Війна Росії проти України нічого не змінила у відносинах прем'єра Угорщини Віктора Орбана із Москвою.

Угорський політолог Андраш Рац розповів, що в плані енергетичної безпеки Угорщина дуже залежить від Росії, пише DW.

"За останні вісім років Угорщина не спромоглася диверсифікувати свої джерела отримання енергоносіїв, і тепер це має неприємні наслідки. Найголовніший інтерес Угорщини полягає у тому, щоб "Газпром" не зупинив їй постачання. Якби це сталося, то країні загрожувала б економічна катастрофа. Будапешт зараз намагається уникнути всього того, що, на його думку, може дратувати Росію", - сказав експерт.

Відео дня

Політолог вважає, що залежність Угорщини від Росії стає дедалі сильнішою, а простір для маневру дедалі меншим.

"Росія може шантажувати Угорщину через постачання природного газу. І саме тому Угорщина найближчим часом не змінить свого ставлення до Росії", - пояснив Рац.

Також він розповів, чи зацікавлена ​​Угорщина у розпаді України як держави, щоб повернути собі Закарпаття.

"Це абсолютно нереально і неможливо. У військовому, дипломатичному, політичному та економічному плані це було б повною катастрофою для Угорщини. Як член ЄС і НАТО країна була б повністю ізольована, не кажучи вже про те, що Україна у військовому плані набагато сильніша за Угорщину і дала б відсіч. Якщо Орбан час від часу у своїх промовах робить невиразні натяки на такий сценарій, то в першу чергу йдеться не про зовнішню політику, а про звернення до тієї частини місцевих виборців, які є правими екстремістами", - заявив експерт.

Проросійська позиція Угорщини: деталі

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан підтримує політику президента РФ Володимира Путіна. Від початку війни він публічно виступає проти санкцій проти Росії і заявляв, що Україна не зможе перемогти Росію.

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто неодноразово висловлювався проти України. Так, 17 листопада угорський дипломат звинуватив лідерів ЄС в антиросійській політиці і закликав їх піти у відставку.