
Люди, які роками збирають трави, знають, для чого пити чай з листя малини - ягода багата на вітаміни E і C, антиоксиданти, магній, калій, а також дубильні речовини. Усі ці компоненти зміцнюють імунітет, шлунково-кишковий тракт і жіноче здоров'я.
- Коли потрібно збирати листя малини для чаю і які зривати
- Як сушити листя малини для чаю в домашніх умовах на зиму правильно
- Як заготовити ферментований чай із листя малини
Коли потрібно збирати листя малини для чаю і яке зрізати
Досвідчені дачники кажуть, що найоптимальніший час - це липень-серпень, коли рослина перебуває у стадії плодоношення, а листя зелене і соковите. Культура досягає піку своєї зрілості, а отже, концентрація корисних речовин буде максимальною.
Бажано збирати листя з 8 до 11 ранку, поки не зійшло пекуче сонце, бо вранці листя насичене ефірними оліями. Погода має бути ясною і сухою, у жодному разі не варто збирати листя після дощу - його важко буде сушити, може з'явитися цвіль.
Чай з листя малини буде корисним, тільки якщо ви приготуєте його з "правильної" сировини. Вибирайте яскраво-зелене свіже листя з верхніх пагонів. На ньому не має бути плям, отворів, слідів комах. Орієнтуйтеся і на розмір, ідеальний варіант - листя 5-10 см у діаметрі.
Озбройтеся гострим секатором або ножицями, щоб акуратно відрізати листок - у жодному разі не обривайте руками. Завжди залишайте мінімум половину від загальної кількості листя, інакше погубите рослину. Зібраний матеріал складайте в полотняний мішок або кошик - у целофановому пакеті листя може запріти. Перед тим як сушити листя малини для чаю не мийте його, якщо в цьому немає потреби - вода змиває левову частку ефірних олій.
Як сушити листя малини для чаю в домашніх умовах на зиму правильно
Після збору врожаю настає етап підготовки. Сушити листя можна різними способами, їх цілих три:
- Розкласти на чистій тканині в приміщенні з хорошою вентиляцією далеко від сонця на 5-10 днів, періодично перевертаючи листя.
- Застелити деко пергаментом, розкласти листя, сушити 2-4 години за температури 40-50 градусів із відкритими дверцятами.
- Скласти листя в дегідратор і сушити 4-6 годин за 40 градусів.
Чого точно не можна робити - так це залишати листя на сонці, бо ультрафіолет спалює сам лист і руйнує його хімічну структуру. З такого матеріалу не вийде смачний чай з листя малини - користь буде мізерно мала.
Найкраще зберігати висушене листя в скляних банках з кришкою або тканинних мішечках, але не в пластику. Гарне місце - кухонна шафа з температурою 15-25 градусів. За таких умов листя може зберігатися рік, потім краще оновити запаси. Протягом 12 місяців краще періодично перевіряти стан чаю на предмет цвілі, комах чи неприємного запаху. Якщо щось таке помітили - усе викидайте в сміття.
Як заготовити ферментований чай із листя малини
У процесі ферментації лист змінює свою структуру кілька разів, хімічна структура корисних речовин змінюється на краще.
Ферментований чай із листя малини теж можна зробити вдома:
- просушіть листя будь-яким зручним способом;
- скласти в пакет і прибрати в морозилку на 48 годин;
- узяти листя і руки та м'яти пальцями, поки не піде сік, або пропустити через м'ясорубку;
- скласти листя в соку в глибоку миску, зверху поставити тарілку і вантаж, прибрати на ніч у тепле місце;
- вранці викласти листя на пергамент, просушити в духовці годину за 80 градусів, потім ще півгодини за 60 градусів, не зачиняючи дверцят.
Зберігати ферментований чай з малини, на відміну від звичайного, можна два роки.