Франція відмовилася видавати Констянтина Жеваго Україні / фото УНІАН

У Франції суд відмовив Україні в екстрадиції бізнесмена, народного депутата Верховної Ради III–VIII скликань, колишнього власника банку "Фінанси та кредит" Костянтина Жеваго.

Про це заявили в прес-службі Офісу генпрокурора. "Судова палата Апеляційного суду Шамбері прийняла рішення щодо неможливості екстрадиції бізнесмена", - сказано в повідомленні.

При цьому прізвище бізнесмена не вказується.

Відео дня

В Офісі генпрокурора нагадали, що 30 грудня 2022 року на підставі клопотання Державного бюро розслідувань направлено до компетентних органів Французької Республіки запит про видачу відомого бізнесмена, колишнього народного депутата, якого напередодні було затримано на території цієї держави.

"Зі свого боку Офіс Генерального прокурора надав всі документи та гарантії, необхідні для екстрадиції підозрюваного. Як наслідок, французькі прокурори в суді підтримали позицію українських колег стосовно необхідності видачі бізнесмена в Україну", - сказано в повідомленні.

При цьому зазначається, що Офіс генпрокурора очікує на офіційне отримання повного рішення суду. "Після цього будуть проводитися консультації з французькими колегами щодо можливих подальших дій", - сказано в повідомленні.

Справа Жеваго

В липні 2021 року у ДБР повідомили, що Інтерпол оголосив у міжнародний розшук народного депутата Верховної Ради III–VIII скликань, колишнього власника банку "Фінанси та кредит" Костянтина Жеваго.

У бюро нагадали, що у вересні 2019 року екс-депутату було повідомлено про підозру, адже він як колишній власник банку організував розтрату 113 млн доларів цієї фінустанови. Після цього вказаний банк було визнано неплатоспроможним.

Жеваго був затриманий 27 грудня 2022 року у Куршевелі (Франція).

4 січня 2023 року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб подав позов до Жеваго про відшкодування збитків банку "Фінанси та кредит" та його кредиторів на суму майже 46 млрд грн. Позов розглядатиме Господарський суд Києва.

6 січня 2023 року генеральний прокурор України Андрій Костін зазначив, що сподівається, що французькі правоохоронці забезпечать участь екс-народного депутата України Костянтина Жеваго, підозрюваного у розтраті коштів банку "Фінанси і кредит", у наступному судовому засіданні.

5 січня французький суд ухвалив рішення про взяття затриманого 27 грудня 2022 року у Франції колишнього народного депутата України під судовий нагляд. Суд визначив заставу у розмірі 1 млн євро й зобов'язання, які будуть покладені на особу у разі її сплати. Цей перелік зобов’язань включає, зокрема, необхідність здати паспорти, не залишати територію метрополії, тричі на тиждень з’являтися до поліції.

Вас також можуть зацікавити новини: