Що означає ордер на арешт Путіна та що він змінює: пояснюють експерти / скриншот

Міжнародний кримінальний суд в Гаазі видав ордер на арешт президента країни-агресора Володимира Путіна за підозрою в незаконній депортації дітей і незаконному переміщенні українців в Росію. 

Як зазначив в коментарі Sky News колишній президент Міжнародного кримінального суду (2018-2021) Чилі Ебое-Осуджі, ордер на арешт є "справді дуже важливим". Він показує, що "ніхто не стоїть вище за міжнародне право". 

Чилі Ебое-Осуджі також упевнений, що процес закінчиться притягненням російського лідера до відповідальності. На його думку, тепер Путін "матиме зрозуміти, що це реальність, а не вигадка".

Відео дня

Юридичний коментатор Джошуа Розенберг наголошує, що не варто очікувати значних результатів щодо притягнення Путіна до відповідальності найближчим часом.

"Нічого особливого в короткостроковій перспективі не відбудеться. Тим не менш, це показує, що існує можливість висунення кримінальних звинувачень – про це Путін міг би добре дізнатися, коли почав це робити. Це початок того, що призведе до міжнародного кримінального правосуддя, на що сподіваються багато людей. Але очевидно, що поки він керуватиме й перебуватиме в Москві, нічого особливого не станеться", – пояснює Розенберг. 

Він також наголосив, що незаконна депортація українців – це відносно незначне звинувачення, якщо порівнювати із іншими жахами війни, та воно було "найпрактичнішим". 

"Вони (МКС – УНІАН) вирішили зараз привернути увагу громадськості до цього конкретного звинувачення", – наголосив Розенберг та зауважив, що в цій справ прокурор вже має достатню кількість доказів. 

Ордер на арешт Путіна - що треба знати 

17 березня Міжнародний кримінальний суд (Гаазький суд) видав міжнародні ордери на арешт російського президента Володимира Путіна й уповноваженої з прав дитини у РФ Марії Львової-Бєлової. В суді заявили, що є "розумні підстави" вважати їх відповідальними  за депортацію дітей з України. Таке рішення створює зобов’язання для 123 країни-членів Суду заарештувати Путіна та передати Гаазі, якщо він з’явиться на їхній території.

Президент України Володимир Зеленський назвав рішення МКС історичним, президент США Джо Байден – "дуже сильною позицією". Очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель переконаний, що це – тільки початок процесу.

Речник російського диктатора Дмитро Пєсков заявляв, що видача ордера є неприйнятною

Вас також можуть зацікавити новини: