Принц Гаррі і Меган Маркл / фото REUTERS

Принц Гаррі та Меган Маркл повинні повернути британським платникам податків 5 мільйонів фунтів стерлінгів (понад 160 млн гривень), якщо вони хочуть вийти з королівської родини.

Про це пише ТСН з посиланням на The Independent.

За словами британців, які виступають за скасування монархії, герцог і герцогиня Сасекські повинні негайно повернути гроші, витрачені на їхнє весілля у Віндзорському замку, а також суму, в яку їм обійшлася реконструкція сімейного котеджу Frogmore.

Відео дня

Читайте такожКоролева Єлизавета підтримала рішення принца Гаррі і Меган Маркл вийти із монаршої сім’ї

"Минуло менш як два роки, як ми витратили мільйони на їхнє весілля. Ми витратили два з половиною мільйони на їхній будинок, а через вісімнадцять місяців вони тікають і відмовляються від усіх обов’язків. Я вважаю, що вони повинні повернути нам мільйони. Вони повинні якнайшвидше перестати витрачати наші гроші", - заявив The Independent Грем Сміт, генеральний директор ініціативної групи "Республіка".

Нагадаємо, принц Гаррі прокоментував рішення вийти з королівської родини. За його словами, після одруження з американською акторкою Меган Маркл вони сподівалися, що продовжать служити королеві, але без державного фінансування. "На жаль, це було неможливим, - сказав Гаррі. - Відчуваю велику печаль, що дійшло до цього". 

Принц Гаррі і Меган Маркл більше не використовуватимуть титули Його і Її Королівська високість. Також вони не отримуватимуть кошти на виконання своїх королівських обов'язків. Разом з цим пара зголосилася відшкодувати кошти платників податків, витрачені на реконструкцію їхнього сімейного котеджу Frogmore - він залишиться їхнім домом у Британії. Обійдеться це парі у близько 2,4 млн фунтів (майже 76 млн гривень).

Королева Великобританії Єлизавета II підтримала рішення принца Гаррі і Меган Маркл відмовитися від королівських привілеїв і повідомила про "перехідний період" у цьому процесі. 

"Моя родина і я повністю підтримуємо бажання Гаррі і Меган почати нове життя як молода сім'я. Хоча ми б вважали за краще, щоб вони залишалися повноцінними членами королівської сім'ї, ми поважаємо і розуміємо їхнє бажання жити більш незалежним життям, залишаючись при цьому цінною частиною моєї родини", - йдеться в заяві королеви. 

У Великій Британії рішення принца Гаррі та його дружини Меган Маркл скласти обов'язки членів королівської родини викликало бурхливі суперечки.