ГПУ зареєструвала кримінальне провадження про замах на скоєння держзради через наміри NewsOne провести телеміст / фото УНІАН

Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження про замах на скоєння державної зради у зв’язку з намірами телеканалу NewsOne провести телеміст з російським каналом «Росія».

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко.

Читайте такожКремль прокоментував пропозицію Зеленського Путіну про переговори щодо України

Відео дня

«У зв‘язку з намірами телеканалу провести спільний телеміст з російським підсанкційним каналом ГПУ зареєструвала сьогодні провадження про замах на скоєння державної зради шляхом надання інформаційної підтримки підривній діяльності проти України», - написав він.

«Причетні - від власника каналу до ведучого, що оприлюднив анонс, - викликані на допит. Готується подання до суду про арешт активів», - додав Луценко.

Прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган у Facebook повідомила, що проведення досудового розслідування доручено слідчим Головного слідчого управління СБУ. За її словами, вказані дії підпадають під ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (Державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їхнім представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України). За такі дії передбачено покарання позбавленням волі на строк від 10 до 15 років.

«Генеральною прокуратурою України з цього приводу 08.07.2019 дане кримінальне правопорушення зареєстровано в ЄРДР за ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 111 КК України (закінчений замах на державну зраду)», - додала Сарган.

«Слідчим ГСУ СБУ процесуальним керівником надано доручення щодо допиту власника телеканалу «NewsOne» Тараса Козака та генерального продюсера телеканалу Василя Голованова, а також проведення необхідних слідчих (розшукових) дій», - уточнила Сарган.

Як писав УНІАН, напередодні стало відомо, що телеканал бізнес-партнера Віктора Медведчука NewsOne і російський пропагандистський канал «Росія1» планували провести телеміст під назвою «Треба поговорити».

У зв'язку з цим СБУ ініціювала засідання РНБО та запропонувала запровадити санкції проти телеканалів NewsOne та «112 Україна».

Після цього NewsOne заявив про скасування телемосту з Росією через "погрози".

Президент України Володимир Зеленський назвав анонсований телеміст дешевим піарходом, який має на меті розділити українців на два табори. Також він звернувся до президента РФ Володимира Путіна із пропозицією провести переговори в Мінську.