Понад 40% українських співробітників скористалися такою можливістю / фото УНІАН

Керівництво Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні дозволило брати позачергові відпустки усім співробітникам місії у зв’язку із військово-політичною ситуацією в Україні.

Відповідний лист серед працівників СММ було розповсюджено 13 лютого, повідомляє Радіо Свобода.

Згідно з інформацією, яку журналісти проекту Радіо Свобода Донбас Реалії отримали в одному з розвідувальних органів України – понад 60% спостерігачів із західних країн та понад 40% українських співробітників скористалися такою можливістю.

Відео дня

Водночас майже всі іноземні міжнародні спостерігачі, окрім громадян РФ та деяких країн СНД, отримали від своїх дипломатичних установ застереження на евакуацію. Фактично ядром СММ ОБСЄ в Україні зараз стали спостерігачі з Росії (понад 90 осіб) та країн СНД.

У Місії, до якої Радіо Свобода звернулося за офіційним коментарем, не спростували і не підтвердили цю інформацію. Водночас послалися на повідомлення для преси від 13 лютого, у якому йдеться про те, що окремі держави-учасниці ОБСЄ вирішили, що їхнім громадянам, відрядженим на службу в СММ, варто залишити Україну в наступні кілька днів.

Напередодні президент України Володимир Зеленський звернувся до представників моніторингової місії ОБСЄ та дипломатів, щоби вони лишалися в Україні й фіксували обстріли бойовиків на Донбасі.

Як повідомляв УНІАН, Україна звернулася до Німеччини та Франції із проханням посилити моніторингову місію ОБСЄ, надавши додаткових спостерігачів.

Як зазначила віце-прем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, Україні потрібно більше незалежних спостерігачів, які будуть проводити верифікацію, адже РФ вдається до інформаційних вкидів, пояснюючи свою агресію агресією з української сторони.

Вона зазначила, що українська сторона сподівається, що завтра, 19 лютого, відбудеться зустріч Тристоронньої контактної групи.

Вас також можуть зацікавити новини: