У "Слугах народу" кажуть, виборів президента цієї осені точно не буде / Колаж УНІАН, фото УНІАН, фото УНІАН

Представник фракції "Слуга народу", голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою у парламенті Віталій Безгін натякнув, що переобрання президента України під час війни - це щось про "фантастику".

Він впевнений, що поки протистояння з РФ не закінчиться хоча б у військовому плані, нових виборів не варто чекати. Ще весною 2023 року певна політична тусовка України намагалася розганяти думку, що нація буде знову обирати президента у 2024 році. Прогнозували "бажане", знову ж таки, на весну. 

"Я кажу - не буде. Потім казали: навесні 2024 точно будуть вибори. Ні. Тепер всі будуть казати про осінь 2024 року? Я не прихильник фантастичних сценаріїв", - підкреслив політик в інтерв'ю УНІАН

Відео дня

За словами Безгіна, реальність українців така, що ми маємо вкрай важкий фронт. Тому немає жодних підстав чекати на вибори за таких умов, хоча деякі політичні проекти навмисно розкручують всю цю тему. 

"Об’єктивно, якщо ми кажемо навіть про осінь 2025 року, про строкові місцеві вибори, то ми технологічно не готові їх проводити", - уточнив представник "Слуг народу". 

Як відомо, рішення Конституційного суду від 2014 року каже наступне: офіційний строк повноважень президента України становить п’ять років. Однак чомусь ніхто не зважає на те, що в Конституції є три статті щодо президентських повноважень. Одна з них заперечує закид про "нелегітимність" Зеленського як президента, підкреслив Безгін. 

"Мій ключовий аргумент - це стаття 102, яка визначає, гарантом чого є президент - Конституції, державного ладу та територіальної цілісності України. Вважати когось нелегітимним, як це намагаються вкинути, абсолютно беззмістовно", - заявив він.

Водночас голова одного з підкомітетів Ради нагадав, що в Росії взагалі цивілізовані вибори відсутні як явище - там Путін щоразу сам себе переобирає. Тож не Москві нав'язувати українцям "нелегітимність Зеленського" через те, що в Україні війна.

На думку нардепа, українці не мають на таке "вестися". "Я не бачу жодних підстав вважати президента нелегітимним після 21 травня", - резюмував він.

Чи будуть нові вибори президента - Данілов дав чітку відповідь

Нещодавно секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов чітко окреслив: ніяких нових виборів президента не буде, поки триває війна. Виборчий процес можна буде влаштувати лише після перемоги, оголосив він. 

Зазначимо, 5 лютого Зеленський вніс до парламенту проекти законів щодо продовження дії мобілізації та воєнного стану ще на 90 діб (відлік від 14 лютого).

Вас також можуть зацікавити новини: