Кадр з фільму "Виживуть тільки коханці" / скріншот з YouTube

14 грудня 2023 року, на честь 10-річчя стрічки, в українських кінотеатрах розпочнеться ретроспективний прокат фільму Джима Джармуша про любов двох тендітних вампірів-аристократів – "Виживуть тільки коханці" (Only Lovers Left Alive).

За сюжетом фільму, закохані вже багато століть Адам та Єва не вбивають людей заради харчування. Вони пишуть музику, медитують та проводять час вдвох. Однак все змінюється з приїздом молодшої сестри Єви Ави – вампірки, що ще не приборкала свою дикість.  

З нагоду виходу фільму УНІАН разом з "Артхаус Трафік" зібрав пʼять цікавих фактів про фільм, який можна переглядати не один раз.

Режисер

Режисер фільму Джим Джармуш – п'ятиразовий призер Каннського кінофестивалю (і дев'ятиразовий претендент на головну нагороду – "Золоту пальмову гілку"), володар премії Європейської кіноакадемії, "Золотого леопарда" Міжнародного кінофестивалю в Локарно, а також призер "Санденсу".

Кадр з фільму "Виживуть тільки коханці" / скріншот з YouTube

Його найвідоміші фільми: "Патерсон" з Адамом Драйвером, "Мрець" із Джонні Деппом, "Ніч на землі" з Вайноною Райдер.

Акторський склад 

У головній жіночій ролі – володарка премії "Оскар" Тільда Свінтон ("Орландо", "Пляж", "Доктор Стрендж", "Суспірія"). За роль вампірки Єви акторку було номіновано на кінокритичні премії від Indiwire, Альянсу жінок-журналісток, також вона отримала премію "Незалежний дух".

У головній чоловічій ролі – зірка франшизи "Тор" та серіалу "Локі" від Marvel, дворазовий номінант на премію "Еммі" Том Гіддлстон.

Кадр з фільму "Виживуть тільки коханці" / скріншот з YouTube

Також у стрічці грають Міа Васіковська ("Аліса в країні чудес", "Клуб Зеро"), Джон Герт (франшиза "Гаррі Поттер", "Чужий", "Меланхолія"), Джефрі Райт ("Бетмен" Метта Рівза, франшиза "Голодні ігри"), Антон Єльчин ("Зоряний шлях", "Ніч страху") та інші.

Музика

Саундтрек до фільму отримав нагороду на Каннському кінофестивалі, де відбулася його світова премʼєра. Його написав голландський композитор-мінімаліст Йозеф ван Віссем.

Кадр з фільму "Виживуть тільки коханці" / скріншот з YouTube

Також у фільмі звучить музика гурту Джима Джармуша SQÜRL та ліванської виконавиці Ясмін Хамдан. 

Костюми

Глядачів фільму просто заворожує вбрання героїв. Поєднання сучасності з готикою та східними елементами створює еклектичний світ, в якому живуть закохані вже не одне століття.

Кадр з фільму "Виживуть тільки коханці" / скріншот з YouTube

Художницею з костюмів стала Біна Дайґелер, яка була номінована на премію "Оскар" за костюми до фільму "Мулан", а також працювала над серіалом "1899" та стрічкою "Манк" Мартіна Скорсезе, що виходили на Netflix.

Рейтинги

Фільм посідає 35-е місце в списку "100 найкращих фільмів останнього десятиліття" від Indiewire та входить до топ-10 фільмів 2010-х від Time. За версією BBC "Виживуть тільки коханці" – на 72-му місці зі 100 найкращих фільмів 21 століття. 

Кадр з фільму "Виживуть тільки коханці" / скріншот з YouTube

Нині рейтинг фільму на IMDb становить 7,2 бали із 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 86% схвалення від критиків з відзнакою "Сертифікована свіжість" та 75% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти оцінили фільм в 79 балів зі 100, а широка аудиторія – в 7,5 балів з 10, що в обох випадках відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Вас також можуть зацікавити новини: