Фільм "Вбивці квіткової повні" вже отримав схвалення від критиків / фото Paramount Pictures

"Вбивці квіткової повні", "Великий утікач", "Терикони" та фестиваль "Молодість": що нового в кіно

09:03, 21.10.2023
11 хв.

Цього тижня головною прем'єрою тижня стане новий фільм культового Мартіна Скорсезе "Вбивці квіткової повні" з Робертом де Ніро і Леонардо Ді Капріо в головних ролях. Також в кінотеатрах можна буде подивитися останній фільм в кар'єрі легендарного Майкла Кейна "Великий утікач", український документальній фільм "Терикони", музичний мультфільм "Тролі: Знову разом" та ще кілька новинок. Крім того, 21 жовтня у столиці стартує 52-й Київський міжнародний кінофестиваль "Молодість". Тим часом, онлайн на Netflix вийдуть драма "Криптобой" та комедія "Літні татусі". Про усі кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Вбивці квіткової повні

Killers of the Flower Moon (США, 2023, детектив/драма/кримінал/історичний)

Нову роботу легендарного Мартіна Скорсезе ("Таксист", "Скажений бик", "Славні хлопці", "Авіатор", "Вовк з Уолл-стріт", "Острів проклятих") можна сміливо назвати головною кіноновинкою тижня. Фільм "Вбивці квіткової повні" заснований на однойменній документальній книзі журналіста Девіда Ґренна 2017 року та розповідає про розслідування ФБР в 20-х роках 20 століття в індіанському поселенні Осадж в Оклахомі. Незадовго до основних подій фільму там було відкрито родовище нафти, що збагатило місцевих жителів, однак зовсім скоро вони почали гинути. ФБР відправило туди агентів під прикриттям, щоб розкрити вбивства.

Головні ролі у фільмі виконали Роберт де Ніро і Леонардо Ді Капріо, які неодноразово знімалися у Скорсезе, зокрема, в його найгучніших стрічках. Так, перший знявся в кінохітах "Таксист", "Скажений бик", "Славні хлопці", "Мис страху", "Казино" та "Ірландець", а другий – у фільмах "Банди Нью-Йорка", "Авіатор", "Відступники", "Острів проклятих" та "Вовк з Уолл-стріт".

Крім того, у фільмі зіграли Джессі Племенс ("Сила собаки", "Ірландець", "Любов і смерть"), Брендан Фрейзер ("Кит", "Мумія") та Лілі Гладстон (серіал "Пси резервції").

Прем'єра фільму "Вбивці квіткової повні" відбулася 20 травня 2023 року на Каннському кінофестивалі, де він отримав захоплені відгуки від критиків. Так, нині фільм має оцінку 8,4 бали з 10 на IMDb, а на Rotten Tomatoes у нього 93% схвалення від критиків з поміткою "Сертифікована свіжість". Тим часом, на Metacritic він отримав 89 балів зі 100 з поміткою must see від кінооглядачів, що відповідає характеристиці "всезагальне визнання", та 7,3 бали з 10 від широкої аудиторії ("в цілому позитивні відгуки").

Детальний огляд фільму читайте в нашій окремій рецензії.

Великий утікач

The Great Escaper (Велика Британія, Франція, 2023, комедія/драма/байопік)

Фільм "Великий утікач" варто подивитися хоча б тому, що це офіційно остання роль легендарного британського актора Майкла Кейна (більшість фільмів Крістофера Нолана, дилогія "Ілюзія обману", "Юність", "Правила виноробів", "Алфі"). 90-річний дворазовий лауреат "Оскара" офіційно оголосив, що він піде на пенсію після головної ролі в цьому фільмі. Кейн зізнається, що через поважний вік йому стає важко отримувати головні ролі, а діапазон ролей, які йому можуть запропонувати, через це занадто вузький, тож він вирішив завершити кар'єру на мажорній ноті.

Фільм заснований на реальній історії 89-річного британського ветерана Другої світової війни Бернарда Джордана, який таємно покидає будинок для літніх людей, щоб відвідати річницю дня висадки союзників у Франції. Але тихо втекти не вдається: зникнення чоловіка спричиняє справжній переполох у його рідному містечку, а сам він потрапляє у заголовки газет, привертаючи до себе увагу всього світу.

Разом з Кейном у фільмі зіграла легендарна британська акторка та політична діячка Гленда Джексон, дворазова володарка "Оскара" за ролі у фільмах "Закохані жінки" та "З шиком". Це її остання роль – влітку 2023 року акторка померла у віці 87 років.

Зняв "Великого утікача" Олівер Паркер, на рахунку якого такі фільми, як "Отелло", "Ідеальний чоловік", "Як важливо бути серйозним", "Однокласниці" та "Доріан Грей".

Світова прем'єра фільму відбулася наприкінці вересня 2023 року і він отримав здебільшого позитивні відгуки. Так, на IMDb у нього оцінка 7,4 бали з 10, а на Rotten Tomatoes – 79% схвалення від критиків та 96% від глядачів.

Детальніше про фільм читайте в нашому окремому матеріалі.

Терикони

Terykony (Україна, 2022, документальний)

Цей документальний фільм – історія про дітей, котрі війну бачать не по телевізору, і про дитинство, котре продовжується попри війну. Терикони – місце, де відбувається дія, і водночас це образ "відпрацьованих" і полишених людських життів. Історія дітей, які постраждали від обстрілів, які втратили батьків та близьких, але продовжують жити та любити там, де для інших життя полишило надію.

Режисером фільму виступив Тарас Томенко, який до цього зняв документалку "Будинок "Слово" про винищення української інтелігенції.

Прем'єра фільму відбулася на 72-му Берлінському кінофестивалі ще на початку 2022 року, до повномасштабного вторгнення Росії до України.

"Терикони" були відзначені низкою престижних нагород, серед яких – приз журі Спілки кінокритиків України за найкращий фільм на Kharkiv MeetDocs та за найкращий український документальний фільм на Одеському МКФ.

Нині на IMDb фільм має оцінку 7,2 бали з 10.

Тролі: Знову разом

Trolls Band Together (США, 2023, комедія/анімація/сімейний/мюзикл)

Фільм є продовженням хітових музичних анімаційних блокбастерів "Тролі" (2016) та "Тролі 2: Світове турне" (2020), заснованих на ляльках Good Luck Trolls. У новій частині улюбленці глядачів – королева Поппі та Бранч – нарешті офіційно стали парою. Коли вони зближуються, Поппі дізнається, що у Бранча є таємне минуле. Колись він був частиною її улюбленого бой-бенду BroZone зі своїми чотирма братами: Флойдом, Джоном Дорі, Спрусом і Клеєм. BroZone та уся їхня сім'я розпалися, коли Бранч був ще зовсім малим, і з того часу Бранч не бачив своїх братів. Але коли Флойда за його музичні таланти викрадає пара нечестивих поп-зірок, Бренч і Поппі вирушають у жахливу та емоційну подорож, щоб возз’єднати інших братів і врятувати Флойда від страшної долі.

Режисером мультфільму виступив Волт Дорн, який до цього працював над франшизами "Шрек" та "Мадагаскар", а також зняв перші дві частини "Тролів".

В світовий прокат фільм вийшов 12 жовтня та отримав скоріше позитивні відгуки. Так, на IMDb фільм має оцінку 6,4 бали з 10.

Небезпечні води

Dangerous Waters (США, 2023, трилер)

Головна героїня фільму Роуз живе у маленькому містечку зі своєю матір'ю Альмою. Здається, удача повернулася до них обличчям, коли бізнесмен Дерек, новий хлопець матері, запрошує сімʼю у морську подорож на Бермуди. Та "бізнес" Дерека, як зʼясувалось, не зовсім законний. На їхній човен нападають, а матір Роуз жорстоко вбивають. Залишена напризволяще, Роуз мусить навчитися керувати човном посеред океану та виживати на безлюдному острові. Там в Роуз прокидаються первісний інстинкт виживання та жага до помсти. Вона не відступить, доки винні у вбивстві її матері не будуть покарані.

Головні ролі у фільмі виконали Одея Раш ("Леді-Птаха", "Пампушка"), Ерік Дейн (серіали "Усі жінки – відьми", "Ейфорія"), Саффрон Берроуз ("Фріда", "Троя") та Рей Ліотта ("Славні хлопці", "Ганнібал", "Револьвер").

Фільм вийшов в прокат на початку жовтня 2023 року та отримав слабкі відгуки від критиків. Так, на IMDb фільм має оцінку 6,5 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes у нього лише 40% схвалення від критиків.

Зазначимо, також фільм офіційно виходив в російський прокат.

У пастці демона

Mean Spirited (США, 2022, комедія/жахи)

В центрі сюжету цього фільму – популярний відеоблогер, який веде канал, де розкриває таємниці паранормальних явищ та влаштовує розіграші. Одного разу він вирушає із компанією друзів на вихідні в гори, де він хоче пожартувати зі своїх старих шкільних приятелів. Але його звичайний пранк-стрім перетворюється на справжнє протистояння з потойбічними силами, коли в їхньому готелі з'являється злий демон.

Фільм вийшов в прокат ще влітку 2022 року та отримав змішані відгуки. Так, на IMDb фільм має оцінку 4,7 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes у нього аж 75% схвалення від критиків та 90% від глядачів.

Зазначимо, що раніше фільм виходив в офіційний прокат в Росії.

Кінофестиваль "Молодість"

З 21 по 29 жовтня у столиці відбудеться 52-й Київський міжнародний кінофестиваль "Молодість", що є найстарішим з усіх діючих українських кінофестивалів. Головною локацією кінофестивалю стане столичний кінотеатр "Жовтень", тоді як відкриття та церемонія нагородження переможців 52-ї "Молодості" пройдуть у кінотеатрі "Краків".

Традиційно головною подією фестивалю стане міжнародний конкурс, де за нагороди борються перші повнометражні ігрові стрічки, дебютні короткометражні та студентські фільми. Цього року до повнометражного міжнародного конкурсу було відібрано 12 стрічок з усього світу, серед яких – учасники та лауреати найвідоміших та найпрестижніших кінофестивалів світу.

Крім того, в рамках заходу покажуть фільми з програм "Українські прем’єри", "Скандинавська панорама", "Фестиваль фестивалів", FORMA (експериментальні фільми), а також секцій Midnight Special та Emerging Artists.

Загалом буде показано понад 150 повнометражних та короткометражних фільмів. З повною програмою фестивалю ви можете ознайомитися за посиланням.

Про топ-5 найцікавіших нових фільмів, які покажуть в рамках кінофестивалю "Молодість-2023", читайте в нашому окремому огляді.

Криптобой

Crypto Boy (Нідерланди, 2023, драма)

В центрі сюжету фільму – юнак, який після суперечки з батьком не може встояти перед привабливим світом криптовалюти й зухвалими обіцянками підприємця щодо фінансової свободи. Втім, це матиме свої небезпечні наслідки.

Режисером фільму виступив нідерландсько-єгипетський режисер Шеді ель-Хамус ("Гідність Річі"), а головні ролі виконали його брат і батько – Шахін ель-Хамус і Сабрі Саад ель-Хамус.

Фільм буде доступний на Netflix з 19 жовтня 2023 року.

Літні татусі

Old Dads (США, 2023, комедія) 

Головні герої фільму – завжди невдоволений тато середнього віку та двоє його найкращих друзів, які після продажу свого бізнесу вирішують надолужити виконання батьківських обов'язків. Втім, вони аж ніяк не встигають за мінливим світом молодих директорів і впливових керівників дитячих садків.

Головні ролі у фільмі виконали Білл Барр (серіали "Пуститися берега", "Мандалорець"), Боббі Каннавале ("Людина-мураха", "Ірландець", "Білявка") та Бокім Вудбайн ("Людина-павук: Повернення додому", "Оверлорд", "Мисливці на привидів: З того світу").

Режисером фільму виступив сам Білл Барр, це його режисерський дебют.

Фільм буде доступний на Netflix з 20 жовтня 2023 року.

Як працюють кінотеатри в умовах воєнного часу

Кінотеатри в умовах воєнного стану працюють з певними особливостями – на їхню роботу впливають повітряні тривоги, відключення електроенергії та комендантська година.

Якщо починається повітряна тривога, то показ фільму зупиняється, а глядачів просять покинути залу і вирушити в найближче бомбосховище. Зазвичай, якщо тривога триває менше 20 хвилин, то показ фільму продовжують з того місця, на якому зупинилися, якщо довше – пропонують обміняти квиток на інший сеанс. Опцію повернення коштів за скасовані сеанси пропонують нечасто. Аналогічна система обміну квитків діє у разі відключення електроенергії.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали жовтня 2023 року – цього тижня на Netflix вийде заплутана кримінальна драма "Тіла".

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся