Кадр з фільму "Суперники" / фото Kinomania Film Distribution

"Суперники" з Зендеєю: огляд нового фільму від режисера-провокатора Луки Гуаданьїно

17:31, 02.05.2024
8 хв.

УНІАН ділиться враженнями про новий фільм сміливого італійського режисера Луки Гуаданьїно, який вже можна подивитися в кінотеатрах України.

2 травня 2024 року в український прокат вийшла зухвала спортивна драма "Суперники" (Challengers) з зіркою "Дюни" та "Людини-павука" Зендеєю в головній ролі. Якою вийшла нова робота творця фільмів "Назви мені своїм ім'ям" та "Цілком і повністю", читайте в огляді УНІАН.

Про режисера

Італієць Лука Гуаданьїно – давно вже вважається таким собі провокатором-бунтарем не лише в європейському, але й світовому кіно. Як режисер він дебютував у 1999 році з кримінальним трилером "Протагоністи", на головну роль в якому йому вдалося отримати саму Тільду Свінтон. Фільм було представлено в програмі Венеційського кінофестивалю, однак критики сприйняли його прохолодно.

Наступним повнометражним ігровим фільмом Гуаданьїно, до якого він ще встиг зняти кілька короткометражок і документалок, стала еротична драма " Мелісса: Інтимний щоденник" 2005 року, що розповідала про перетворення юної німфетки на жінку, її перші еротичні переживання та сексуальний досвід.

Однак першого серйозного успіху та визнання режисер здобув завдяки мелодрамі "Я – це кохання" про стосунки жінки середнього віку з буржуазної сім'ї та друга її сина. Ця картина була номінована на кінопремії "Золотий глобус" та BAFTA як найкращий фільм іноземною мовою, а також на "Оскар" за найкращий дизайн костюмів.

Широко популярним Гуаданьїно став після виходу фільму "Назви мене своїм ім'ям" 2017 року – також цей фільм запалив зірку Тімоті Шаламе. Смілива стрічка про літній роман між 17-річним італо-французьким юнаком Еліо та 24-річним американським аспірантом Олівером наробила галасу в пресі та на кінофестивалях, а також отримала цілу купу престижних нагород і номінацій, в тому числі на "Золотий глобус", BAFTA та "Оскар" (в підсумку принісши нагороду за найкращий сценарій для Джеймса Айворі).

Далі в його кар'єрі був римейк культового містичного трилера Даріо Ардженто "Суспірія" 2018 року, що зібрав в своєму касті таких зірок, як Дакота Джонсон, Тільда Свінтон, Хлоя Грейс Морец та Міа Гот.

Після цього Гуаданьїно знову зосередився на документальному та короткометражному кіно, і ще зняв серіал, аж поки у 2022 році не випустив романтичний фільм жахів "Цілком та повністю" з вже згаданим Тімоті Шаламе в головній ролі – цього разу в центрі сюжету опинилися ніжні стосунки двох закоханих юних канібалів.

Гуаданьїно є відкритим геєм, і гомоеротичний підтекст нерідко простежується у його роботах – "Суперники" теж не стали виключенням.

Про що фільм

В центрі сюжету фільму – в юності перспективна тенісистка Таші Данкан, а нині успішна тренерка та бізнес-леді. Колись через важку травму вона втратила можливість продовжити спортивну кар'єру, тож єдиним шансом для неї наблизитися до найпрестижніших спортивних титулів світу стало натренувати когось іншого.

Цим кимось є її чоловік-тенісист Арт Дональдсон, який за свою кар'єру, під суворим керівництвом Таші, отримав усі можливі титули, окрім одного – перемоги на US Open. Втім, зараз у 31-річного спортсмена не найкращі часи – ніяк не вдається виграти навіть у слабких суперників, він вже явно втомився, та й взагалі хоче завершити кар'єру, щоб більше часу проводити з родиною (разом з Таші вони мають спільну дочку Лілі). І тут у Таші з'являється план, як підштовхнути кар'єру чоловіка та відродити в ньому спортивний азарт – прийняти участь у турнірі Challengers, де зазвичай не дуже імениті суперники, але перемога на ньому дає шанс кваліфікуватися на US Open.

Але тут виникає серйозна проблема – також у турнірі бере участь тенісист-невдаха Патрік Цвейг. Вони з Артом були найкращими друзями з дитинства та відмінно грали в парний теніс, аж поки в їхньому житті не з'явилася Таші, яка спершу зустрічалася саме з Патріком. Тепер вони ненавидять один одного.

Кадр з фільму "Суперники" / фото Kinomania Film Distribution

Основні події фільму відбуваються саме під час турніру Challengers, однак по ходу сюжету виринають важливі флешбеки, які проливають світло на те, як же герої опинилися в нинішній ситуації.

Оригінальна назва фільму Challengers відсилає до назви тенісного турніру в США, в якому, власне, беруть участь головні герої. Втім, українська локалізована назва "Суперники" теж по-своєму розкриває суть фільму, в якому по факту суперниками між собою на корті та по життю є не лише Арт та Патрік, але й Таші, яка певною мірою також кидає виклик обом, намагаючись довести свою перевагу.

Актори та персонажі

Безперечно, тріо головних акторів є однією з найсильніших сторін фільму. Роль Таші Данкан виконала одна з найбільших кінозірок сучасності – американська акторка Зендея, зірка серіалу "Ейфорія", а також франшиз "Дюна" та "Людина-павук" (з приводу останнього у фільмі навіть є невеличкий жартик). Її Таші – розумна дівчина, яка розуміює, що кар'єра спортсмена не може тривати вічно, і яка заради досягнення поставлених цілей ладна йти на будь-які кроки. Вона – майстерна маніпуляторка, яка з легкістю грається долями та почуттями інших, та залишається з ними лише доти, поки вони виконують її план. Однак чи робить це її в підсумку щасливою – то вже інше питання.

Кадр з фільму "Суперники" / фото Kinomania Film Distribution

Її партнерами на знімальному майданчику стали англійський актор Джош ОʼКоннор (Патрік Цвейг), найбільш відомий за роллю молодого принца Чарльза у серіалі "Корона", та американський актор Майк Файст (Арт Дональдсон), найбільш гучними проектами в кар'єрі якого наразі є другорядні ролі в мюзиклі "Вестсайдська історія" та кримінальній драмі "Байкери". Патрік і Арт – це дві повні протилежності. Перший – зухвалий, непокірний та сексуальний бунтар, другий – сором'язливий юнак, який постійно прагне відповідати чиїмось очікуванням та потребує когось, хто б вів його за собою.

Кадр з фільму "Суперники" / фото Kinomania Film Distribution

Усі троє показали дуже сміливу та якісну гру, а хімія між ними буквально електризує екран. Сміливі інтимні сцени, зухвалі розмови та палкі суперечки – усе це тримає глядача в напрузі від початку до кінця фільму.

Реакція на фільм

Світова прем'єра фільму відбулася наприкінці березня 2024 року в Сіднеї, а в американський прокат він вийшов 26 квітня 2024 року. За перший вікенд "Суперники" зуміли очолити прокат в США з касовими зборами 15 мільйонів доларів (і майже 30 мільйонів доларів у світовому прокаті). Втім, щоб окупитися, фільму з бюджетом 55 мільйонів доларів ще потрібно зібрати у світі чималу суму.

Цікаво, що, згідно з опитуваннями, проведеними серед відвідувачів американських кінотеатрів, більше половини глядачів прийшли на фільм через бажання подивитися на Зендею. Також більшу частину глядачів склали жінки, що доволі нетипово для спортивних фільмів.

Кадр з фільму "Суперники" / фото Kinomania Film Distribution

Критики ж позитивно оцінили новинку, особливо відзначаючи гру трьох головних акторів та дику сексуальну напругу між ними протягом усього фільму.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 7,8 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 89% схвалення від критиків з відзнакою "Сертифіковані свіжість" та 79% від глядачів. Водночас, на Metacritic кіноексперти оцінили його в 83 зі 100 балів з позначкою "Обов'язкове до перегляду" (відповідає характеристиці "всезагальне визнання"), а широка аудиторія – в 6,3 з 10 балів ("в цілому позитивні відгуки").

Наш вердикт

"Суперники" – це скоріше фільм не про спорт, а про стосунки. Так, теніс тут показаний візуально неймовірно красиво, однак для того, щоб зрозуміти сюжет, вам зовсім необов'язково хоч якось розбиратися в правилах цієї гри.

По факту ж глядачам пропонують напружену драму про складні стосунки (як і у більшості попередніх фільмів Луки Гуаданьїно) між трьома давніми друзями/суперниками, пронизані маніпуляціями, шантажем та приниженням. І все це подано дуже сексуально. Багато в чому це заслуга акторів, але також і режисер зі сценаристом Джастіном Куріцкесом чудово попрацювали.

Кадр з фільму "Суперники" / фото Kinomania Film Distribution

А ще фільм дуже красиво знятий – від кольорової гами до зображення людських тіл та спортивних поєдинків. Прекрасно доповнює це музичний супровід, вдало поєднуючи сучасні техно-біти авторства Трента Резнора і Аттікуса Росса з проникливими, трохи старомодними італійськими романсами.

Загальна оцінка – 8 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів травня 2024 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся