Джонні Деппу - 58 / фото REUTERS

9 червня 2021 року виповнюється 58 років голлівудському акторові Джонні Деппу, який створив за свою кар'єру величезну кількість яскравих кіношних образів.

З цієї нагоди згадуємо найяскравіші ролі безумовно талановитого актора Джонні Деппа, чию кар'єру, на жаль, в наші дні помітно зіпсували скандали в особистому житті.

Плаксій / Cry-Baby ( США, 1990)

Джонні Депп почав будувати кар'єру з першої половини 80-х років, і його першою роботою в кіно відразу став доволі гучний проект - культовий слешер "Кошмар на вулиці В'язів" / A Nightmare On Elm Street (1984), де він зіграв одну з головних ролей. Далі у нього було кілька молодіжних комедій і робота на телебаченні, але абсолютно новий виток в кар'єрі він отримав в 1990 році. По-перше, на екрани вийшов комедійний мюзикл "Плаксій" з Деппом у головній ролі. У фільмі-пародії на музичні молодіжні комедії 50-х років молодий актор з яскравою зовнішністю зіграв роль красеня і бунтаря Уейда Вокера на прізвисько Плаксій, чия здатність пускати одну-єдину сльозу зводить з розуму всіх дівчат. Як і личить в таких історіях, в кінці-кінців він закохується в дівчину з "ворожого клану" багатіїв. Фільм був показаний в Каннах 1990, проте не був достатньо успішним в прокаті. Тим часом за Джонні Деппом поступово почав закріплюватися статус головного голлівудського красеня і бунтаря 90-х.

Едвард Руки-ножиці / Edward Scissorhands ( США, 1990)

Все в тому ж 1990 році вийшов ще один знаковий фільм в кар'єрі Деппа - фантастичний романтичний фільм "Едвард Руки-ножиці". Зворушлива готична історія про хлопця-кіборга з ножицями замість рук і його спроби влитися в суспільство, яке відмовляється його приймати як тільки він наважується бути не тільки міською цікавинкою, а й закохатися в місцеву красуню, не залишила байдужим нікого. Глядачі і критики були в захваті, а Депп, що приміряв на себе абсолютно відмінний від "Плаксія" образ, отримав свою першу номінацію на "Золотий глобус" (всього у нього їх було 9, але отримав він тільки одну в 2008 році). А ще це був перший фільм, де актор співпрацював з режисером Тімом Бертоном, у фільмах якого надалі йому вдалося створити свої найбільш культові образи (всього у них було з десяток спільних проектів).

"Страх і ненависть в Лас-Вегасі" / Fear and Loathing in Las Vegas (США, 1998)

У 90-х Депп продовжував підтримувати образ бунтаря, постійно потрапляючи до таблоїдів завдяки розгульному способу життя і бурхливим романам із зірковими красунями. Однак при всьому цьому його фільмографії можна було позаздрити - там практично не було блокбастерів, але зате були шановані режисери: "Що гризе Гілберта Грейпа" Лассе Халльстрема, "Ед Вуд" Тіма Бертона, "Арізонська мрія" Еміра Кустуріци, "Мрець" Джима Джармуша, "Страх і ненависть в Лас-Вегасі" Террі Гілліама. Ось останньому хочеться приділити особливу увагу. У фільмі-фантасмагорії, знятому за мотивами однойменного роману засновника гонзо-журналістики Хантера Томпсона, Депп змінився до невпізнання, а сцени наркотичного угару, в який його герой занурювався на пару з персонажем Бенісіо дель Торо, вже давно стали класикою кінематографа. А чого тільки варта цитата-мем "У нас було... Не те щоб це був необхідний запас для поїздки, але раз вже почав колекціонувати дурь, то складно зупинитися..."! Алюзії на цю цитату не чув тільки ледачий!

"Пірати Карибського моря: Прокляття Чорної перлини" / Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (США, 2003) 

Можна безкінечно перераховувати гідні ролі Деппа в незалежному і більш масовому кіно, всі його ролі у Тіма Бертона і дуети з легендами Голлівуду, проте тільки один персонаж зробив його по-справжньому популярним серед широких мас. У 2003 в прокат вийшла пригодницька комедія "Пірати Карибського моря", і образ капітана Джека Горобця миттєво став справжнім явищем в поп-культурі. А також приніс Деппу першу номінацію на "Оскар" (всього їх було три, але в підсумку він не отримав жодної нагороди). Після цього актор знявся ще в чотирьох частинах "Піратів", втім, кожна наступна отримувала все більше критики.

"Ромовий щоденник" / The Rum Diary (США, 2011)

Комедійну драму "Ромовий щоденник" навряд чи можна віднести до найкращих ролей Джонні Деппа, але саме вона поклала початок краху його кар'єри. Фільм, знятий за романом все того ж Хантера Томпсона, отримав змішані відгуки критиків, але запам'ятався він в першу чергу не цим, а галасом навколо особистого життя актора. На зйомках фільму Депп познайомився з молодою акторкою Ембер Херд, з якою доволі швидко закрутив роман. Незабаром стало відомо, що актор розлучається з актрисою Ванессою Параді, з якою він прожив у цивільному шлюбі 14 років і має двох спільних дітей, а в 2014 році він офіційно одружився на Херд.

Втім, щастя тривало недовго - через рік актриса подала на розлучення, звинувативши чоловіка у всіх смертних гріхах і зажадавши від нього чималу суму компенсації. Судові тяжби, що супроводжуються скандальними взаємними звинуваченнями, тривають донині. Ось тільки якщо з кар'єрою Херд поки все більш-менш, то від Деппа Голлівуд практично відвернувся - в еру Me Too з тими, кого звинувачують в домашньому насильстві, навіть якщо цьому немає доказів, в кіноіндустрії нині особливо ніхто не хоче зв'язуватися. Дійшло до того, що Деппа "попросили" піти з фільму "Фантастичні тварини 3".

Зараз в кар'єрі актора хоч і стабільно з'являються нові ролі, і багато з них доволі непогані, особливо гучних проектів там поки немає. На даний момент його остання робота в кіно - біографічна драма "Мінамата" (2020), де Депп виконав роль американського фотографа Юджина Сміта, який задокументував наслідки отруєння ртуттю жителів Мінамати в Японії.

Вас також можуть зацікавити такі матеріали