Психолог Катерина Клюшниченко / instagram.com/psycholog_katarina

Тема зрад - одна з найпопулярніших. Хтось каже, що "лівак зміцнює шлюб", а хтось трясеться над своєю другою половинкою, щоб в їхніх стосунках не з'явився третій. Однак від зрад ніхто не застрахований. Чому, на вашу думку, люди потрапляють у любовні трикутники?

Дуже часто зради виникають через порушену комунікацію між партнерами. У них може бути різна статева конституція, може відрізняться мова кохання. Може бути відчуття того, що я не важливий і не значущий у стосунках, і через це людина йде на зраду. Але будь налагоджена комунікація в парі, багато чого можна було б уникнути, прояснити і допомогти відчувати одне одному себе у стосунках добре.

Хто частіше схильний до зрад - чоловіки або жінки?

Відео дня

Я не думаю, що це те, на що слід спиратися у стосунках. Але за статистикою і соціальним дослідженням, чоловіки схильні більше.

Які існують найпоширеніші причини зрад?

Одна з головних причин - партнери не чують і не розуміють одне одного. На це можуть вплинути і інші фактори: пропали почуття, різна статева конституція, внутрішня заборона на розставання, потреба в самоствердженні, відсутність емоційної близькості.

Не секрет, що жінки люблять себе накручувати і придумувати те, чого, насправді, може і не бути. Давайте розберемося, як розпізнати, що ваш партнер зацікавлений у комусь іншому.

Перше, що хочеться сказати, що від зради не застрахований ніхто. Ми ніколи не можемо бути впевнені в собі на 100%, що вже говорити про іншу людину. Але є загальні ознаки того, що одному стає цікавий інший, проте вони не говорять про зраду. Швидше за все, про інтерес до когось. І якщо ви в своєму партнері щось з цього виявили, то найвірнішим буде - поговорити чесно і відкрито, що між вами відбувається, щоб був шанс налагодити все.  

Отже, головні ознаки:

  • різка зміна зовнішності або раптове бажання мати інакший вигляд;
  • раптово з'явилися паролі на телефоні і комп'ютері;
  • партнер став часто поза зоною доступу, не відповідає так, як раніше на ваші дзвінки та повідомлення;
  • якість інтимного життя змінилася, можливо з'явилося щось нове;
  • ревнощі або підозра свого партнера (часто ми проектуємо на близьких людей те, що є в нас самих);
  • пошук причин, всілякі способи, як не бути разом. 
Пережити зраду складно, - психолог / instagram.com/psycholog_katarina

До речі, жінки, щоб викрити чоловіка в зраді, часто вдаються до порад з форумів. Наприклад, на одному з таких сайтів пропонують залишити в будинку партнера свою річ. І якщо вона зникне до її наступної появи в будинку, значить, там була інша жінка. 

Я думаю, що це відбувається найчастіше через те, що люди бояться відкрито говорити про проблеми у стосунках. Не хочуть бачити і визнавати те, що у стосунках двоє людей і вина як на одній, так і на іншому. І для того, щоб не йти в цей діалог і визнавати свою відповідальність, зіткнутися з цим страхом, люди шукають такі всілякі способи. 

Я завжди за діалог. І тільки в розмові, прояснюючи, можна насправді все зрозуміти.

Я думаю, у кожної людини є страх, що щось може зруйнуватися. Напевно, тому багато хто замовчує факт зради, бо після такої новини не кожен захоче продовжувати стосунки.

Я не можу сказати, зізнаватися в зраді чи ні. Але в даному випадку важливо думати не тільки про себе, але і про свого партнера, про те, які він випробує почуття, дізнавшись про це.

При цьому в щиросердному зізнанні є "плюс" - ви можете отримати шанс все виправити. Але і від "мінуса" ніхто не застрахований - ви можете втратити те, що маєте. Не всі готові на здоровий діалог після такого зізнання.

Як пережити зраду?

В першу чергу, важливо прийняти свої почуття і те, що відбувається всередині. Це може бути злість, розчарування, ненависть, апатія... Проживати це дуже складно, бо зрада може як би руйнувати все те, що було до цього, поставити під сумнів реальність того, що відбувалося раніше. 

В цілому зрада не є чимось страшним і жахливим, але багато хто робить з цього трагедію. Насправді, вона лише показує парі, що є проблема у стосунках, вказує на те, що є сенс поговорити про те, що відбувається між людьми, і чому все ж це сталося.

Після зради можна зберегти стосунки, - психолог / instagram.com/psycholog_katarina

Є якась модель поведінки під час такої розмови по душам, щоб не нашкодити стосункам ще більше?

Думаю, це дуже індивідуальний момент, і все залежить від того, яка була причина. Адже якщо партнер відчуває почуття до іншої людини або зрадив через те, що його ігнорує вдома кохана або коханий (щоб привернути до себе увагу), то це різні зради. 

Важливо, в першу чергу, зрозуміти, що зрада - це однозначно крик про допомогу! Такий своєрідний крик. І це про біль всередині. Біль того, хто зіткнувся зі зрадою і біль того, хто зрадив. 

Чи згодні ви з думкою, що той, хто зрадив один раз, зробить це і вдруге?

Ні, не згодна. Я знаю багато випадків, коли після зради вдавалося зберегти стосунки і коли партнер щиро шкодував про це. Людям варто розуміти, що навіть після такого вчинку партнера, як зрада, в їхніх стосунках ще все може бути добре. 

Важливо, щоб обидва партнери були в дорослому стані і розуміли, що ця ситуація вказувала на те, над чим важливо їм працювати.