Головні кіноновинки тижня в кінотеатрах і онлайн / колаж УНІАН, скріншоти

"Суперники", "Дивотріп", "10 життя" і "Ми були рекрутами": головні кінопрем'єри тижня

09:13, 04.05.2024
12 хв.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок цього тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Цього тижня в український прокат вийде новий фільм від італійського режисера Лука Ґуаданьїно – провокаційна спортивна драма "Суперники" із Зендеєю в головній ролі, яка вже встигла отримати схвалення від критиків.

Також на великих екранах можна буде подивитися мультфільм "10 життя", роуд-муві "Дивотріп", психологічний трилер "Спадкоємець" та драму "Нарешті світанок".

Крім того, в кінотеатрах покажуть два українських документальних фільми – воєнний "Ми були рекрутами" та кулінарний "Тісто".

Тим часом, онлайн вийдуть романтична комедія "Думка про тебе" з Енн Гетевей, а також підліткова мелодрама "Черепахи аж до низу", біографічна комедія "Без глазурі" та українська комедія "Мій карпатський дідусь".

Про усі кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

Суперники

Challengers (США, 2024, мелодрама/драма/спорт)

В центрі сюжету цього провокаційного фільму – колись неймовірно талановита тенісистка Таші Дункан. Тепер вона стала тренеркою та силою, яка ніколи не вибачається за свою гру на корті та поза ним. Чоловік Таші – теж тенісист – лідирує за серією програшів, але вона придумує, як здолати невдачі. Та план Таші стикається з несподіваним поворотом, адже наступний суперник чоловіка – Патрік  – його колишній найкращий друг і екс-коханий Таші. Оскільки минуле й сьогодення зустрічаються, а напруга зростає, Таші мусить запитати себе, чого коштуватиме перемога.

Головну роль у фільмі виконала зірка "Дюни", "Людини-павука" та серіалу "Ейфорія" Зендея, а її партнерами на знімальному майданчику стали Джош ОʼКоннор (серіал "Корона") та Майк Файст ("Вестсайдська історія").

Зняв фільм італійський режисер Лука Ґуаданьїно ("Назви мене своїм ім’ям", "Суспірія", "Цілком та повністю").

Світова прем'єра фільму відбулася наприкінці березня 2024 року в Сіднеї, а в американський прокат він вийшов 26 квітня 2024 року. За перший вікенд "Суперники" зуміли очолити прокат в США – і, згідно з опитуваннями, більше половини глядачів прийшли на фільм через бажання подивитися на Зендею.

Критики позитивно оцінили новинку. Наразі оцінка фільму на IMDb становить 7,8 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 88% схвалення від критиків з відзнакою "Сертифіковані свіжість" та 76% від глядачів. Водночас, на Metacritic кіноексперти оцінили його в 83 зі 100 балів (відповідає характеристиці "всезагальне визнання"), а широка аудиторія – в 6,6 з 10 балів ("в цілому позитивні відгуки").

Детальніше про фільм читайте в нашій окремій рецензій.

10 життя

10 Lives (Велика Британія, Канада, 2024, комедія/анімація/сімейний)

В центрі сюжету цього мультфільму – зарозумілий кіт Беккет, якому доведеться побувати в шкурі абсолютно різних тварин, щоб нарешті почати цінувати своє власне життя.

Зняв мультфільм британський аніматор Кріс Дженкінс, який раніше в різних іпостасях працював над такими хітами, як "Хто підставив кролика Роджера?", "Русалонька", "Король Лев" та багатьма іншими. Як самостійний режисер він дебютував у 2018 році з анімаційним фільмом "Татко гусак".

Наразі оцінка мультфільму на IMDb становить 6 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 75% схвалення від критиків та 89% від глядачів.

Дивотріп

The Sweet East (США, 2023, драма)

Головна героїня фільму – молода дівчина Ліліан, яка потрапила у Вашингтон зі шкільною екскурсією. Відокремившись від однокласників, дівчина рушає у власну мандрівку містами й лісами східного узбережжя США. У своїй подорожі сучасною Америкою дівчина зустрічає різних людей, що називають цю країну своєю домівкою: від прихильників вищості білої раси та ісламських радикалів до неопанків.

"Дивотріп" став режисерським дебютом для Шона Прайса Вільямса – одного з найвідоміших операторів сучасного незалежного кіно США. Раніше Вільямс працював над такими стрічками, як "Хороші часи" братів Сефді та "Її запах" з Елізабет Мосс.

Головну роль у фільмі виконала висхідна зірка Талія Райдер ("Ніколи, рідко, іноді, завжди"). Також у стрічці задіяні Джейкоб Елорді ("Солтберн", "Прісцилла", серіал "Ейфорія"), Саймон Рекс ("Червона ракета", франшиза "Дуже страшне кіно"), Айо Едебірі (серіал "Ведмідь") та сам режисер стрічки.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 6,5 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 79% схвалення від критиків з відзнакою "Сертифікована свіжість" та 52% від глядачів. Водночас, на Metacritic кіноексперти оцінили його в 62 зі 100 балів, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Цікаві факти про фільм читайте в нашому окремому матеріалі.

Спадкоємець

Le successeur (Канада, Франція, Бельгія, 2023, трилер/драма)

В центрі сюжету – молодий і успішний модельєр Елліас, життя якого кардинально змінюється після звістки про смерть батька. Повернення у рідний Квебек, де минуло його дитинство, обертається для героя не просто болісними спогадами, а справжнім кошмаром і чередою шокуючих відкриттів. Ховаючи страшні сімейні таємниці, чоловік вступає в небезпечну гру, ставки в якій будуть дуже високими. Цей похмурий квест затягує і не відпускає до самого фіналу, тримаючи глядачів у постійній напрузі.

Зняв фільм французький режисер Ксав'є Леґран, чий дебютний короткий метр "Перш ніж утратити все" був номінований на "Оскар". Його повнометражний дебют – пронизлива драма "Опіка" 2017 року – став міжнародною сенсацією і приніс митцю "Срібного лева" Венеційського кінофестивалю за найкращу режисуру.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 7,1 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 75% схвалення від критиків.

Цікаві факти про фільм читайте в нашому окремому матеріалі.

Нарешті світанок

Finalmente l'alba (Італія, 2024, драма/історичний)

Події фільму відбуваються у 1950-х роках. Молода римська жінка на ім'я Мімоза ось-ось заручиться з чоловіком, але перед цим вона їде до відомої кіностудії, щоб пройти прослуховування як статист. В результаті героїня потрапляє в майже нескінченну ніч пригод, під час якої вона заново відкриває себе.

Головну роль у фільмі виконала молода італійська акторка Ребекка Антоначі. Також у шоу задіяні кілька відомих зірок Голлівуду – Лілі Джеймс ("Попелюшка", "На драйві", "Залізний кіготь", серіал "Пем і Томмі"), Віллем Дефо (франшиза "Людина-павук", "Антихрист", "Джон Уік", "Маяк") та Джо Кірі (серіал "Дивні дива", фільм "Персонаж").

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 5,7 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав лише 42% схвалення від критиків. Водночас, на Metacritic кіноексперти оцінили його в 58 зі 100 балів, що відповідає характеристиці "змішані або середні відгуки".

Ми були рекрутами

(Україна, 2024, документальний/воєнний)

Цей документальний фільм, поданий в художній формі, розкриває характери восьми бійців Окремої Третьої Штурмової Бригади. Розкриває їх не тільки як професійних військових, але як людей, філософів, просто хлопців, які мають мрії про сім'ї та мирне життя в своїй країні. Цей фільм – це послання, мотивація та маніфест майбутнім рекрутам, а також для світової аудиторії, щоб допомогти їм зрозуміти, хто такі справжні герої сьогоднішніх днів.

Зняв фільм український режисер Любомир Левицький ("Штольня", "Тіні незабутих предків", "#Selfieparty", "Скажене весілля 3").

Тісто

(Україна, 2024, документальний/кулінарія)

Творча група фільму вирушила у мандрівку Україною, аби поспілкуватися з унікальними людьми: кухарями, пекарями, кондитерами, рестораторами, та й просто фанатами гастрономічних досліджень. Ці люди – автори, дослідники і хранителі рецептів, вартові традицій, пов’язаних із виробами з тіста. З цього фільму глядач дізнається понад два десятки рецептів. А за допомогою знаменитих українських кухарів вдасться зрозуміти, якою є філософія хліба, борошна, тіста. І як вона насправді всіх нас зв’язує між собою.

Режисером фільму виступив Дмитро Кочнєв, який до цього зняв іншу відому кулінарну документалку – "Борщ. Секретний інгредієнт" з Євгеном Клопотенком.

Думка про тебе

The Idea of You (США, 2024, романтика/комедія)

Головна героїня цього фільму, знятого на основі однойменного бестселера американської письменниці Робін Лі, – 40-річна мати-одиначка, яка на прохання свого колишнього чоловіка везе їхню спільну дочку на легендарний музичний фестиваль Coachella. Там жінка несподівано заводить роман з 24-річним солістом відомого бойз-бенду.

Головні ролі у фільмі виконали Енн Гетевей ("Диявол носить Прада", "8 подруг Оушена", "Знедолені", "Темний лицар повертається", "Інтерстеллар") та Ніколас Голіцин ("Нерви на межі", "Чаклунство: Спадщина").

Зняв фільм американський комік та режисер Майкл Шоуолтер ("Гаряче американське літо", "Бакстер", "Очі Таммі Фей").

Світова прем'єра фільму відбулася в березні 2024 року на кінофестивалі SXSW, де він отримав позитивні відгуки критиків.

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 6,1 з 10 балів, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 92% схвалення від критиків. Водночас, на Metacritic кіноексперти оцінили його в 77 зі 100 балів, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Широкій аудиторії фільм стане доступний на Prime Video з 2 травня 2024 року.

Черепахи аж до низу

Turtles All the Way Down (США, 2024, романтика/драма/підліткове)

В центрі сюжету фільму – 16-річна дівчина, яка бореться з обсесивно-компульсивним розладом. Коли героїня відновлює спілкування зі своїм дитячим коханням, вона стикається з можливістю знайти любов і щастя перед лицем психічного захворювання.

Головні ролі у фільмі виконали Ізабела Монер ("Мадам Павутина", "Чужий: Ромул", "Супермен: Спадщина"), Крі Чіккіно (серіал "Ігророби"), Фелікс Меллард (серіали "Джинні й Джорджія", "Ключи Локків") та інші.

Фільм стане доступний на Max з 2 травня 2024 року.

Без глазурі

Unfrosted (США, 2024, біографія/комедія)

Події фільму відбуваються у 1963 році в Мічигані – у часи, коли всі снідали пластівцями з молоком, між двома корпораціями почалася запекла боротьба через нову революційну випічку. Фільм частково заснований на реальній історії створення печива "поп-тартс" від компанії Kellogg, що являє собою два шари запеченого тіста з солодкою начинкою посередині.

Режисером та сценаристом фільму виступив американський комік Джеррі Сайнфелд, для якого це повнометражний режисерський дебют. Він же виконав головну роль.

Також у фільмі зіграли Мелісса Маккарті("Шпигунка", "Русалонька", "Подружки нареченої"), Джим Ґеффіґен ("17 знову", "Тесла"), Г'ю Грант ("Щоденник Бріджит Джонс", "Реальна любов", "Вонка"), Емі Шумер ("Дівчина без комплексів", серіал "Дівчата"), Пітер Дінклідж (серіал "Гра престолів", "Люди Ікс: Дні минулого майбутнього", "Три білборди за межами Еббінга, Міссурі"), Крістіан Слейтер ("Ім'я троянди", "Інтерв'ю з вампіром", "Зламана стріла") та багато інших відомих імен.

Фільм стане доступний на Netflix з 3 травня 2024 року.

Мій карпатський дідусь

My Carpathian Grandpa (Україна, Італія, Чехія, Молдова, 2023, комедія/мелодрама/сімейний)

Головний герой фільму Мікеле живе життям звичайного підлітка в сонячній Італії. Одного дня все перевертається з ніг на голову, і він змушений вирушати у далеку подорож до маленького села в Карпатах, де, як виявилось, у нього є дідусь. Перше знайомство відразу йде не за планом – дід виявляється тим ще буркотливим стариганем, який не знає жодного слова ані англійською, ані італійською. Та й українська Бережниця – не Генуя. Тож онук планує якнайшвидше повернутись додому, але, схоже, він тут застряг… Стосунки діда й онука перетворюється на битву двох поколінь, але врешті-решт вони обидва дізнаються про велике значення сім'ї та компромісу.

Головні ролі у фільмі виконали Богдан Бенюк ("Тарас. Повернення", "Конотопська відьма") та Сімоне Коста.

Режисером виступив грузинський режисер Заза Буадзе ("Червоний", "Позивний Бандерас", "Мати Апостолів"), який з 2008 року живе та працює в Україні.

Прем'єра фільму відбулася в серпні 2023 року на Одеському міжнародному кінофестивалі, а в широкий український прокат він виходив наприкінці грудня 2023 року.

Тепер він став доступний на Netflix з 1 травня 2024 року.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні, та найцікавіші серіали квітня 2024 року – цього тижня на Hulu стартує трилер "Вуаль" з Елізабет Мосс від творця таких серіальних хітів, як "Гострі картузи", "Табу", "Сліпота" та "Все те незриме світло". Також цього тижня на Netflix стартує жорстка драма "Справжній чоловік".

Марина Григоренко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся