Тім Бертон / фото ua.depositphotos.com

25 серпня 2021 року американському режисерові Тіму Бертону виповнюється 63 роки.

З цієї нагоди УНІАН вирішив згадати культові фільми режисера, який вдихнув у кіношну готику нове життя.

Франкенвіні / Frankenweenie (1984)

У другій половині 70-х років минулого року, будучи студентом, Бертон почав знімати свої перші короткометражки, а пізніше влаштувався працювати спочатку дизайнером персонажів, а потім аніматором на знаменитій студії Disney. До середини 80-х Бертон почав поступово прокладати собі шлях у велике кіно. Так, в 1984 році він зняв для Disney 30-хвилинний комедійний фільм "Франкенвіні" про маленького хлопчика Віктора Франкенштейна, який вирішив оживити свого загиблого пса Спаркі. Втім, студія гумор не оцінила, визнавши фільм абсолютно недитячим, і відмовилася давати йому хід. Тим не менш, одна з нечисленних копій фільму потрапила в руки відомого коміка Пола Рубенса, який доручив Бертону зняти повнометражний фільм "Велика пригода Пі-Ві". Режисерський дебют молодого режисера вийшов комерційним успішним, і незабаром на нього посипалися великі пропозиції. До того ж, під час зйомок Бертон подружився з композитором Денні Ельфманом, який в майбутньому відповідав за фірмове звучання в більшості його фільмів.

Ну а сам "Франкенвіні" був випущений на відео в "відцензуреному" варіанті лише в 1992 році, а в 2012 році в прокат вийшов його мультиплікаційний ремейк.

Бітлджус / Beetlejuice (1988)

Другим повнометражним фільмом в кар'єрі Бертона стала чорна фентезі-комедія "Бітлджус" з Майклом Кітоном, Вайноною Райдер, Алеком Болдуїном і Джиною Девіс. Це був перший з багатьох фільм режисера на загробну тематику. І хоча головними персонажами фільму спочатку були герої Болдуіна і Девіс, в підсумку їхню роботу критики оцінили не дуже, натомість ось образ Бітлджуса став культовим, а Майкл Кітон ще не раз з'явився у фільмах Бертана. Також картину похвалили за режисуру, музику і грим (за нього фільм отримав "Оскар" і ще кілька нагород).

Бетмен / Batman (1989) 

Кіностудія Warner Brothers запропонувала Бертону зняти майбутню екранізацію коміксів про Бетмена відразу після виходу його першого фільму в 1985 році. Однак зйомки не вдавалося почати з низки причин, і в результаті перший фільм з Майклом Кітоном у ролі Брюса Уейна / Бетмена вийшов на екрани тільки в 1989 році. Але зате як вийшов! Знятий в характерній для режисера похмурій готичній атмосфері супергеройський бойовик, відродив інтерес до супергеройського кіно і поклав початок цілої серії фільмів про Бетмена. Ну а Джокер у виконанні Джека Ніколсона став одним з найяскравіших кінолиходіїв всіх часів і народів. 

Сам фільм отримав безліч номінацій і нагород, включаючи "Оскар" в категорії "Найкраща робота художника". У 1992 році Бертон зняв його продовження "Бетмен повертається", знову з Майклом Кітоном у головній ролі й Денні де Віто (Пінгвін) і Мішель Пфайффер (Жінка-кішка), який також отримав переважно позитивні відгуки. У двох наступних частинах франшизи – "Бетмен назавжди" (1995) і "Бетмен і Робін" (1997) – ні Бертон, ні Кітон участі не брали. В результаті, два фільми від режисера Джоеля Шумахера, в яких стало набагато менше фірмового готичного стилю Бертона, виявилися один провальнішим за інший.

Едвард руки-ножиці / Edward Scissorhands (1990)

У перерві між "Бетменами" Бертон зняв один зі своїх найбільш відомих фільмів – готичну мелодраму "Едвард руки-ножиці". Зворушлива історія під акомпанемент Денні Ельфмана про кохання кіборга з лезами замість рук (Джонні Депп) і юної красуні (Вайнона Райдер) розтопила серця навіть самих "черствих сухарів", а також поклала початок багаторічній співпраці Бертона і Деппа – разом вони попрацювали ще приблизно з десяток разів, у тому числі над фільмами "Ед Вуд", "Сонна Лощина", "Чарлі й шоколадна фабрика" і "Суїні Тодд, демон-перукар з Фліт-стріт".

Примітно, що фільми Бертона багаторазово номінувалися на "Оскар" та інші престижні нагороди в технічних категоріях, а ось самого Бертона академіки досі не шанують. Так і "Едвард руки-ножиці", незважаючи на всезагальне визнання, отримав номінацію лише в категорії "Найкращий грим".

Суїні Тодд, демон-перукар з Фліт-стріт / Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007)

У другій половині 90-х і аж до середини 2010-х Бертон іноді успішно ("Марс атакує!"), а іноді не дуже ("Планета мавп") експериментував з інопланетною тематикою, працював для більш масового глядача і активно знімав у своїх фільмах Джонні Деппа і свою тодішню супутницю Хелену Бонем Картер. Особливо на цьому тлі слід виділити драматичний мюзикл "Суїні Тодд, демон-перукар з Фліт-стріт" з останніми в головних ролях. У фільмі, за сюжетом якого відбувається чимало вбивств, натомість Бертон вирішив робити ставку не на велику кількість крові, а на загальну атмосферу – переживання героїв, колірну гамму і саундтрек. За все це фільм був дуже тепло прийнятий критиками, а Джонні Депп отримав за свою роль номінацію на "Оскар".

Відзначимо, на даний момент Тім Бертон працює над серіалом "Уенздей" (Wednesday) для Netflix, який розповість про студентські роки Уенздей Аддамс з тієї самої знаменитої "Сімейки Аддамс".