Благодатний вогонь приїхав до Києва без Московського патріархату
Благодатний вогонь приїхав до Києва без Московського патріархату

Благодатний вогонь приїхав до Києва без Московського патріархату

21:32, 23.04.2006
5 хв.

Президент привів доньок... Черновецький підвернув ногу… Представники Московського патріархату відмовилися брати участь у церемонії… Вогонь справді не обпалює…Репортаж…

Процес передання Благодатного вогню з Єрусалиму до Києва у Велику Суботу відбувався за участю вищих посадовців.

За кілька годин до цього площу перед Софійським собором, де мало відбутися урочисте богослужіння, оточили люди в цивільному. Всі чекали на Президента.

На початку восьмої до місця дії під`їхав Юрій Єхануров. Він усміхався широкою, на все обличчя, посмішкою і по тричі цілувався з якимись людьми, що підходили до нього. Важко було сказати, що це було – звичне вітання, прийняте в його колі, а може, старанний, але не дуже досвідчений у питаннях християнства прем`єр почав христосуватися наперед.

Відео дня

Благодатний вогонь приїхав до Києва без Московського патріархату Леонід Черновецький, з`явився трохи пізніше, також тричі обмінявся з прем`єром цілуваннями, після чого державні мужі вийшли до людей, що сумували за огорожею. Почався неквапливий діалог влади з електоратом. Прем`єр привітав усіх з святом, а Черновецький заходився роздавати свої візитівки. Виявилося, що у російськомовного мера української столиці візитки англійською мовою. «Добре, що не на нігерійською», - сказав ущипливо хтось.

Мер повідомив, що підвернув сьогодні вранці під час пробіжки ногу. Єхануров зауважив, що ногу Черновецькому пошкодила не влада. На запитання, де він бігає, Леонід Михайлович з властивою йому безпосередністю відповів:

- Не скажу, бо застрелять. Поки не наведуть лад… - Черновецький спіткнувся на цій фразі. Єхануров продовжив за нього:

- На Хрещатику бігатимемо на День Києва.

Черновецький погодився з цим, але чогось додав, що треба бігати по селах. Парафіяни засміялися – веселі все-таки у Ющенка люди працюють на розігріві. Близько восьмої з`явився Сам. Він вийшов до людей, привітав всіх з Великоднем і попрямував до Софії. Парафіяни тривожно ворожили – пустять їх всередину чи ні. Пустили. Щоправда, спочатку працівник Софійського заповідника попередив, щоб люди поводилися відповідно, зважаючи, що богослужінні присутній Президент. На що ті відповіли: «Та й ми прибули сюди не у фуфайках». Сотні три людей ввійшли всередину заповідника.

А тим часом у самому соборі Віктор Ющенко розмовляв з предстоятелем УПЦ Київського патріархату Філаретом, главою Української греко-католицької церкви Любомиром Гузаром, предстоятелем Української автокефальної православної церкви митрополитом Мефодієм. У розмові на теми духовності і єднання українських церков також брав участь предстоятель Української єпархії Вірменської апостольської церкви єпископ Григоріс Буніатян.

Віктор Ющенко задумано гуляв територією заповідника в оточенні київського мера, прем`єра, тримаючи за руки своїх дочок - Христину та Софійку, які були в світлих пальтечках. Серед супроводжуючих Президента персон можна було також роздивитися першого заступника голови Секретаріату президента Івана Васюника, керівника управління Секретаріату Маркіяна Лубківського, віце-прем`єра з гуманітарних питань Вячеслава Кириленка, голову Нацради з питань культури і духовності Миколу Жулинського. Пізніше з`явився син Леоніда Черновецкого Степан, який виглядав самотньо і стурбовано.

Благодатний вогонь приїхав до Києва без Московського патріархату Благодатний вогонь у спеціальній лампаді принесли тільки о дев`ятій. Президент разом з семінаристами запалив від нього 33 свічки (за віком Ісуса Христа), після чого їх встановили на свічники. Представники церков запалили лампадки від свічки з Благодатним вогнем для подальшого поширення по своїх храмах.

Потім Ющенко сказав промову про віру в духовність і про те, що добро завжди перемагає зло. Після цього попрямував з свитою до виходу, щоб попрямувати до Володимирського собору. А миряни, які стояли до цього на вулиці, попрямували до храму, що звільнився, щоб узяти собі частинку Благодатного вогню. В цілому все пройшло чинно, і було схоже на тихий сімейний вечір. Тільки треба врахувати, що на цьому вечорі була відсутня велика частина сім`ї: представники Московського патріархату відмовилися брати участь у церемонії разом з тими, кого вони вважають розкольниками.

До речі. Кореспондент УНІАН переконався, що Благодатний вогонь справді унікальне явище. Якщо в центр його полум`я сунути руку, ви не відчуєте гарячого. Дивлячись на те, як миряни торкалися вогню, що походив від жмені свічок з єрусалимським лейблом, я спочатку думав, що справа тут в особливих властивостях цих самих свічок, але потім узяв звичну свічку, запалив її від цього полум`я і торкнувся долонею. Боляче не було. Отак: думав - фокус, а виявилося - звичайне диво.

 

P.S. Благодатний Вогонь сходить у Храмі Гроба Господнього в Єрусалимі. Щорік на православний Великдень відбувається самозапалення лампад, що висять над Гробом Господнім, після чого цим вогнем запалюються тисячі інших лампад і свічок, які розвозять по всьому світові. Історія цієї події налічує майже дві тисячі років. Щоб стати його очевидцями, щороу до священного для християн місця прибувають тисячі прочан.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся