Ланчо Мей - одна з останніх власниць "ніжок-лотосів" / скріншот

Програма "Світ навиворіт" Дмитра Комарова протягом довгих років розповідала глядачам несподівані факти про звичаї різних країн. Одного разу Комаров відправився в Китай, де знайшов одну з останніх власниць "ніжок-лотосів".

Сьогодні цій жінці 83 роки. Її стопа довжиною 9 сантиметрів - це результат традиційного китайського обряду, коли в дитинстві дівчаткам ламали пальці і туго бинтували ноги, щоб вони не росли. На щастя, сьогодні ці болючі традиції в минулому.

"Найстрашніше, що "ноги-лотоси " - це не рідкісне явище. Абсолютно у всьому Китаї близько тисячі років так страждали всі жінки. Якщо ти дівчина, тобі ламають пальці, тому що стандарти краси того часу говорили, що ти не вийдеш заміж", - розповідав Дмитро Комаров у своїй програмі. 

Варто відзначити, що в Китаї жінки з "ногами-лотосами" носили особливе взуття - традиційні туфлі-лотоси. 

Ланчо Мей - одна з останніх власниць "ніжок-лотосів" / скріншот

Ланчо Мей згадала, як в дитинстві батьки карали її за те, що вночі та потай послаблювала бинти: 

"У 12 років почали бинтувати ноги. Я пам'ятаю, що було дуже боляче. Я сильно плакала, бо не могла стояти і ходити. По початку мені бинтувала мама, а коли я стала старшою, навчилася сама. Коли бинтувала мама, було дуже боляче. Іноді я прокидалася вночі і трохи послаблювала бинти. Так багато хто робив, але деякі батьки суворо карали за таке: ламали пальці і знову бинтували ступні".

У програмі "Світ навиворіт" Дмитро Комаров разом з володаркою таких "ніжок-лотосів" відправився до лікаря. Доктор на прикладі рентгена здорової ноги і "ніжки-лотоса" показав різницю. На знімку звичайної людини видно, що всі пальці розділені, а ось у героїні сюжету стопа - це один кістковий масив. 

Зліва-рентген героїні з "ніжками-лотосами", праворуч-стопа звичайної людини / скріншот

Детальніше дивіться у 19 серії 11 сезону шоу "Світ навиворіт":

Нагадаємо, названо найнебезпечніші страви, які пробував Дмитро Комаров.

Вас також можуть зацікавити новини: