Кадр з фільму "Я, Ніна" / фото Arthouse Traffic

7 вересня 2023 року на великі екрани українських кінотеатрів вийде драма "Я, Ніна", натхнена особистою історією відомої телеведучої та журналістки Яніни Соколової. Вона – не лише ідеолог фільму, але й прототип головної героїні та одна з його продюсерок.

УНІАН разом з Arthouse Traffic зібрав цікаві факти про створення стрічки.

Про що фільм

Центральна постать у сюжеті – Ніна Сокіл, сильна особистість, вродлива та амбітна, яка досягла успіху в кар'єрі телеведучої. В її житті втілені всі мрії – кохання, професійне зростання, вірні прихильники. Але раптова катастрофічна новина ламає всі плани, досягнуті зіркою за довгий час. Саме ця перепона змушує її зрозуміти, хто вона є насправді, та що має справді вагоме значення в житті.

Зародження ідеї та створення фільму

Робота над стрічкою розпочалася у 2019 році. Ідея виникла як частина однойменного мультимедійного проекту, мета якого – допомогти онкохворим людям усвідомити цінність свого життя та почати боротися за нього. Того ж року фільм став одним із переможців конкурсного відбору Держкіно та частково отримав державне фінансування. На той момент головну роль мала виконати Яніна Соколова, а режисером був заявлений Володимир Харченко-Куликовський.

Проте з часом концепція змінилась, і фільм із формату біографічного трансформувався в ігрову історію. Марисю Нікітюк було запрошено до проекту як нову сценаристку та режисерку. Написання нового сценарію зайняло близько року, адже спершу узгоджувався вектор руху ідеї, обриси головної героїні та каркас її історії. Далі Нікітюк брала інтерв'ю в онкопацієнтів, їхніх родичів та лікарів, фіксувала ті історії й образи, які працювали б на поставлене завдання. Для втілення головної ролі обрали акторку Ксенію Хижняк, а Яніна Соколова натомість зайнялася продюсуванням – разом з Юлією Сінкевич. 

Фільмування завершили в березні 2021 року. На момент початку повномасштабного вторгнення фільм перебував на стадії постпродакшну. Продюсерки фільму рятували матеріал з напівоточеного Києва, перевозили його до Польщі, а згодом до Німеччини.

Акторські роботи

У головній ролі глядач побачить акторку театру, психологиню та популярну блогерку Ксенію Хижняк, для якої стрічка "Я, Ніна" стала дебютом на великому екрані.

Поряд із Ксенією з'являються й інші акторські таланти. Наприклад, Олексій Тритенко, відомий своїми ролями у фільмах "Мирний-21" та "Я працюю на цвинтарі". Зараз Тритенко служить у Збройних Силах України.

Кадр з фільму "Я, Ніна" / фото Arthouse Traffic

Максима Панченка український глядач знає зі стрічки "Червоний. Без лінії фронту".

Не менш значущий внесок до кінопроекту робить Ігор Колтовський, що здобув визнання завдяки своїм ролям у "Поганих дорогах", "І будуть люди" та "Червоному".

Професійна команда 

Режисерське крісло в цьому проекті зайняла Марися Нікітюк, відома завдяки своєму попередньому фільму "Коли падають дерева", який був представлений на Берлінале та отримав нагороду за найкращий дебют за версією Національної премії кінокритиків "Кіноколо" у 2018 році.

Оператором-постановником виступив Сергій Михальчук – лауреат престижної нагороди "Срібний ведмідь" на Берлінському кінофестивалі. Український глядач міг бачити його операторську роботу у таких відомих стрічках як "Довбуш", "Дике поле" та "Поводир". З початком повномасштабного вторгнення Михальчук вступив до лав ЗСУ. Нещодавно у відкритому доступі з'явилася серія документальних мініфільмів "Культура vs Війна", де один із епізодів присвячений Сергію Михальчуку, зокрема, його життю та вибору між творчістю та військовою службою.

Кадр з фільму "Я, Ніна" / фото Arthouse Traffic

Композитором фільму став Антон Байбаков – визнаний професіонал у галузі музичного оформлення кіно. У його доробку – такі значущі фільми як "Залізні метелики", "Віктор_Робот" та "Брама". Його музика допомагає створити атмосферу та підкреслити емоційну сутність фільмів, додаючи їм глибину та відчуття повноти.

У трейлері до фільму звучить пісня "Сьомий день" рок-гурту "Друга Ріка", що стала офіційним саундтреком стрічки. Крім того, фронтмен гурту Валерій Харчишин з’явився у фільмі в камео.

Крісло режисера монтажу посів Іван Банніков, у портфоліо якого вже є фільми "Люксембург, Люксембург", "Земля блакитна, ніби апельсин" та попередня стрічка Марисі Нікітюк "Коли падають дерева". З початком повномасштабного вторгнення Іван Банніков також приєднався до Збройних Сил України.

Проект "Я, Ніна"

Фільм входить до однойменного мультимедійного проекту, спрямованого на надання підтримки людям, які стикаються з онкологічними захворюваннями, з метою допомогти їм осмислити важливість свого життя та розпочати активну боротьбу за нього.

Кадр з фільму "Я, Ніна" / фото Arthouse Traffic

У 2019 році також вийшла книга "Я, Ніна: тепер я нічого не боюся", авторками якої виступили Ольга Купріян та Яніна Соколова. Героїня ділиться тим, як поступово змінювався її фізичний і зовнішній стан та про ті потрясіння, які спіткали її на шляху в складний період. 

Проте режисерка Марися Нікітюк зазначає, що хоч книга й фільм мають одну назву, а в центрі обох проектів – особистість й історія Яніни Соколової, насправді сюжет суттєво відрізняється і від реальної історії, і від книги. 

Фестивальна історія

Світова прем'єра фільму "Я, Ніна" відбулася на кінофестивалі Tallinn Black Nights Film Festival, який входить до переліку 15 найпрестижніших кінофестивалів у світі. 

Інший показ відбувся на другому за масштабом та значенням фестивалі Німеччини, Filmfest München.

Кадр з фільму "Я, Ніна" / фото Arthouse Traffic

Фільм "Я, Ніна" також був обраний як фільм-відкриття міжнародного кінофестивалю "Миколайчук OPEN" у Чернівцях. Овації перших українських глядачів тривали 10 хвилин.

Вас також можуть зацікавити новини: