
У середині осені багато українців замислюються, як зберегти картоплю без льоху до весни. Вигідніше купувати коренеплоди в сезон, а потім використовувати їх для приготування їжі аж до весни. Це дасть змогу економити на продуктах, не обмежуючи себе в їхній різноманітності.
Де зберігати картоплю, якщо немає льоху
Хоча льох вважається найкращим місцем зберігання, не кожен живе в приватному будинку з хорошим підвальним приміщенням. Однак це не причина відмовлятися від довгострокового зберігання картоплі у себе вдома.
Ми розібралися, що можна використовувати замість льоху. Добре підійдуть:
- балкон;
- комора;
- ніша;
- полиця під підвіконням.
При цьому засклений балкон варіант буде кращим варіантом, ніж тепла комора. Місце для картоплі має бути з хорошою вентиляцією, щоб не накопичувалася волога і не розвивалася цвіль. Також важливо, щоб простір був темним, інакше коренеплоди позеленіють і стануть токсичними.
Тому на балконі картоплю краще розміщувати в ящиках. Їх потрібно утеплити соломою або мішковиною для захисту від холоду. Можна навіть придбати контейнери з термоізоляцією. У них картоплю легко зберігати навіть у самій квартирі.
Для тих, хто проживає в сільській місцевості, доступний незвичайний спосіб. Для нього потрібно зробити бурту - яму, вкриту соломою/хвоєю і землею.
Викопуємо яму близько 70 сантиметрів, вистилаємо її гілками, викладаємо коренеплоди і накриваємо хвоєю і землею зверху. Однак за цього методу картоплю можна діставати тільки навесні.
Крім того, для зберігання підійдуть контейнери з тирсою або піском:
- беремо ящик або картонну коробку;
- насипаємо на дно сухий пісок або тирсу;
- викладаємо один шар коренеплодів;
- присипаємо піском;
- повторюємо.
Важливо дотримуватися балансу температури. Якщо буде занадто тепло, картопля почне проростати, а в холоді - стане солодкою через перетворення крохмалю на цукор. Ідеальна температура для неї 2-4 градуси. Також хорошим варіантом буде додати в ящик із картоплею буряк - він прибере зайву вологу.
Як зберегти картоплю на зиму без льоху
Для якісного зберігання коренеплодів важливе не тільки місце, а й інші нюанси - підготовка та підтримання.
У тому, як зберігати картоплю без льоху, є чимало правил. По-перше, необхідно перебрати овочі. На тривале зберігання варто брати цілі бульби, без будь-яких пошкоджень. Один гнилий коренеплід здатний погубити всі, які розташовані поруч із ним.
В ідеалі картоплю варто перебирати десь раз на місяць. Тоді ж можна буде прибрати паростки, які неминуче з'являться. Ранньостиглі сорти проростають ще восени і рідко "доживають" до грудня. Тому для зберігання краще скористатися середньостиглими або пізньостиглими сортами. Вони проростають рідше, особливо, якщо буде низька вологість і відповідна температура.
Звісно, обламування паростків подовжить терміни зберігання, проте ефективніше буде запобігти їхній появі. Для цього варто додати до коренеплодів яблука або часник. Вони виділяють фітонциди, які сповільнять проростання.
Існує й інший народний лайфхак. Додайте кілька жолудів або каштанів - вони теж мають фітонцидні властивості.
Додатково можна обробити бульби розчинами, які перешкоджають проростанню і гниттю. Наприклад, варто зробити слабкий розчин марганцівки. Він захистить овочі від грибка і бактерій.
Також підійдуть крейда і деревна зола. Обробляти ними потрібно тільки сухі картоплини, щоб не створити умови для гниття.