Віталій Кличко: У мене було величезне бажання викинути деяких депутатів із залу
Віталій Кличко: У мене було величезне бажання викинути деяких депутатів із залу

Віталій Кличко: У мене було величезне бажання викинути деяких депутатів із залу

12:34, 11.12.2006
4 хв.

У четвер, під час третьої сесії Київради, між депутатами відбулася бійка. Те, що сталося у сесійній залі відразу ж дістало найкомпетентнішу оцінку професіонала. Інтерв`ю

Як вже відомо, у четвер, під час третьої сесії Київради, між депутатами відбулася бійка. Те, що сталося у сесійній залі відразу ж дістало найкомпетентнішу оцінку професіонала. Лідер блоку свого імені Віталій Кличко заявив, що боксу він тут не побачив, “це скоріше була боротьба. Але, мушу вам сказати, що боксують у Київраді дуже непрофесійно”. Кличко також повідомив, що запропонував деяким депутатам безкоштовні уроки. Сьогодні ми попросили Віталія детальніше пояснити свою позицію. 

- Я сказав, що низько оцінюю професійні якості з високою часткою іронії. Я бачив усю цю штовханину, придушення один одного в залі міської адміністрації. Люди, які повинні вирішувати проблеми міста Києва, почали застосовувати фізичну силу. І у мене не було ніякого задоволення ні спостерігати за цим, ні знаходитися там. Тому я і сказав, що низько оцінюю і їх бійцівські якості, і власне їх як політиків. Адже головне уміння політика – в умінні знайти компроміс. 

- Вам не хотілося самому втрутитися в ситуацію?

- Я ніколи не використовував свої професійні навики за межами рингу, і, сподіваюся, мені не доведеться їх використовувати. Проте якщо мені буде хтось погрожувати, доведеться гасити запал нападаючих, вже використовуючи спортивні прийоми.

Відео дня

 - Ви не робили спроб втихомирити депутатів, які билися?

- Було величезне бажання узяти деяких депутатів за вухо і викинути з залу. Все, що відбувалося там, було, з одного боку, смішним, з іншого – сумним. Сумно, що такі базарні речі відбуваються в столиці, в Київраді.

- Вважаєте, що не мали рації обидві сторони чи хтось був більш неправий?

- В першу чергу, вся складність ситуації, що виникла сьогодні в Київраді, лягає на керівництво міста, на його мера, на секретаріат Київради. І виникло це все не на рівному місці. Негатив накопичувався довго і в певний момент досяг критичної фази – тоді достатньо було іскри, щоб спалахнуло полум`я. Провокатори зробили свою справу, і депутати взялися до активніших дій.

- Що Ви розумієте під негативом, що накопичився?

- Це  систематичне порушення регламенту, неповага до депутатів, проведення авторитарної політики. Все це мало місце з боку представників керівництва міста.

- Проте, все відбулося на тлі обговорення питання про підвищення тарифів на ЖКГ в 3,5 раза. Так чи інакше, ця проблема залишається. Ваші пропозиції щодо її вирішення?

- Останнім часом різко подорожчали енергоносії, ми розуміємо, що у зв`язку з цим тарифи підвищувати потрібно. Але це підвищення має бути аргументованим і не таким стрімким, як пропонується. Повинна бути компенсація тим верствам населення, які найбільше постраждають від підвищення, а це буде середній клас, який є основним прошарком Києва. Так, мер каже, що хоче забезпечити гідні компенсації пенсіонерам, але у мене є сумніви, в тому, що малозабезпечені платитимуть удвічі менше, такі заяви є абсолютним популізмом. Складається ситуація, коли велика частина грошей, що надійдуть від населення осяде в кишенях приватних структур, які стоять за цим підвищенням.

- Чи набудуть, врешті-решт, чинності «тарифи Черновецького»?

- Впевнений, що під натиском громадськості і депутатів тарифи все ж таки переглянуть.

- Якими Ви їх бачите?

- Ми зробили заяву від блоку «Демократичний Київ» (до блоку увійшли депутати від БЮТ, «Нашої України», «ПОРИ-ПРП» і ще деякі – Авт.) про те, що обгрунтоване підвищення тарифів може бути в два рази, але ніяк не в 3,5.

- Чекаєте нових бійок у Київраді?

- Сподіваюся, їх не буде. Але це багато в чому залежить від секретаря Київради і мера, які зобов`язані знаходити компроміси з депутатським корпусом.

- Як Ваше сьогоднішнє ставлення до Черновецького?

- Особисто до Леоніда Михайловича я прагну ставитися неупереджено, але, незважаючи на це, не сприймаю багатьох його рішень. Я знайомий з його передвиборною програмою мера, в якій йшлося про відкриті аукціони, критикувався Омельченко, який практикував авторитарний стиль управління. Черновецький критикував також те, що київські ресурси – майно, земля, бюджет – розподілялися по схемах усередині структур, близьких до керівництва КМДА. Але сьогодні ми бачимо, що влада змінилася, а існуюча система не покращала.

- Вважаєте, Омельченко був кращим за Черновецкого?

- Я не був депутатом Київради, коли мером був Омельченко. Але, на думку багатьох депутатів минулого скликання, його методи управління можна назвати демократичними в порівнянні з тим, що зараз робить Леонід Михайлович.

Розмовляв Олексій Просєкін

 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся