Телеканалу відправлять листа, після чого почнеться перевірка / фото УНІАН

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила розпочати позапланову перевірку телеканалу NewsOne у зв’язку з намірами його керівництва провести телеміст з російським телеканалом.

Як передає кореспондент УНІАН, таке рішення було прийнято сьогодні на позачерговому засіданні Нацради стосовно ситуації навколо телеканалу.

Читайте такожЗМІ повідомили про зв'язок телеканалу NewsOne з ще одним російським банком

Відео дня

Під час обговорення члени Нацради констатували, що не мають повноважень для оперативного реагування на ситуації, подібні до тієї, що склалася днями, коли телеканал NewsOne планував провести телеміст з російським державним телеканалом.

Член Нацради Уляна Фещук запропонувала ухвалити відповідний проект рішення.

У рішенні регулятор «звернувся до ліцензіата, телеорганізацій та провайдерів програмної послуги (кабельне телебачення – УНІАН) щодо необхідності неухильного дотримання у своїй діяльності вимог законодавства, зокрема, закону України про санкції, оскільки кожен мовник при створенні програм має перевіряти, чи немає санкційних телеканалів у списку тих телеканалів, які він транслює».

Другим пунктом рішення пропонується створити робочу групу із залученням СБУ, Ради нацбезпеки та оборони, Національного антикорупційного бюро, НАЗК з метою протидії антиукраїнській діяльності.

«Третім пунктом цього рішення ми звернемось до Верховної Ради про внесення змін до закону «Про телебачення та радіомовлення», оскільки в умовах війни Нацрада повинна мати більш широкі повноваження щодо запобігання антиукраїнській діяльності. Четвертим пунктом Нацрада поклала контроль за виконанням свого рішення на всіх членів Нацради», - сказала Фещук.

Окремо члени Нацради прийняли рішення щодо проведення позапланової перевірки телеканалу NewsOne.

У зв’язку з цим Фещук заявила: «Деякі фрази, які звучали в ефірі цього телеканалу, я навіть не можу прочитати, тому що мені дуже гірко, що деякі громадяни України їх озвучують в ефірі. Зокрема, щодо «фашистів», щодо «внутрішнього конфлікту».

Разом із тим, як зазначила Фещук журналістам після засідання, перевірка телеканалу триватиме щонайменше місяць через бюрократичні процедури.

Читайте такожБританський журналіст назвав чіткі кроки для знищення пропаганди РФ в Україні

За її словами, необхідно як мінімум за 5 днів попередити телеканал про перевірку.

«Телеканалу відправляється відповідний лист, потім триває перевірка. Це займає до трьох днів. Складається акт, який затверджується перевіряючими та телеканалом. Потім ми отримуємо додаткові пояснення від телеканалу, і потім на засіданні Нацради мають бути затверджені результати перевірки. Для того, щоб їх внести в порядок денний засідання, також необхідно попередити телеканал, щоб він був присутній на цьому засіданні, оскільки, якщо його не буде, то він обов’язково оскаржить процедуру. Враховуючи нашу практику та роботу пошти, ми відправляємо такі запрошення за два тижні до розгляду питання про проведення перевірки», - сказала Фещук.

Також вона додала, що інколи телеканали навмисно затягують процес, не забираючи кореспонденцію з поштових відділень.

«Відправлення лежать на пошті дуже довго, і ми вимушені публікувати повідомлення про запрошення телеканалу на засідання у себе на сайті та в ЗМІ, щоб дотриматися процедури», - сказала член Нацради.

Як повідомляв УНІАН, на 12 липня був анонсований телеміст між російським пропагандистськім телеканалом «Росія» та українським NewsOne.

8 липня в.о. голови СБУ Іван Баканов запропонував президенту скликати засідання РНБО для запровадження санкцій проти юридичних осіб, що мовлять під логотипами "112 Україна" і NewsOne.

Після цього телеканал NewsOne повідомив про скасування анонсованого телемосту.

Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що ГПУ відкрила кримінальне провадження про замах на скоєння державної зради у зв’язку з намірами телеканалу NewsOne провести телеміст з російським телеканалом. Також Луценко заявив, що один з бенефіціарів NewsOne є співвласником російського ПАТ "Промсвязьбанк", через який фінансуються оборонні замовлення Росії.

В РНБО відбулася нарада з питань забезпечення інформаційної безпеки. За підсумками наради було дано низку доручень, зокрема, СБУ та Нацполіції щодо "забезпечення національної інформаційної безпеки з неухильним дотриманням свободи слова".

Член Нацради з телерадіомовлення Сергій Костинський заявив, що Нацрада не може позбавити телеканал NewsOne ліцензії за пропаганду органів влади держави-агресора, за розпалювання ворожнечі, за fake news.

За його словами, у зв’язку з цим Нацрада планує звертатися до парламенту, щоб він вніс відповідні зміни до законодавства.