Нацрада просить ВР зменшити бюрократичну тяганину при розгляді питань про анулювання ліцензій мовників / фото УНІАН

Національна рада з питань телерадіомовлення просить парламент внести зміни до законів щодо зменшення бюрократичної тяганини при розгляді питань про анулювання ліцензій мовників.

Як передає кореспондент УНІАН, про це у коментарі журналістам заявила заступник голови Нацради Уляна Фещук після засідання, на якому було прийнято рішення про позапланову перевірку телеканалу NewsOne у зв’язку з його наміром провести телеміст з російським державним телеканалом.

"Ми проситимемо парламент дозволити нам звертатися до суду щодо анулювання ліцензій у випадках, коли мова йде про інформаційну безпеку країни, про заперечення територіальної цілісності, або коли мова йде про повалення конституційного ладу, розпалювання ворожнечі без застосування нині діючої градації – попередження, потім штраф і аж потім - звернення до суду щодо анулювання ліцензії", - сказала Фещук.

Відео дня

Читайте також"Дешевий і небезпечний піар-хід перед виборами": Зеленський звернувся до українців через анонсований телеміст (відео)

За її словами, також регулятор проситиме Верховну Раду внести зміни до законодавства щодо скорочення термінів розгляду позовів Нацради в адміністративних судах, щоб отримати можливість оперативно й ефективно впливати на ситуацію.

"Оскільки на сьогодні процедура може тривати місяцями", - додала Фещук.

Вона пояснила, що на сьогодні ще жоден штраф, який Нацрада наклала на того чи іншого мовника за порушення ліцензійних умов, в тому числі й за трансляцію заборонено контенту, не сплачено, оскільки ліцензіати звертаються до судів, оскаржуючи такі рішення Нацради, а розгляди позовів у судах першої та апеляційної інстанцій тривають місяцями.

Говорячи про терміни, впродовж яких парламент міг би розглянути законодавчу пропозицію Нацради, Фещук зауважила, що теоретично внести зміни до законів депутати можуть ще цьому тижня, оскільки у ВР зареєстровано законопроект з подібними пропозиціями авторства голови Комітету з питань свободи слова та інформполітики Вікторії Сюмар, який можна було б оперативно доопрацювати у профільному комітеті, щоб у четвер, 11 липня, винести його на розгляд народних депутатів.

Як повідомляв УНІАН, на 12 липня був анонсований телеміст між російським пропагандистським телеканалом "Росія" та українським NewsOne.

8 липня в.о. голови СБУ Іван Баканов запропонував президенту скликати засідання РНБО для запровадження санкцій проти юридичних осіб, що мовлять під логотипами "112 Україна" і NewsOne.

Читайте такожПід Нацрадою, яка розглядає питання щодо скандалу довкола NewsOne, активісти запалили фаєри (фото, відео)

Після цього телеканал NewsOne повідомив про скасування анонсованого телемосту.

Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що ГПУ відкрила кримінальне провадження про замах на скоєння державної зради у зв’язку з намірами телеканалу NewsOne провести телеміст з російським телеканалом. Також Луценко заявив, що один з бенефіціарів NewsOne є співвласником російського ПАТ "Промсвязьбанк", через який фінансуються оборонні замовлення Росії.

В РНБО відбулася нарада з питань забезпечення інформаційної безпеки. За підсумками наради було дано ряд доручень, зокрема, СБУ та Нацполіції щодо "забезпечення національної інформаційної безпеки з неухильним дотриманням свободи слова".

Сьогодні, 9 липня, Нацрада ухвалила рішення провести позапланову перевірку NewsOne.