Переможця оберуть у червні 2024 року / фото УНІАН

Українська кіноакадемія оголосила номінантів на національну кінопремію "Золота дзиґа-2024". Цьогоріч за звання найкращого фільму змагатимуться 5 стрічок.

На сторінці кінопремії в Instagram вказано, що учасників обирали з 40 фільмів і 10 серіалів. Переможців кінопремії обиратимуть у червні 2024 року.

До слова, Українська кіноакадемія заснувала "Золоту дзиґу" у 2017 році. Головним символом і нагородою є статуетка "Золота дзиґа". Вона символізує невпинний розвиток українського кіно.

"20 днів у Маріуполі"

У фільмі показуються 20 днів в Маріуполі, які провів режисер Мстислав Чернов разом зі своїми колегами після початку війни. Вони зафільмували документальні кадри знищення окупантами міста та людей. У фільмі зображено перші 20 днів облоги та обстрілів Маріуполя росіянами. Режисер Мстислав Чернов, кореспондентка Василиса Степаненко та фотограф Євген Малолєтка були єдиними журналістами в окупованому місті у березні 2022 року. Вони зафільмували усі звірства росіян та знищення міста. Зауважимо, що стрічка вже отримала Оскар та BAFTA.

"Довбуш"

"Довбуш" – це історичний фільм від Олеся Саніна. У стрічці зображені події XVIII століття в українських Карпатах. Два брати Іван та Олекса Довбуші ведуть за собою ватагу опришків і стали надією для народу у війні з ворогами. Однак пізніше шляхи братів розходяться, а місцеве панство робить усе, аби придушити волелюбні настрої населення.

"Ля Палісіада"

Режисером фільму став Філіп Сотниченко. У картині він показав події 1996 року – останній рік існування смертної кари в Україні. Головними героями стали психіатр Олександр та його товариш – слідчий Ільгар. Вони розслідують вбивство поліцейського. Троє героїв працювали разом, товаришували та мали почуття до однієї жінки. А зараз вона вдова загиблого.

"Уроки толерантності"

Режисер Аркадій Непиталюк показав у фільмі історію провінційної української родини, яка опинилася у скруті. Для того, щоб заробити на життя, вони погодилися взяти участь у європейській програмі. Для цього вони мають прийняти до себе хлопця нетрадиційної орієнтації.

"Як там Катя?"

Головна героїня Анна – мати-одиначка, яка стала ще й опорою для всієї родини: сестри, матері та маленької доньки Каті. Спочатку фільму зображена щаслива Анна, яка готується розвочати нове життя. Жінка взяла кредит на житло і намагається створити найкращі умови для своєї дитини. Згодом Анна потрапляє у біду. Режисером фільму стала Крістіна Тинькевич.

Нагадаємо, раніше було оголошено повний список фільмів-претендентів кінопремії "Золота Дзиґа".

Вас також можуть зацікавити новини: