Кадр з фільму "Трикутник смутку" / фото Imperative Entertainment

Було б смішно, якби не так сумно: чому варто подивитися європейський кінохіт "Трикутник смутку"

16:20, 12.12.2022
8 хв.

8 грудня в український прокат вийшла сатирична комедія "Трикутник смутку" від шведського режисера Рубена Естлунда, яка цього року тріумфувала в Каннах та ще на кількох престижних кінофестивалях. За що ж цей фільм отримав стільки захоплених відгуків та чому його варто подивитися, читайте в огляді УНІАН.

УНІАН ділиться враженнями про фільм "Трикутник смутку" (майже без спойлерів).

Про що фільм

В центрі сюжету фільму "Трикутник смутку" / Triangle of Sadness (Великобританія, Франція, Німеччина, Швеція, Греція, 2022) – пара моделей Карл та Яя, які вирушають у розкішну подорож на яхті. Пасажири судна – розпещені й впливові багатії, які виклали за ексклюзивний круїз шалені гроші, тож команда на борту має робити усе, щоб їм догодити, часом доводячи ситуацію до абсурду. Головні герої – випадкові гості на цьому святі життя, адже потрапили сюди лише тому, що Яя – популярна інфлюенсерка, а Карла взяли для того, щоб він її постійно фотографував для блогу. Хоча, як сказав один з багатіїв на борту, "її зовнішність купила вам цю поїздку".

Капітан судна – неврівноважений і завжди п’яний цинік-марксист, тож круїз був приречений з самого початку. За кілька днів ця розкішна подорож зрештою обертається справжньою катастрофою. В результаті шторму, під час якого капітан навіть не намагався щось зробити, судно тоне. Вижити вдається лише Карлу та Яї, а також ще кільком пасажирам і членам екіпажу – вони разом опиняються на безлюдному острові. Але з усіх них лише прибиральниця знає, як ловити рибу та розводити багаття, а значить – як вижити за таких обставин. Тож невдовзі на острові встановлюються нові порядки.

Передісторія фільму

Хоча в першу чергу "Трикутник смутку" позиціонується як сатира на життя багатих і впливових, також чималу увагу тут приділено модній індустрії: головні герої фільму.

Натхнення Рубен Естлунд черпав від своєї дружини – відомої фешн-фотографки Сіни Естлунд, яка, зокрема, знімає для модних журналів L’Officiel та Marie Claire. Саме вона розповіла чоловікові про внутрішню кухню модної індустрії, зокрема, про той факт, що чоловіки-моделі зазвичай заробляють в кілька разів менше за жінок, і це питання неодноразово піднімалося в стосунках головних героїв.

Кадр з фільму "Трикутник смутку" / фото Arthouse Traffic

До речі, сцену зі сваркою героїв щодо рахунку в ресторані на початку фільму режисер взяв з власного життя. За його словами, він запросив свою майбутню дружину в Канни на початку їхніх стосунків, щоб справити враження, і кілька разів поспіль сплачував рахунки, після чого між ними сталася напружена розмова в ліфті.

Назва "Трикутник смутку" походить від терміну з пластичної хірургії – він позначає зморшку вгорі між бровами. За словами Естлунда, якось на вечірці його подруга мала розмову з якимось чоловіком, що виявився пластичним хірургом. Той звернув увагу на її "трикутник смутку" й заявив, що може виправити це ботоксом за 15 хвилин. На думку режисера, це чудова метафора сучасного світу, одержимого зовнішністю.

Естлунд анонсував "Трикутник смутку" у 2017 році – невдовзі після перемоги свого попереднього фільму "Квадрат" в Каннах. Виробництво картини двічі зупинялося у 2020 році через пандемію COVID-19, але загалом зйомки тривали 73 дні в Швеції, на грецьких островах та в Середземному морі на яхті Christina O, яка раніше належала грецькому мільярдеру Арістотелю Онассісу. Монтаж фільму тривав 22 місяці. Це перший англомовний фільм Естлунда.

Хто в головних ролях

Головні ролі у "Трикутнику смутку" виконали англійський актор Гарріс Дікінсон, якого глядачі протягом останнього року могли бачити у фільмах "King's Man: Початок", "Там, де співають раки" та "Як вони біжать", а також південноафриканська акторка Чарлбі Дін ("Інтерв’ю з богом", серіал "Чорна блискавка"). На жаль, Дін раптово померла від неназваної хвороби в серпні 2022 року. Її називали майбутньою великою зіркою, а "Трикутник смутку" був справжнім проривом у її кар’єрі.

Кадр з фільму "Трикутник смутку" / фото Arthouse Traffic

Найбільша ж зірка фільму – американець Вуді Гаррельсон ("Природжені вбивці", "Народ проти Ларрі Флінта", "Три білборди за межами Еббінга, Міссурі", "Вітаємо у Зомбіленді", "Справжній детектив"). Він хотів попрацювати з режисером після його попереднього фільму "Квадрат", тож коли Естлунд запропонував актору роль капітана-марксиста, який п'яним зачитуватиме пасажирам маніфест Комуністичної партії під час шторму, Гаррельсон відразу ж погодився.

Цікаво, що через ковідні обмеження Гаррельсон не зміг дістатися на зйомки вчасно, тож його сцени дознімали пізніше окремо. Виконавці ролей головних героїв познайомилися з відомим актором вже в Каннах.

Кадр з фільму "Трикутник смутку" / фото Arthouse Traffic

Також ми просто не можемо оминути увагою акторську гру данського актора хорватського походження Златко Бурича ("2012", "Брудні принади", "Дилер"), що виконав роль російського мільярдера Дімітрія, який сам характеризував себе як найбільшого продавця лайна у світі. Саме цей персонаж породив найбільшу кількість яскравих діалогів у фільмі, які можна просто розтягнути на цитати. А чого тільки варта сцена з коштовностями на березі острова! До речі, за свою роботу в грудні 2022 року актор отримав нагороду як найкращий актор від премії Європейської кіноакадемії.

Реакція на фільм

Прем’єра "Трикутнику смутку" відбулася на Каннському фестивалі в травні 2022 року, де Естлунд отримав головну нагороду і, таким чином, став одним із дев’яти режисерів, які двічі отримували Золоту пальмову гілку за всю історію. Також в Каннах Естлунд отримав нагороду AFCAE Art House Cinema Award, яка дає можливість фільму потрапити в прокат до більшої кількості артхаусних кінотеатрів.

Кадр з фільму "Трикутник смутку" / фото Arthouse Traffic

Також фільм був номінований на п'ять номінацій премії Європейської кіноакадемії, що вважається європейським "Оскаром". Під час церемонії оголошення переможців в грудні 2022 року "Трикутник смутку" отримав чотири нагороди: "Найкращий фільм", "Найкращий режисер", "Найкращий сценарій" та "Найкращий актор".

Видання Time Out назвало фільм "ідеальною комедією для нашого часу", Variety – "до жаху смішним", а The Wall Street Journal – "одним із найбільш яскравих та провокаційних фільмів року".

Рейтинг картини на платформі IMDb становить 7,6 з 10 балів, на Rotten Tomatoes – 70% схвалення від критиків і 72% від глядачів, а на Metacritic – 63 бали зі 100 від кінооглядачів та 7 балів з 10 від широкої аудиторії, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

В Україні прем’єра фільму відбулася на Київському тижні критики в жовтні 2022 року, в широкий український прокат фільм вийшов 8 грудня 2022 року.

Наш вердикт

"Трикутник смутку" – це кіно, дуже актуальне для нашого часу. Фільм тонко висміює усі вади, притаманні нашому суспільству: зацикленість на грошах, культ зовнішності, егоїзм, експлуатація, харасмент, зловживання владою, гроші на крові тощо. З усім цим ми стикаємося щодня в реальному житті чи в хроніках ЗМІ, тож байдужим залишитися просто неможливо.

Кадр з фільму "Трикутник смутку" / фото Arthouse Traffic

При цьому фільм є доволі жвавим, з рівномірно розподіленим зрозумілим гумором, красивою картинкою та кількома несподіваними поворотами, тож нехай вас не відлякує його статус "фестивального кіно". Особливо на контрасті з минулорічним переможцем Канн "Титаном", який лише одним коротким описом сюжету вже відлякував потенційних глядачів.

Будемо чесні, часом фільми-переможці та учасники європейських кінофестивалів не дуже "заходять" масовим глядачам – десь через надто повільний темп, десь через надто складний сюжет, десь через надмірну метафоричність, десь через огиду. У випадку ж з "Трикутником смутку" все це витримано в зразковому балансі, тож майже 2,5 години екранного часу пролітають на одному диханні. Тут ви зможете і посміятися, і подумати про важливе, і щось переосмислити, але при цьому ви не вийдете з кінотеатру пригніченими.

Так, і у випадку з "Трикутником смутку" часом можна було побачити відгуки про наявність дещо шокуючих чи відразливих сцен, однак насправді там нічого прямо такого немає, що могло б шокувати українця зразка 2022 року.

Загальна оцінка – 9 з 10 балів.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найцікавіших серіалів грудня 2022 року.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся