Через Росію ОБСЄ припиняє роботу проектів в Україні

Проект буде закритий через вето Росії, яка не дала згоди на продовження його мандата

На п'ятому місяці повномасштабного військового вторгнення Росії на територію незалежної України ОБСЄ закриє офіс проектного координатора в Україні.

Проект буде закритий через вето Росії, яка не дала згоди на продовження його мандата. Про це йдеться в заяві ОБСЄ.

Вся діяльність в рамках проектного координатора України припиняється з 1 липня.

"На жаль, попри загальну підтримку країн-учасниць щодо продовження важливої роботи, яку здійснював координатор проектів останні 23 роки, досягти консенсусу щодо продовження його мандата не вдалося через позицію РФ. Зараз, коли перед країною постали безпрецедентні випробування у зв'язку з війною, наша підтримка важливіша, ніж будь-коли", - заявив глава ОБСЄ, міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау.

Він зазначив, що польське головування зробить все можливе для збереження досвіду українського офісу і для того, щоб ОБСЄ і далі була присутня і співпрацювала з Україною.

Рау зазначив, що польське головування продовжить консультації з країнами-учасницями ОБСЄ з приводу подальшої ролі та присутності організації в Україні.

Офіс проектного координатора ОБСЄ в Україні працював з червня 1999 року.

Війна в Україні та ОБСЄ:

У лютому 2022 року, напередодні повномасштабного вторгнення РФ в Україну, понад 60% спостерігачів ОБСЄ із західних країн і понад 40% українських співробітників пішли у відпустку, частина були відкликані. Проте місія продовжувала свою роботу.

На початку березня Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ евакуювала міжнародних спостерігачів з окупованих Росією Донецька і Луганська.

24 квітня ОБСЄ заявити про незаконне затримання низки своїх співробітників в окупованих Донецьку і Луганську.

29 квітня 2022 року ОБСЄ оголосила про швидке закриття моніторингової місії в Україні.

30 травня 2022 року СБУ зірвала спецоперацію росіян з дискредитації працівників місії ОБСЄ.

11 червня 2022 року видання Politico повідомило про те, що ОБСЄ після початку вторгнення вивезла з України іноземців, а з українцями розірвала контракти.

Вас також можуть зацікавити новини: