Боррель зазначив, що РФ обрала шлях конфронтації, анонсуючи часткову мобілізацію \ фото REUTERS

Віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель заявляє, що Росія обрала шлях конфронтації замість припинення війни проти України.

Про це йдеться у декларації Борреля, оприлюдненій на сайті Європейської Ради.

"Євросоюз засуджує останнє загострення Росією її незаконної, неспровокованої і необґрунтованої агресії проти України. Незважаючи на чисельні заклики міжнародної спільноти до Росії негайно припинити її військову агресію проти України, російське керівництво, на жаль, вирішило по-іншому", - зазначив Боррель.

Зокрема, високий представник ЄС заявив, що 21 вересня Росія обрала шлях конфронтації, анонсуючи часткову мобілізацію та підтримуючи організацію незаконних референдумів на наразі окупованих нею українських територіях, а також знову через погрози застосувати зброю масово знищення.

"ЄС суворо засуджує плани з організації незаконних референдумів, які спрямовані на анексію Росією територій Донецької, Херсонської, Луганської і Запорізької областей – частин України, які на даний момент окуповані Росією", - наголосив Боррель.

Він додав, що ці незаконні референдуми є ще одним кричущим порушенням незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України і серйозним порушенням Статуту ООН.

Боррель заявив, що дії Росії в Україні продовжують загрожувати миру і безпеці у Європі й у всьому світі, а також мають серйозні глобальні наслідки у вигляді посилення нестачі продовольства і збільшення цін на енергоресурси.

"ЄС повторює свої заклики до Росії дотримуватися принципів Статуту ООН і скасувати ці незаконні плани. Росія, її політичне керівництво, і усі причетні до організації цих "референдумів" та інших порушень міжнародного права та міжнародного гуманітарного права в Україні будуть притягнуті до відповідальності, й додаткові обмежувальні заходи проти Росії будуть запропоновані якомога скоріше у координації з нашими партнерами", - наголосив Боррель.

Високий представник ЄС підкреслив, що Євросоюз і його країни-члени ніколи не визнають окуповані території нічим іншим, окрім як частиною України, і підтримуватимуть зусилля України з відновлення територіальної цілісності стільки, скільки це буде необхідно.

Як повідомляв УНІАН, міністри закордонних справ Євросоюзу погодилися підготувати нові санкції проти Росії та збільшити поставки зброї Україні.

Вас також можуть зацікавити новини: