "Перший месник: Зимовий солдат". Поява цих двох знаменитостей в одній картині обнадіює, глядач готується побачити якісний бойовик, з хорошою акторською грою, спецефектами й музичним супроводом. Але що вийшло насправді?

Читайте такожОдин з найкращих фільмів року: чому "Пам'ять" з Тільдою Свінтон підкорює серця глядачів (рецензія)У центрі сюжету - американський поліцейський відділок у маленькому містечку. У ньому зійшлися професійний вбивця, оригінальна і самовіддана жінка-коп, а також аферист. Чим закінчиться ця колотнеча, можна здогадатися. Ріки крові, "дощ" з куль і трупи – цих кадрів у фільмі повно, але, правду кажучи, щось вони взагалі не чіпляють.

Обнадіює і режисер стрічки - Джозеф Карнахан, він відомий своїми бойовиками "Кров, нахабство, кулі та бензин", "Козирні тузи" і "Команда-А". Але щось він тут явно не "дотиснув", не вистачило глядачеві ні діалогів героїв, ні видовищних сцен з перестрілками, пожежами й вбивствами. Так, все це було в "Хороший, поганий, коп", але кожна сцена ніби не "докручена".

Говорячи про гру акторів, варто сказати, що несподівано фільм "витягує" не Джерард Батлер (Боб Віддік у стрічці), а сильна жінка-коп Валері Янг у виконанні Алексіс Лодер. Батлер - завсідник бойовиків, тому і думаєш, що насолодишся тим, як він перевтілюється в чергового поганого хлопця і трощить все. Так, саме так і буде, але чи реалізував себе Джерард у цій ролі? Сумніваюся. Його діалоги якісь сухі, як і інших героїв, вираз обличчя досить нудний. Якось він не дотягує до "колишнього" Батлера. Його протистояння з Тедді Мурретто в цьому бойовику - на середньому рівні, не вистачає елементів екшну. Ах, так, ще один "промах" - у фільмі так і не показали торс красеня Джерарда, а багато хто цього чекав.

Френк Грілло у фільмі "Хороший, поганий, коп"

Ентоні Лемб, що зіграв психопата, раз у раз сипле жартами в бойовику, але і чорний гумор не рятує фільм, на жаль.

Єдина, до кого не виникає питань у плані акторської гри, - Алексіс Лодер. Дівчина неперевершено зіграла, вона - єдиний зрозумілий персонаж фільму "Хороший, поганий, коп". Її героїня Валері на 100% віддається своїй професії, вона живе своєю справою і керується своїми моральними принципами.

Щодо сюжету, тут теж чимало прогалин, багато сцен здаються нелогічними. Наприклад, коли у поліцейському відділку розгортається справжня війна з перестрілками й трупами, цього дивним чином ніхто не помічає, не реагує і не приїжджає туди. Є, звичайно, і вдалі кадри: наприклад, вражає сцена з трахеостомією в екстремальних умовах, тут щиро переймаєшся разом з героїнею і її "піддослідним". Найефектніша сцена у бойовику - коли у копа Валері залишається одна куля, і ось вона прокручує її в барабані, а перед очима – зрадник. Чим це все закінчиться?

Глобальна претензія до сюжету - затягнутість і нелогічність. Весь час хочеться промотати, якщо перші хвилин 30-40 ще цікаво дивитися "Хороший, поганий, коп", то далі починається нудота і якийсь каламбур. Творці фільму, здається, перемудрили, намагаючись виправдати його назву і показуючи, як персонажі на ходу "перевзуваються".

"Хороший, поганий, коп" - камерна історія з єдиною сюжетною лінією, в якій пазли так і не складаються, все сумбурно, незахопливо, непродумано. Наприклад, не розумієш, як Валері, яка ще хвилину тому вмирала, сидить така бадьоренька і розмовляє з Муретто.

Творці фільму торкнулися теми зради, корупції в поліцейському світі, відданості професії, оманливого першого враження про людину. Всі вони розкриті в "Хороший, поганий, коп", але сама реалізація підводить, часто глядач заплутаний і розгублений.

Тож фільму ми ставимо 4,5 із 10. Це навіть не бойовик на один раз, це набагато гірше, на жаль. Акторська гра на середньому рівні, режисура теж підвела, вийшов якийсь недобойовик. І фінальна сцена, м'яко кажучи, дивна.