Як переконати трампістів підтримати Україну? / фото REUTERS

Експерт з питань зовнішньої та безпекової політики Центру оборонних стратегій, дипломат Олександр Хара розповів, чи можна сподіватись на вирішення питання у Конгресі США щодо подальшої допомоги Україні та які аргументи можуть бути більш переконливими у спілкуванні з американським електоратом завзятих трампістів. 

В ефірі загальнонаціонального телемарафону він зазначив, що візит цими днями Президента України Володимира Зеленського до США дуже вчасний. На його думку, те, що український лідер минулого тижня не долучився по відеоконференції до брифінгу конгресменів США "за закритими дверями", було правильно зроблено. "Оскільки там не було би конструктивної розмови. Фактично, республіканці вимагали не інформації про Україну, чому і скільки нам потрібно допомоги, а вони намагалися потиснути адміністрацію (президента Байдена - УНІАН) щодо того, що вони збираються робити на південному кордоні", - сказав Хара.

Дипломат переконаний, що компроміс в Конгресі США у питанні надання допомоги Україні буде знайдено, але точні терміни прийняття цього рішення передбачити неможливо.

Відео дня

"Допомога однозначно буде. Це не зовсім залежить від Президента Зеленського, оскільки Україна заручник внутрішньополітичної боротьби. Напевне іншого шансу у республіканців не буде, коли настільки боляче тисне час на адміністрацію (президента США - УНІАН), що вони мають піти на якісь поступки. До 15 грудня Конгрес ще працює. Є ще можливість така, принаймні правова, для президента США скликати позачергово Конгрес, щоб вони розглянули це питання. Якщо ні, то щойно вони повернуться в січні у Вашингтон зі своїх штатів, тоді буде голосування. Я впевнений, що компроміс буде знайдено. Сподіваємося, що це буде найближчими днями. Це буде дуже правильний сигнал Путіну і всім тим скептикам, Угорщині, Словаччині", - підкреслив Хара.

На думку експерта, щоб пояснити запеклим трампістам необхідність подальшої підтримки України, треба використовувати не лише логічні аргументи, але й емоційні.

"Якщо говорити про запеклих трампістів та їх електоральну базу, то там треба працювати емоціями. Бо Трамп став культом. І взагалі, цей рух "Зробімо Америку великою знову", це фактично, як релігія. Власне тому, не можна достукатися до них звичайними аргументами. Але, розповідаючи, що вчиняють росіяни на нашій території, що вони зруйнували близько 500 храмів православних, мечеті, синагоги, що вони крадуть наших дітей. Що знищують все, як саранча. То звичайно, це може впливати на людей",- акцентував Хара.

Він додав, якщо фермери з Херсонщини розкажуть про те, як росіяни викрали та продовжують красти українське зерно, яке вирощено руками цих селян, як викрадають комбайни. "Це звичайно буде резонувати з фермерами американськими. Мені здається, що треба працювати не лише на рівні логічних формулювань і аргументів. Більше через українське громадське суспільство чи експертів, працювати з американською спільнотою через емоції, цього дещо не вистачає",- пояснив експерт. 

Дипломат резюмував, що зараз Україна на дипломатичному та парламентському рівні вже почала більш активніше працювати з американським суспільством, але цю роботу треба посилити та проводити весь наступний рік.

"Їхати в американські штати навіть тих конгресменів США, які ідеологічно проти нас. Треба розмовляти з їх виборцями - громадянами. І це має бути постійно, допоки не буде обрано наступного президента…Була б моя воля, я би взагалі третину українського парламенту постійно ротував, щоб вони їздили як у Вашингтон, так і по американським штатам. Треба додати спілкування з американськими виборцями, щоб вони тиснули на своїх представників, щоб вони змінили свою позицію", - підсумував Хара.

Візит Зеленського до США

Як повідомляв УНІАН, 11 грудня президент розпочав робочий візит до Сполучених Штатів. Завтра він має зустрітися у Вашингтоні з Джо Байденом

Нагадаємо, що Конгрес США вже понад два місяці не може ухвалити нову програму військової підтримки України.

ЗМІ повідомляли, що 5 грудня Зеленський мав звернутися на секретному брифінгу до американських сенаторів, однак в останній момент онлайн-зустріч було скасовано. 

Вас також можуть зацікавити новини: