У РНБО виступили за перехід України на жорстку президентську республіку

Данілов пояснив, які плюси це дасть країні.

Україна повинна перейти на жорстку президентську республіку, при якій президент очолюватиме виконавчу владу.

Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов в інтерв'ю "РБК-Україна".

Чиновник вважає, що в Україні на всенародно обраного президента покладають надії попри те, що країна де-юре є парламентсько-президентською республікою. За такою логікою, переконаний Данілов, президента слід обирати в парламенті.

"Якщо ви хочете мою особисту думку, я можу сказати. Я за жорстку президентську республіку. Чому? Тому що тоді є відповідальна людина, яка розуміє, на що вона йде, навіщо і так далі", - заявив він.

Читайте такожСоціолог назвав причини зниження рейтингу Зеленського

Данілов засумнівався, що "без особистості можна було зробити ривок вперед" і навів у приклад історію України.

"Можуть бути парламентсько-президентські республіки? Так, вони можуть існувати, але в умовах, коли є вже усталена демократія, яка має своє коріння, для цього повинні пройти століття", - заявив Секретар РНБО.

Другий президентський термін Зеленського: що відомо

Раніше президент, коментуючи тему другого терміну, говорив, що йому не вистачить однієї каденції на посаді президента. "Я подумаю", - сказав він у травні 2020 року, відповідаючи на питання, чи планує балотуватися на ще один президентський термін.

Через рік Зеленський заявив, що рішення про балотування на другий президентський термін в першу чергу залежить від людей.

У серпні цього року глава держави зазначив, що ще рано говорити про можливе його балотування на другий президентський термін, але він хотів би "деякі речі закінчити".

У вересні Зеленський, виступаючи перед "слугами народу" в Трускавці, неоднозначно висловився щодо термінів свого перебування на посаді.