У РФ затримати Путіна не вдасться / Колаж УНІАН

Інтерпол не оголошує міжнародного злочинця Володимира Путіна у розшук з тієї причини, що в Росії ніхто б не виконав його вимоги. Крім того, під загрозою опинилася доля самого Інтерполу в РФ.

Як зазначив військовий експерт Олег Жданов, Інтерпол не має самостійної юрисдикції заарештовувати, він працює разом з місцевими правоохоронними органами. 

"Сьогодні оголосити в розшук (Путіна - ред.) через Інтерпол - це фактично поставити під загрозу присутність Інтерполу в РФ. Тоді главі Інтерполу доведеться йти з цим ордером до голови Слідчого комітету РФ або до генпрокурора РФ, і? Далі Інтерпол вилетить, як пробка з пляшки, з РФ", - пояснив Жданов.

Експерт нагадав, що ще кілька років тому в Росії прийняли закон, згідно з яким внутрішнє законодавство в РФ шанують вище, ніж міжнародне право. 

"Для них міжнародний ордер - як туалетний папір... Якщо Інтерпол отримає такий ордер і попросить його виконання в РФ, йому відмовлять. І ніхто не буде реагувати", - вважає Жданов. 

Однак саму ситуацію з рішенням Міжнародного кримінального суду про видачу ордера на арешт Путіна Жданов вважає найголовнішою, яка фактично зробила Путіна вигнанцем у ряді країн світу: "Тут більше політичної складової".

Ордер на арешт Путіна - що відомо

МКС видав ордер на арешт російського президента Володимира Путіна 17 березня у справі про депортацію українських дітей до Росії, що згідно з міжнародним законодавством вважається воєнним злочином. Такий же ордер у цій же справі МКС видав дитячому омбудсмену РФ Марії Львовій-Бєловій.

Тепер Путіна і Львову-Бєлову можуть заарештувати в будь-якій країні, яка ратифікувала Римський статут. Щоправда, і цей арешт повинен бути узгоджений з місцевими правоохоронними органами. З цього приводу вже почалася "дипломатична битва" українського МЗС.

Головний прокурор МКС зазначив, що Путін постане перед судом незалежно від того, чи визнає РФ це рішення. Своєю чергою, експерти вказують, що з Росії не знімуть міжнародні санкції доти, доки країна не видасть Путіна Гаазі.

Вас також можуть зацікавити новини: